RAK USTNE VOTLINE, PREVERITE KAJ SO ZGODNJI ZNAKI

RAK USTNE VOTLINE, PREVERITE KAJ SO ZGODNJI ZNAKI

Rak ustne votline je opredeljen kot nenadzorovana rast celic v organu ali tkivu, ki napadajo in povzročajo poškodbe tkiv. Pojavi se kot rašča ali razjeda v ustni votlini, ki ne izgine. Rak ustne votline je lahko življenjsko ogrožujoč, če ni diagnosticiran in zdravljen zgodaj. Če pa se rak odkrije zgodaj, obstaja velika verjetnost popolne ozdravitve.
Ali ste vedeli?
Večina ljudi je že slišala za raka, ki prizadene dele telesa, kot so pljuča, prsi ali jetra, vendar rak se lahko razvije tudi v ustni votlini.

Opis

Kje se rak ustne votline najpogosteje pojavlja?

Področja, ki jih pogosteje zajame rak ustne votline: 

 1. jezik,
 2. notranjost lic,
 3. mehko in trdo nebo
 4. ustno dno,
 5. ustnice,
 6. dlesni.

Področja, kjer se rak ustne votline pojavi redkeje:

 1. žleze slinavke,
 2. mandlji,
 3. sinusi,
 4. žrelo.
 

Rak ustne votline se pogosteje pojavi po 40. letu, čeprav tudi tudi mlajša populacija ni izključena. Infekcija s humanim papiloma virusom je pri mlajših pogosto razlog, da se rak pri njih prej razvije. Rak ustne votline se pogosteje pojavi pri moških, verjetno je to povezano tudi z dejstvom, da po raziskavah moški spijejo več alkohola kot ženske. 

V grobem poznamo 5 vrst rakov ustne votline.

 1. Ploščatocelični rak. Je najpogostejši rak ustne votline. Razvije se lahko na različnih mestih ustne votline.
 2. Adenokarcinom. Gre za raka žlez slinavk.
 3. Sarkom. Ta vrsta raka raste znotraj kostni, hrustančnih in mišičnih tkiv.
 4. Melanom. Gre za raka, ki se razvije iz melanocitov, to je celic, ki tvorijo pigment kože. Melanom izgleda kot temna krvaveča oteklina. 
 5. Limfom. Se razvije iz celic v limfnih žlezah. 

Rak ustne votline je šesti najpogostejši rak na svetu.

Simptomi

Kakšni so znaki in simptomi raka ustne votline?

Če opazite, da katerikoli znak ali simptom omenjen spodaj vztraja dlje kot dva tedna, je dobro, da to omenite svojemu zdravniku ali zobozdravniku. Rak se lahko pojavi kot neboleča razjeda, ki se noče pozdravi. Lahko izgleda tudi kot oteklina, ki ne izgine, ali kot tudi bela ali rdeča lezija.

Najpogostejši znaki raka ustne votline so:

 1. Nepojasnjene otekline, razjede, ki se ne zacelijo. 
 2. Nepojasnjeno krvavenje iz ustne votline. 
 3. Dolgotrajajoče otekline vratu, ki ne gredo stran.
 4. Bele ali rdeče lezije ustne votline, ki se ne pozdravijo v nekaj tednih.
 5. Nejasna dolgotrajajoča otopelost in nenavaden občutek ustnic ali jezika. 
 6. Majavi zobje brez očitnega dentalnega vzroka.
 7. Rana po ekstrakciji, ki se ne zaceli. 
 8. Težave z žvečenjem, požiranjem ali govorom. 
 9. Kronične bolečine žrela, sprememba glasu. 
 10. Oteklina, ki onemogoča nošenje proteze. 
 11. Bolečina v ušesih.
 12. Hitra izguba teže.

Rak ustne votline se lahko pojavi kjerkoli v ustni votlini.

Vzroki

Kaj povzroča raka ustne votline?

Vzroki za nastanek raka ustne votline so:

 1. Kajenje. Pri kadilcih se rak ustne votline pogosteje razvije predvsem na licih, dlesnih, ustnicah. Tobak, ki se kadi je manj škodljiv od tobaka, ki se ga žveči. 90% ljudi, ki ima diagnosticiranega raka ustne votline, je tudi kadilcev.
 2. Alkohol. Pogosto uživanje alkohola posebno v kombinaciji s tobakom, dvakrat poveča verjetnost za pojav raka ustne votline.
 3. Nezdrava prehrana. Zdrava in uravnotežena prehrana, z veliko sadja in zelenjave, zmanjša verjetnost pojava raka ustne votline.
 4. UV svetloba. Pretirana izpostavljenost mladih soncu, poveča verjetnost pojava raka ustnic kasneje.
 5. HPV (humani papiloma virus). HPV povzroča prekomerno rast tkiv v ustih, žrelu in cerviksu.
 6. Dolgotrajne rane ustne votline. Odlomljeni zobje lahko s svojo ostrino ranijo mehka tkiva in povzročajo nastanek razjed na jeziku in licih. Podobne rane lahko povzročajo slabo prilagajoče proteze.

Dva najpogostejša vzroka za pojav raka ustne votline sta alkohol in kajenje, ker oba vsebujeta kemične snovi, ki poškodujejo genetski zapis celic, kar je vzrok za nenadzorovano rast celic in razvoj raka.

Diagnostika

Zakaj je pomembno, da raka ustne votline čimprej odkrijemo?

Kot že omenjeno, se rak ustne votline lahko popolnoma pozdravi, vendar le, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. Če se rak ustne votline odkrije dovolj zgodaj, je potrebna le manjša operacija, zaradi česar bo končno zdravljenje veliko bolj uspešno. Če opazite kakršnekoli spremembe v ustni votlini, je dobro, da o tem obvestiate svojega zobozdravnika ali zdravnika. 

Rak ustne votline se lahko širi direktno iz mesta kjer se razvije v sosednja tkiva ali pa se širi preko limfatičnega sistema v oddaljena tkiva in tako nastanejo metastaze. Rak se lahko iz ust razširi do pljuč, jeter in trebušne slinavke. Metastatični rak je najbolj ogržujoč za življenje posameznika, se najtežje zdravi in rezultati zdravljenja so manj predvidljivi. 

Redni pregledi za rakom ustne votline pri vašem zobozdravniku so ključni za njegovo zgodnje odkrivanje. Preventivni pregledi se priporočajo na pol leta oz. se jih opravi kar med rednimi pregledi pri zobozdravniku. Zobozdravnik gleda za znaki in simptomi raka ustne votline in v primeru, da odkrije kaj nenavadnega, pacienta pošlje na specialistični pregled. Specialist odredi biopsijo tkiva. Gre za odvzem vzorca tkiva iz sumljivega mesta, ki se ga pregleda pod mikroskopom. Tako se ugotovi, ali so prisotne rakave celice. Če se jih odkrije, je potrebno narediti nadaljne raziskave. 

V Sloveniji poteka tudi projekt za zgodnje odkrivanje ustnega raka pod okriljem Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in ob sodelovanju Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKCL in Centra za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike. Gre za brezplačne preventivne preglede za rakom ustne votline s strani vseh zobozdravnikov, ki so se vključili v ta projekt.

Z zgodnjim odkrivanjem preprečimo razsoj rakavih celic po telesu.

Zdravljenje

Kako se rak ustne votline zdravi?

Če je rak odkrit zgodaj, se ga v 90% lahko popolnoma odstrani že samo z operacijo. Sicer obstajajo trije načini zdravljenja.

Operacija. Tumor se  v celoti kirurško odstrani skupaj z pripadajočim sosednjim tkivom. Cilj operacije je, da se odstrani vso tumorsko prizadeto tkivo in da se čimbolj ohranja zdrava tkiva. Velik poudarek pri tovrstnem zdravljenju je tudi na ohranjanju estetike obraza ter ohranjanju funkcij, kot so dihanje, prehranjevanje in govorjenje.  

Radioterapija. Gre za uničevanje tumorskih celic s pomočjo močnih rentgenskih žarkov. To metodo se pogosto uporablja po operaciji z namenom preprečevanja ponovnega pojava raka. Ponavadi traja vsak  dan do pol leta, odvisno od velikosti raka in kako daleč se je razširil.

Kemoterapija. Gre za močna zdravila, uničijo genetski zapis tumorske celice, kar jim preprečuje razmnoževanje. Uporablja se lahko zraven radioterapije, če je rak razširjen ali če obstaja velika možnost njegovega ponovnega pojava.

Rak ustne votline se zdravi na podoben način kot ostali raki. danes so možnosti ozdravitve ZARADI RAZVOJA ZNANOSTI boljše kot kdajkoli prej.

Preventiva

Kako preprečiti nastanek raka ustne votline?

Nekaj nasvetov, kako preprečiti pojav raka ustne votline:

 1. Prenehajte s kajenjem oz. kakršnokoli drugo uporabo tobaka.
 2. Omejite uporabo alkohola.
 3. Ne izpostavljajte se pretiranemu sončenju. Uporabljajte kreme z dovolj velikim faktorjem zaščite in nepozabite namazati tudi ustnic.  
 4. Jejte zdravo in raznoliko prehrano z veliko sadja in zelenjave, ki vsebujejo dovolj vitamina A, C in E. Priporoča se tudi uživanje olivnega olja in ribe. 

Obiščite svojega zobozdravnika ali zdravnika, če imate rane, ki se ne zacelijo v roku 14 dni.

Reference

1. Mouth cancer – NHS Choices. NHS. http://www.nhs.uk/conditions/cancer-of-the-mouth/pages/introduction.aspx. Accessed September 11, 2017.
2. Oral treatments and dental health › Mouth Cancer › Mouth cancer | The British Dental Health Foundation . Oral Health Foundation. https://www.dentalhealth.org/tell-me-about/topic/mouth-cancer/mouth-cancer. Accessed September 11, 2017.
3. Risk Factors – Mouth Cancer Action Month. Mouth cancer action. http://www.mouthcancer.org/risk-factors/. Published 14 March 2014. Accessed September 11, 2017
0 0 vote
Article Rating
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments