OTROKOV PRVI OBISK PRI ZOBOZDRAVNIKU

OTROKOV PRVI OBISK PRI ZOBOZDRAVNIKU

Slabo zdravje ustne votline povzroča bolečine in negativno vpliva kakovost življenja otroka, na njegovo samozavest, sposobnost prehranjevanja in splošno zdravje.
Ali ste vedeli?
Prvi obisk zobozdravnika opravite, ko izraste prvi mlečni zobek oz. najkasneje pri prvem rojstnem dnevu.

Zakaj je pomembno obiskovanje zobozdravnika že v otroštvu?

Z navajanjem otroka na redno umivanje zob in na redne obiske zobozdravnika mu dajemo veliko popotnico za nadaljnje življenje. 

Zaradi tanjše in slabše mineralizirane plasti sklenine se mlečni zobje hitreje raztapljajo v kislem okolju, zato morajo biti kontrolni pregledi zob pri predšolskih otrocih pogosti, priporočljivo je, da se ponovijo na pol leta (dvakrat letno), pri šolskih otrocih pa vsaj enkrat letno.

Preventivno in otroško zobozdravstvo je temelj dobrega ustnega zdravja.

sladkor

Prvi obisk zobozdravnikaopravite najkasneje za njegov prvi rojstni dan.

Kdaj prvič obiskati zobozdravnika?

Otrok naj obišče zobozdravnika preden se pojavijo težave, zato se prvi obisk priporoča ob izrasti prvega mlečnega zoba in najkasneje do 6 mesecev kasneje po izrasti prvega zoba ali najkasneje ob prvem rojstnem dnevu, kar pač pride prej. 

Če torej otrok dobi prvi zob pri 4 mesecih, je priporočljivo, da obiščete zobozdravnika v roku 6 mesecev, torej najkasneje pri 10 mesecih. Na kratko pa je katerikoli čas med 6 in 12 mesecem ustrezen čas za obisk.

Mnogi starši se sprašujejo, zakaj že tako zgodaj. Dejstvo pa je, da že ob izrasti prvega mlečnega zoba, nastane tveganje za razvoj kariesa.

Namen zgodnjih obiskov je, da se odkrije morebitne začetne kariozne lezije že zgodaj v njihovem razvoju. Tako se jih lažje ustavi in prepreči kasnejše obsežnejše odstranjevanje kariesa.

Kaj pričakovati ob prvem obisku?

Četudi vaš otrok še ni pripravljen na obisk zobozdravnika, pa njegovi zobje so. Prvi obisk je kratek in je namenjen spoznavanju novega okolja, zobozdravnika ter zobne asistentke. 

Otroka ob prvem obisku posedimo na zobozdravniški stol ali v naročje starša, kjer bo lahko pritiskal gumbe, se vozil s stolom in preštel zobke v ogledalu. Prvi stik z zobozdravnikom naj bo prijeten in neboleč in predvsem prijazen, da si pridobimo otrokovo naklonjenost in olajšamo nadaljne obiske.

Zobozdravnik pogleda ali zobje izraščajo in ob katerem času, pogleda tudi razvoj mehkih tkiv in jezika, čeljustni sklep, predvsem pa je pozoren na nastanek začetnega kariesa ter pregleda, ali so morebiti prisotne razvojne nepravilnosti zob, kot so zliti ali podvojeni zobje.

Če otrok lepo sodeluje, se lahko naredijo zalitja na vseh zdravih zobeh. Otroku se razloži, da se zobke pri tem posegu le barva, najprej z modro barvo, ki je nekoliko kisla, nato z belo barvo. Belo barvo (“snežinko”) se nato strdi z modro lučko. Vmes se zobek le opere z vodo in posuši z zrakom. Poseg je hiter in varen ter spada v sklop zobozdravstvene preventive že vrsto let. 

Ali bo pregled uspešno opravljen pa je seveda odvisno od tega, kako kooperativen je otrok. Starši so poučeni o pravilni higieni zob, zobnih ščetkah, pastah, fluoridih, prehrani, morebitnih razvadah otroka (sesanje prsta, predmetov, dude), o preprečevanju poškodb zobovja in razvoju zob in čeljusti. Starši si lahko že doma pripravijo vprašanja.

Kako pripraviti otroka na prvi obisk?

  • otroka pripravite tako, da se bo obiska veselil
  • na prijeten način mu opišite zobno ambulanto
  • opišite delo zobozdravnika in zobne asistentke
  • izognite se stavku “SAJ NE BO BOLELO!”
  • če imate sami strah pred zobozdravniškim posegom, ga pred otrokom nikoli ne pokažite
  • obiščite zobozdravnika, ko otroka zob še ne boli
  • držite se rednih kontrolnih pregledov

Ob prvem obisku se praviloma ne izvaja posegov, ampak se le pregleda zobe in ustno votlino.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.