PRIPOROČILA ZA ZDRAVE ZOBKE VAŠEGA OTROKA

PRIPOROČILA ZA ZDRAVE ZOBKE VAŠEGA OTROKA

1. Kalcij

Telo strogo uravnava nivo kalcija, tako da je njegovo pomanjanje v razvitem svetu redka. Če pa ga v telesu že primanjkuje, pa njegovo pomanjkanje ne vodi do izhajanja kalcija iz zobovja, kot bi nekateri morda mislili. Ko je sklenina že izoblikovana, je edini razlog izgube kalcija iz zobovja posledica okoljskih vzrokov, kot so karies, kislinska erozija ali obraba zob.

2. Dojenje

Dojenje je zelo priporočljivo. Materino mleko je za prehrano dojenčkov boljše od kravjega. Dojenje pomaga pri rasti in je še posebej koristno za razvoj možganov. Otroci, ki se jih preneha dojiti v priporočenem obdobju, nimajo nobene škode na zobeh. Dojenje na zahtevo otroka, še posebej ponoči, pa je lahko razlog za povečano tveganje za razvoj kariesa na mlečnih zobeh.

3. Geni

Otroci s prirojenimi defekti sklenine (npr. amelogenesis imperfecta) ali dentina (npr. dentinogenesis imperfecta) so lahko bolj dovzetni za nastanek kariesa, vendar ta stanja so redka. Zobje, ki ne kažejo nobenih posebnih odstopanj v zgradbi in kvaliteti trdih zobnih tkiv, so lahko zdravi vse življenje, če zanje primerno skrbimo že od same izrasti v ustno votlino. Družine lahko prenašajo svoje prehranjevalne navade skozi generacije. Babica, ki je izgubila zobe zgodaj zaradi kariesa, lahko nakazuje tendenco družine k sladkosnednosti. Kot zanimivost, Streptococcus mutans je glavna bakterija, ki je odgovorna za nastanek kariesa in se lahko prenese iz matere na novorojenca.

4. Otroška zdravila

Zdravila, še zlasti, sirupi, lahko povzročijo nastanek kariesa, vendar le, če vsebujejo sladkor. Nekatera zdravila so brez saharoze, vendar lahko vsebujejo druge sladkorje, kot so glukozni sirup. Odločajmo se za zdravila, ki so popolnoma brez sladkorjev, predvsem, če se zdravilo jemlje dlje časa.

5. Ustna higiena

Mehanično odstranjevanje zobnih oblog (t.j. uporaba zobne ščetke) s pomočjo postopkov ustne higiene je temelj preprečevanja in zdravljenja bolezni tako zobnih kot obzobnih tkiv. Smiselno je tudi čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko pri tistih otrocih, ki imajo med zobmi tesne stike ter pri tistih, ki bodo zadovoljivo izvedli čiščenje s tem pripomočkom.

6. Plombiranje mlečnih zobkov

Če so dobre zobozdravstvene navade privzgojene že v zgodnjem otroštvu, je karies mlečnih in stalnih zob manj verjeten. Tudi mlečne zobe je potrebno sanirati in odpraviti otroku bolečino. Tako bo imel večjo samopodobo, poleg tega pa bo tudi samo prehranjevanje lažje, neboleče in bo lahko užival raznovrstno prehrano, od trde do mehke. Le izjemoma se lahko mlečne zobe pusti nesanirane, kot na primer zobe, ki so tik pred izpadom.

Icon made by Freepik from www.flaticon.com 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.