PRIPRAVITE OTROKA DO ŠČETKANJA

PRIPRAVITE OTROKA DO ŠČETKANJA

Kako prepričati otroka do ščetkanja zob?

Ščetkanje mlečnih zobkov je lahko naporno za otroka, še bolj pa za starše, posebno, če potekajo vsakodnevni boji, kjer otrok ne pusti ščetkati. 

Potrebno se je zavedati, da otroci še nimajo razvite ustrezne motorike rok, zato ne morejo sami dobro opraviti te osnovne higienske potrebe. Vsaj dokler otrok ne zna pisati sam, tudi ščetkati ne more ustrezno, zato je dobro, da se držite pravila, da otroku ščekate zobe vi, vsaj do sedmega leta, v nekaterih primerih se priporoča celo do desetega.

Otrok se do določene starosti ni sposoben obleči, si zavezati čevljev, si pripraviti hrane itd., zato sta tudi ščetkanje in vrsta prehrane, ki jo otrok zaužije odgovornost staršev. 

Poskušajte otroka pripraviti do tega, da bo ščetkanje postalo del vsakdanje rutine in ne bo zahtevalo več energije, kot je za to potrebno.

Kakšne metode so lahko uspešne?

  • ZABAVNA ŠČETKA. Kupite pisano in zanimivo zobno ščetko ter otroško zobno pasto z okusom, ki bosta vašemu otroku zanimiva.
  • PEŠČENA URA. Uporabite peščeno uro in priredite tekmovanje v ščetkanju.
  • KOPEL IN ŠČETKANJE. Začnite z ustno higieno že med kopeljo, kjer bo ščetkanje zabavnejše, otrok pa bo lahko s ščetko tudi škropil.
  • RAZISKOVANJE IN IGRA. Otrok naj sam drži zobno ščetko, se z njo igra, grize, udarja in spoznava svet na svoj način.
  • OPONAŠAJTE ŽIVALI. Poskušajte pripraviti otroka, da oponaša živali. Naj zazeha kot nilski konj, tako da široko odpre usta in nagne glavo nazaj in tako dosežemo notranjo površino prednjih zob. Za čiščenje griznih ploskev in jezika, naj zarjove kot lev. Naj zarenči kot tiger in se široko nasmeji, da lažje dosežemo površine prednjih spodnjih in zgornjih zob.
  • NAJ OTROK ŠČETKA ZOBE VAM. Poskušajte pokukati v njegova usta, če jih še vedno trmasto stiska skupaj in mu povejte nekaj, kar mu bo zabavno in ko bo dovolil ščetkanje, naj ščetka zobe še vam.
  • URNIK ŠČETKANJA. Naredite tabelo, na katero nalepite nalepke ali uporabite štampiljke kot nagrado za vsako pridno ščetkanje zob. Tako ste vzpostavili urnik in otrok bo vedel kdaj je čas za ščetkanje.
  • FOTOGRAFIRANJE. Naredite fotografijo najlepšega širokega nasmeha za zobno vilo, ki se skriva za ogledalom.
  • PESMICE IN RISANKE. Med ščetkanjem otroku zapojte ali predvajajte pesmico. Predvajajte lahko tudi zabavno risanko o ščetkanju zobkov.

Rutinsko ščetkanje lahko poskusite spremeniti v igro s pomočjo omenjenih metod.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

avatar
  Subscribe  
Obvestilo o