PROZORNI ORTODONTSKI APARAT

PROZORNI ORTODONTSKI APARAT

Kaj so prozorni ortodontski aparati?

Zanimanje za nevidne zobne aparate v zadnjih letih narašča, seveda tudi zaradi povečanega trženja v tej smeri. Ideja o nevidnem aparatu, ki poravna še tako krive zobe, deluje zelo privlačno. Poravnava zob ni le estetskega  pomena, ampak tudi pripomore k zmanjšanemu tveganju za nastanek kariesa, parodontalne bolezni in zgodnje izgube zob. Na tržišču obstajajo izdelki različnih proizvajalcev (Invisalign, Orthocaps, In-line). Za vse je vse značilen enak princip delovanja. Gre za termoplastične prozorne folije.

Ali lahko z njimi zdravimo vse položajne anomalije zob?

Prozorni aparati nimajo tako širokih zmožnosti, kot bi se zaradi njihovega reklamiranja morda zdelo. Z njimi lahko premikamo zobe v želeni položaj le do določene mere. Takšne aparate ortodonti uporabljajo že nekaj časa, a le za manjše premike zob ob koncu zdravljenja. Z njimi se lahko zobe le še dokončno pozicionira v idealno pozicijo ali pa se jih uporablja kot retener za vzdrževanje doseženega stanja po končanem klasičnem ortodontskem zdravljenju. Terapija z nevidnim aparatom je sicer preprosta in prijetna. Indikacije za njegovo uporabo so danes vseeno širše, kot so bile nekoč, saj je v teh letih tudi tehnologija nekoliko napredovala.

Kako poteka izdelava prozornega aparata?

Najprej se opravi klinični pregled pacienta in se oceni, ali je primeren kandidat za prozorni aparat. Sledi odtis zgornjega in spodnjega zobovja z registracijo griza in fotografiranje. Narediti je potrebno še rentgenske slike in izpolniti obrazec, kjer se napišejo želje pacienta in diagnoza. Vse dokumente se pošlje v tehnične laboratorije v tujino, kjer s CAD CAM tehnologijo izdelajo prozorne aparate, ki se natančno prilegajo zobem in hkrati na želenih mestih izvajajo silo premika. Naredijo tudi 3D simulacijo obstoječega stanja zob, njihovega premikanja skozi vso terapijo in stanje po koncu zdravljenja.

Kako poteka terapija?

Pacient med zdravljenjem zamenja določeno število prozornih aparatov, odvisno od stopnje ortodontske nepravilnosti. Aparati se nosijo po vrstnem redu, sicer pa se en aparat nosi približno do 2 tednov najmanj 21 ur na dan. Celotno zdravljenje traja v povprečju 1 leto.

Kakšne so prednosti?

Nevidni zobni aparat je namenjen tudi otrokom in najstnikom. Prednost nevidnega aparata je, da je snemljiv, zato je izvajanje ustne higiene enostavno, kar ohranja zobe zdrave. Poleg tega je neviden, zato se pacienti lahko samozavestno smejijo, govorijo. Ne poškoduje sluznic, ker je popolnoma gladek. Zaradi 3D simulacij lahko pacient že vnaprej vidi, kakšen bo končen rezultat in se lažje odloči za terapijo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.