PULJENJE ZOBA IN KAKO RAVNATI PO POSEGU?

PULJENJE ZOBA IN KAKO RAVNATI PO POSEGU?

Vedno upoštevajte navodila, ki jih dobite v ambulanti po posegu. Ob neupoštevanju navodil se lahko celjenje podaljša in lahko nastane suho vnetje ekstrakcijske rane (alveolitis sicca). Če želite po odstranjenem zobu čim prej okrevati, se je dobro držati spodnjih priporočil. 

Ali iščete zobozdravnika?
Izpolnite vprašalnik na spodnji povezavi in poslali vam bomo naslov zobne ambulante, ki vam bo pomagala rešiti težave z vašimi zobmi.
Več

PRVA URA PO POSEGU

Čvrsto držite gazo na rani, kamor vam jo je vstavil zobozdravnik po izdrtju zoba. Gaze ne premikajte in ne žvečite, saj mora ostati na istem mestu do ene ure po posegu, z namenom zaustavljanja krvavitve. Gazo nežno odstranite po eni uri kompresije. Če krvavitev še vedno vztraja, položite novo gazo na rano in držite nadaljnih 30 minut. Gazo lahko po potrebi ponovno zamenjate na 30-45 minut.

KRVAVENJE

Manjši sledovi krvavenja čez noč so normalni. Vstavite svežo gazo in ugriznite vanjo za 30-45 minut. Krvavenje ne sme biti intenzivno. Pogosto se to zgodi, kadar je gaza postavljena le med zobmi in ne izvaja pritiska na rano. Slabo pozicionirano gazo premaknite direktno na rano in čvrsto stisnite. Če krvavenje še vedno vztraja, lahko poskusite s čajno vrečko. Namočite jo v vročo vodo in jo močno ožmite in zavijte v vlažno gazo, kar za 20-30 minut položite na rano. V primeru, da krvavitev še vedno ne ponehuje, pokličite ambulanto.

PREHRANA

Jejte polnovredno hrano, ki jo zlahka zaužijete. Sami boste najbolj precenili, kaj vam ustreza in kaj ne. Jejte na drugi strani od rane. Pomembno je, da se prvi dan po posegu izogibate vroči hrani in da ne uporabljate slamice prvih nekaj dni po puljenju. Privoščite si sladoled! Priporočljivo je, da se prvi dan omejite na bolj tekočo in mehko hrano (juhe, pudinge, jogurt, mlečne izdelke, itd.). Najbolje je, da se izognete hrani, kot so oreški, sončnična semena, kokice itd., ker se lahko nalagajo v rani. V naslednjih nekaj dneh lahko postopoma prehajate na bolj trdo hrano. Pomembno je, da ne preskočite obrokov! Če redno jeste, se boste počutili bolje, pridobili boste več energije, imeli manj težav in tudi rana se bo hitreje zacelila. Če ste diabetik, vzdržujte običajne prehranjevalne navade ali upoštevajte navodila, ki vam jih je dal vaš zdravnik.

MASAŽA

Masirajte žvečno mišico. Med posegom so bila usta raztegnjena dlje časa, kar lahko privede do krča in miofascialne bolečine žvečne mišice - masetra. Prste postavite tik pred odprtino ušesa in na tem mestu masirajte mišico za hitrejše okrevanje.

OTEKLINA

Otekanje po izdrtju zoba je po oralno-kirurških posegih pogosto. Oteklino lahko zmanjšate s hladnimi obkladki (npr. hladilni gel ali vrečka z ledom zavita v brisačo), ki jih položite na lice na strani rane. To izvajajte na 20 minut prvi dan po puljenju. Nikoli ne polagajte toplih obkladkov na lice kot tudi ne ledu direktno na kožo.

Primer hladilnega gela pri oteklini lahko najdete tukaj.

BOLEČINA

Neugodje in bolečina sta po puljenju zoba ponavadi prisotni v manjši ali večji meri. Da ju zmanjšate, lahko pojeste protibolečinsko tableta (npr. Lekadol, Panadol, Ibuprofen, Nalgesin, Ketonal...). Ne jemljite Aspirina za zmanjševanje bolečine, ker pospešuje krvavenje. Najbolje je, da ga vzamete še preden popusti anestezija (injekcija), ki ste jo dobili za omrtvičenje zoba pred puljenjem. Na takšen način boste lahko bolje kontrolirali bolečino in bo praviloma manjša. Učinki protibolečinskih tablet različno delujejo na posameznike. Nekatere vrste tablet lahko jemljete po dve naenkrat v primeru, da je bolečina močna. Vedno preberite navodila o načinu jemanja tablet, ki so vam bila predpisana. Bolečina je ponavadi najmočnejša v naslednjih šestih urah po tem, ko lokalna anestezija popusti. Po tem času ponavadi ni več tako velike potrebe po protibolečinskih tabletah.

SLABOST

Slabost po oralno-kirurških posegih navadno ni običajna. Vzrok so lahko protibolečinske tablete. Da preprečimo ta stranski učinek, je bolje vzeti tableto skupaj z malo mehke hrane in veliko količino vode. V primeru slabosti, pijte dovolj vode in zmanjšajte uporabo tablet oziroma po potrebi pokličite v ambulanto.

OSTRI ROBOVI

Ob rani lahko občutite nekaj ostrih robov. To so kostne stene, ki so nekoč podpirale izpuljen zob. Občasno se lahko v naslednjih tednih izločijo majhni koščki kosti. Če vam povzročajo zaskrbljenost ali nelagodje, pokličite v ambulanto.

Napotki za drugi in tretji dan po puljenju zoba

SPIRANJE UST: Nujno je, da ohranjate po posegu usta čista. 1/4 čajne žličke soli raztopite v kozarcu s toplo vodo (2 dcl) in nežno sperijte usta z  delom raztopine, tako da v petih minutah uporabite celotno pripravljeno raztopino. Ponovite dva do trikrat na dan. 

USTNA HIGIENA. Izvajajte redno ustno higieno po operaciji. Bolečina in oteklina morda ne bosta omogočali popolnoma vsakdanjega ščetkanja, vendar se po najboljših močeh očistite vaše zobe. Zobne obloge, ki bi se sicer zadrževale na zobeh, poslabšuejejo celjenje.

Zobna ščetka, ki vam lahko olajša prve dni po posegu, naj bo zelo mehka z veliko ščetinami. Primere zobnih ščetk najdete tukaj.

TOPLI OBKLADKI. Na oteklino lahko polagate tople obkladke (steklenica z vročo vodo, vroče vlažne brisače, grelna blazinica) na 20 minut. To bo tudi pomagalo zmanjšati oteklino.

CELJENJE. Običajno zdravljenje po puljenju zob mora biti sledeče: prva dva dneva po posegu sta na splošno najbolj neprijetna z običajno nekaj otekanja. Tretji dan bi moralo biti že bolje, čeprav oteklina še vedno vztraja, se običajno lahko začne uživati bolj raznoliko prehrano. V naslednjih dneh se stanje postopno in enakomerno izboljšuje. Če ne vidite nadaljnjega izboljšanja, pokličite ambulanto. 

Zapleti po puljenju zoba, ki zahtevajo obisk zobozdravnika

  • Če krvavitev po posegu po tamponiranju s čisto gazo ne poneha (manjši sledovi krvi, tudi ponoči, so normalni).
  • Če več kot 3 dni posegu še vedno čutite hude bolečine.
  • Če imate še po 3 dneh po posegu visoko telesno temperaturo (nad 38 stopinj celzija).
  • Če imate več kot 3 dni posegu še hujšo zaporo ust.
  • Če več kot 3 dni posegu še vedno čutite občutek gnojenja.
  • Če imate po 3 dneh kakršnekoli druge težave v zvezi s posegom.

Večinoma so težave po odstranitvi zoba minimalne. Če se po puljenju zoba soočate z bolečinami, otekanjem ali drugimi težavami in ne veste kaj storiti, pokličite v ambulanto in jim opišite težavo.

Dodatni napotki

V rano ne drezajte in je ne spirajte prvi dan po posegu, saj se tvori krvni strdek, ki ga ne smete odstraniti. Rana se celi belo rumeno, kar je normalno (ni gnojni izcedek). 

Zobe ščetkajte nežno in posebej previdno zobe okoli rane. Prav tako ne kadite vsaj 48 ur po posegu, kar je velikega pomena pri hitrem celjenju brez vnetja. 

Dve do tri ure po posegu anestetik še lahko deluje, zato v tem času pazite kako jeste (ne jejte trde hrane), ker lahko povzročite rane na mehkih tkivih. 

Na dan posega in naslednji dan po posegu ne kadite in ne uživajte alkohola. Dihanje na usta lahko izsuši usta, zato se mu izogibajte.

Na dan posega in še naslednji dan je dobro, da počivate in se izogibate pretiranim telesnim naporom.

Zobne ščetke po kiruških posegih

Po posegu se priporoča, da uporabljate mehkejše zobne ščetke z mehkimi in tankimi ščetinami, saj te ne morejo povzročiti poškodb. Mehke in tanke ščetine lahko učinkovito posežejo v rob dlesni in odstranijo škodljive bakterijske obloge. 

V dnevih po puljenju zoba je zobna higiena prav tako pomembna, saj kopičenje zobnih oblog poslabšujejo dobro celjenje ran. Primer mehke zobne ščetke, ki je narejena za čiščenje zob prav po kirurških posegih, je na primer Curaprox Surgical Megasoft. Kupite jo lahko tukaj.

Skupaj z neagresivno zobno pasto (npr. zobna pasta Curaprox Enzycal) bo celjenje ran v ustni votlini potekalo hitreje in nemoteno.

po posegu je pri ščetkanju zob potrebno biti previden, zato zobe, ki mejijo na rano ščetkajte nežno.

Share on facebook
Share on twitter

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.