PREVISOKA PLOMBA

PREVISOKA PLOMBA

Kako zobozdravnik določi ali je plomba previsoka?

Kadar zobozdravnik končuje z izdelavo plombe, vstavi med zobe barvni kos papirja, v katerega mora pacient ugrizniti in povedati, ali se mu plomba zdi previsoka. 

Zaradi morebitno aplicirane protibolečinske injekcije pacient težko oceni ali je plomba previsoka. Pacient pogosto doma, ko je injekcija popustila, ugotovi, da je plomba dejansko previsoka, zaradi česar na eni strani prej ugrizne skupaj, kot na drugi strani.

Zaradi previsoke plombe, se lahko Pojavijo tudi težave s čeljustnimi sklepi.

Kakšne težave lahko nastanejo zaradi previsoke plombe?

Zob podpirata kost in tanek sloj tkiva, imenovan periodontalni ligament. Previsoka plomba na zob izvaja povečano silo proti njegovemu ležišču, kar poškoduje periodontalni ligament. Tam nastane vnetje, kar se strokovno imenuje akutni apikalni peridontitis, ki se odraža s simptomi. Vnet periodontalni ligament se razširi, vnetje pa povzroča bolečino. 

Kako ustaviti bolečino?

Najprej je potrebno odstraniti vzrok bolečine, to je previsoko plombo. Plombo je potrebno znižati in ponovno preveriti okluzijo. Postopek je hiter in neboleč, bolečine pa sčasoma izginejo same od sebe. Periodontalni ligament potrebuje nekaj časa, da se pozdravi, kar lahko traja od 1 do 14 dni, odvisno od stresa, ki je bil izvajan na tkivo. 

Če bolečine po 14 dneh še kar vztrajajo, se je dobro zopet naročiti na pregled k zobozdravniku, saj je lahko vzrok še kje drugje.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

avatar
  Subscribe  
Obvestilo o