KAKŠNE SO RAZLIKE MED MLEČNIMI IN STALNIMI ZOBMI?

KAKŠNE SO RAZLIKE MED MLEČNIMI IN STALNIMI ZOBMI?

Zakaj so mlečni zobje pomembni?

Mlečni zobje so v ustih vrsto let in opravljajo funkcijo žvečenja, s katerim malček pridobi vse potrebne hranilne snovi iz hrane, sodelujejo pa tudi pri razvoju govora in vplivajo na samozavest otroka.

Kakšne so razlike med mlečnimi in stalnimi zobmi?

Mlečni zobje so bolj beli kot stalni zobje in ker so bolj mlečne barve, jih tudi imenujemo mlečni zobje. Stalni zobje so bolj rumene barve. 

Mlečni zobje imajo krajše korenine, zato niso tako močno zasidrani v kosti kot stalni zobje, ki imajo daljše korenine. Mlečni zob se zaradi tega pri morebitnih udarcih ali padcih otroka hitreje izbije iz ust.

Krajše in ukrivljene korenine mlečnikov omogočijo, da se spodaj razvijajoči stalni naslednik nemoteno razvija, saj ima več prostora.

Stalni zobje imajo mamelone. To so majhne bunčice na griznem robu sekalcev, kar daje sprednjim zobem ob izrasti v ustno votlino nazobčan videz. Mameloni se začnejo obrabljati potem, ko se zobje začnejo dobro prilegati en drugemu in v odrasli dobi praviloma izginejo. 

Sklenina in dentin sta pri mlečnih zobeh tanjša, zobna pulpa pa je večja.

Do kdaj moramo ohranjati mlečne zobe?

Pomembno je, da ohranjamo mlečne zobe na njihovem mestu do njihovega naravnega izpada. Kljub temu, da mlečni zobje izpadejo, je potrebno zanje prav tako skrbeti, kot za stalne zobe. Mlečni zobje naredijo prostor stalnim zobem, ki ostanejo v ustih vse življenje, če zanje dobro skrbimo.

Če otrok dobi karies na mlečnih zobeh, bo ta hitreje napredoval do zobnega živca kot pri stalnih zobeh. To je razlog, da mlečni zobje zelo hitro razvijejo vnetje zobne pulpe (zobobol). To je tudi eden od razlogov, zakaj je potrebno odpeljati otroka na prvi pregled k otroškemu zobozdravniku še pred prvim letom.

Včasih so mlečni zobje preveč uničeni zaradi zobne gnilobe, kar lahko otroku povzroča samo težave. V takšnih primerih se mlečne zobe odstrani, četudi še ni njihov čas za naravni izpad in izrast stalnega naslednika. 

Obstaja kar nekaj razlik med mlečnimi in stalnimi zobmi, ki vplivajo ne le na izgled zobovja, ampak tudi na dinamiko razvoja zobnih bolezni.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.