ALI IMATE PRISOTNE BOLEČINE PO PLOMBIRANJU ZOBA?

ALI IMATE PRISOTNE BOLEČINE PO PLOMBIRANJU ZOBA?

Večina pričakuje, da zob boli pred plombiranjem, ko je zob še razpadel ter gnil in ne po plombiranju. Vendar pa je v nekaterih primerih tudi po plombiranju zoba možno izkusiti nekaj neugodja.
Ali ste vedeli?
Zaradi previsoke plombe, se lahko pojavijo težave s čeljustnimi sklepi.

Ali je normalno, da zob boli po plombiranju?

Nekaj dni ali tednov po plombiranju zoba je nekaj bolečine ali neugodja pričakovanega. Bolečina je ponavadi blaga. Pride lahko do občutljivosti na vroče, hladne, sladke dražljaje iz okolja. Lahko je prisotna blažja utripajoča bolečina.

Izogibanje zunanjim dražljajem, ki povzročajo na plombiranem zobu neugodje, je za nekaj časa dovolj, da se le ta pomiri. Redko je potrebno vzeti protibolečinske tablete. 

Pooperativna bolečina ponavadi mine brez posebnih ukrepov sama od sebe v nekaj dneh ali 1 do 2 tednih. 

Če pa gre za močno občutljivost in bolečino ali pa se nadaljuje tudi več tednov po plombiranju, se obrnite na svojega zobozdravnika. 

BOLEČINE PO PLOMBIRAJU

Vzroki kratkotrajne bolečine po plombiranju?

Najpogostejši vzrok postoperativne občutljivosti po plombiranju zoba je draženje zobnega živca med samim postopkom. Odstranjevanje zobne gnilobe in priprava površine zoba za vstavitev plombe zahtevajo uporabo visokohitrostnega vrtanja ali laserjev, ki lahko povzročijo nekaj mehaničnega in toplotnega draženja zobnega živca. Dokler se zobna tkiva od tega draženja ne pomirijo v nekaj dneh, je lahko zob občutljiv na zunanje dražljaje.

Drug dejavnik začasne zobne bolečine po plombiranju je povezan črnimi amalgamskimi plombami. Ker je ta material kovinski, lahko zlahka prevaja vroče in hladne dražljaje iz ust, kar lahko povzroči občutljivost.

Če je edini vzrok bolečine po plombiranju tovrstno začasno draženje zobnega živca, se bo stanje postopoma izboljšalo v nekaj dneh, lahko pa tudi traja nekaj tednov.

Ali imate občutek, da je plomba previsoka?

Zob podpirata kost in tanek sloj tkiva, imenovan periodontalni ligament. Previsoka plomba na zob izvaja povečano silo proti njegovemu ležišču, kar poškoduje periodontalni ligament. Tam nastane vnetje, kar se strokovno imenuje akutni apikalni peridontitis, ki se odraža s simptomi. Vnet periodontalni ligament se razširi, vnetje pa povzroča bolečino. 

Kadar zobozdravnik končuje z izdelavo plombe, vstavi med zobe barvni kos papirja, v katerega mora pacient ugrizniti in povedati, ali se mu plomba zdi previsoka. 

Zaradi morebitno aplicirane protibolečinske injekcije pacient težko oceni ali je plomba previsoka. Pacient pogosto doma, ko je injekcija popustila, ugotovi, da je plomba dejansko previsoka, zaradi česar na eni strani prej ugrizne skupaj, kot na drugi strani.

Najprej je potrebno odstraniti vzrok bolečine, to je previsoko plombo. Plombo je potrebno znižati in ponovno preveriti okluzijo. Postopek je hiter in neboleč, bolečine pa sčasoma izginejo same od sebe. Periodontalni ligament potrebuje nekaj časa, da se pozdravi, kar lahko traja od 1 do 14 dni, odvisno od stresa, ki je bil produciran na tkivo. 

Če bolečine po 14 dneh še kar vztrajajo, se je dobro zopet naročiti na pregled k zobozdravniku, saj je lahko vzrok še kje drugje.

Kako lajšati bolečino po plombiranju?

Čeprav je bolečina po plombiranju običajno blaga, se lahko zgodi, da je postane zobobol moteč. V takšnih primerih si lahko pomagate na naslednje načine. 

1. Izogibajte se dražljajem, ki povzročajo občutljivost zoba. Poskusite se izogibati vroči, hladni ali sladki hrani.

2. Uporabite zobno pasto za občutljive zobe. Posebne zobne paste, ki vsebujejo desenzibilizacijske snovi, lahko olajšajo simptome.

3. Jejte mehko hrano. Zob je po plombiranju že sam po sebi nekoliko razdražen, zato lahko trda ali lepljiva živila zob izpostavijo dodatnim dražljajem. Prav tako je bolje, da v prvih dneh po plombiranju poskusite žvečiti bolj z drugo stranjo.

 

 

4. Vzemite protibolečinsko tableto. Protibolečinske tablete so za tovrstne bolečine redko potrebne, lahko pa jih uporabite, če čutite povečano občutljivost zoba.

5. Ustna higiena. Dobra ustna higiena lahko pomaga ublažiti draženje obzobnih tkiv in ohranjati zdrava usta.

6. Domača lekarna. Nekateri domači pripravki lahko pomagajo pri lajšanju postoperativne občutljivosti. Takšna sta na primer topla slana voda in klinčkovo olje.

V skladu s temi priporočili lahko po plombiranju zoba zmanjšate občutljivost. Če občutljivost ne mine v nekaj tednih, je potrebno, da obiščete zobozdravnika.

Vzroki dolgotrajne bolečine po plombiranju?

Stalna in/ali močna zobna bolečina po plombiranju zoba je lahko tudi znak, da je stanje morda resnejše kot le navadna preobčutljivost. V tem primeru je bolje, da obiščete svojega zobozdravnika, saj bo verjetno potrebno dodatno ukrepanje. 

1. Previsoka plomba

Pogost, vendar enostaven, vzrok za bolečino po plombiranju je previsoka plomba. V tem primeru, ko ugrizete, se grizne sile ne izvajajo enakomerno med vsemi zobmi, vendar se jih večina skoncentrira na plombiranem zobu. Prekomerna sila povzroča močno zobno bolečino pri žvečenju. Zobozdravnik vedno oblikuje zgornjo grizno površino zoba, tako da pride v popolni stik z nasprotnim zobom druge čeljusti. Včasih pacient težko sam določi ali je plomba previsoka ali ne, saj je pogosto brez občutka zaradi injekcije. 

2. Učinek galvanizma

Galvanizem je stanje, ko pridejo v stik dve različni kovini v ustih. To se lahko zgodi, ko prideta v kontakt dve črni amalgamski plombi. Ustvari se električni naboj, ki povzroči zobne bolečine, podobne občutljivim zobem. Običajno se stanje po določenem času samodejno razreši, če pa vztraja, pa je treba vsaj eno od plomb nadomestiti z drugim materialom.

 

3. Poškodovan zobni živec

Med postopkom plombiranja lahko pričakujemo nekaj draženja zobnega živca, včasih pa je lahko živec že sam  po sebi močneje poškodovan. Tveganje za to je večje, kadar je zobna gniloba že v bližini zobnega živca in ga je že nekoliko okvarila. Pri odstranjevanju zobne gnilobe pride tudi do dodatnega draženja zobnega živca, čemer se pač ne da izogniti. V skupnem seštevku lahko zobni živec odpove in se razboli, kar se lahko kaže kot spontan, dlje trajajoč in močan zobobol po plombiranju. Velikokrat je zobna gniloba že tako blizu zobnega živca, da ne ostane niti 1,5 mm zdravega dentina med živcem in plombirnim materialom. V takšnih primerih obstaja večja verjetnost, da bo zob po plombiranju močneje bolel. Bakterije, ki so povzročile nastanek zobne gnilobe, so lahko torej močno okužile zobni živec že pred plombiranjem. V primeru vnetega zobnega živca je potrebno zob koreninsko zdraviti.   

4. Bolečine po zaključenem koreninskem zdravljenju in končnem plombiranju
Po koreninskem zdravljenju na koncu ponavadi sledi še izdelava plombe. V večini primerov je bolečina v tem primeru posledica draženja periodontalnih tkiv okrog vrha zobnih korenin in ne sama izdelava plombe. Bolečina ponavadi v nekaj tednih mine. Dolgotrajajoče in intenzivne bolečine pa lahko tudi kažejo na neuspelo koreninsko zdravljenje. Bolečine pa lahko morda izhajajo od sosednjega zoba in ga lahko napačno zamenjujemo z zdravljenim.  

Obstaja nekaj možnih vzrokov, ki lahko povzročijo močno in dolgotrajno bolečino po plombiranju.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.