POSEG, KI ODPRAVI PARODONTALNE ŽEPE OB ZOBEH

POSEG, KI ODPRAVI PARODONTALNE ŽEPE OB ZOBEH

Zdrava kost in dlesen se tesno prilegata zobu, kadar pa so obzobna tkiva obolela , pa se pričnejo tvoriti parodontalni žepi okoli zoba. Obzobni žepi so del parodontalne bolezni, ki se lahko poglabljajo in vodijo do izpada zoba.
Ali ste vedeli?
Nekirurško parodontalno zdravljenje ima svoje omejitve in je včasih potrebna operacija za obnovitev zdravja obzobnih tkiv in zmanjšanje žepov.

Kaj so obzobni žepi?

Čez čas se žepi lahko še poglobijo in predstavljajo vedno bolj ugodne pogoje za rast in razmnoževanje bakterij. Vedno več bakterij postaja vedno bolj patogenih in nevarnih. Te še poslabšujejo stanje obzobnih tkiv in parodontalna bolezen napreduje. 

Parodontalna bolezen napreduje, ko se žepi poglabljajo, ko zobje postajajo vedno bolj majavi ali v končnem stadiju bolezni celo izpadejo.

Kakšen Poseg odpravi obzobne žepe?

Parodontolog je specialist, ki se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni in reduciranjem obzobnih žepov. Parodontolog ugotovi, kateri žepi so tako globoki, da potrebujejo poseg, ki jih bo zmanjšal. 

Med posegom parodontolog odgrne dlesen, očisti korenino in odstrani patogene bakterije, nato pa dlesen položi nazaj in jo zašije. Včasih se pred tem nazobčana površina bolezensko prizadete kostnine zagladi, da se oteži ponovno kolonizacijo bakterij v te predele. Tako se dlesen lažje priraste nazaj na kost.

Z zmanjšanjem globine žepov se vzpostavi novo stanje, ki se ga lažje vzdržuje doma kot tudi pri rednih kontrolah pri splošnem zobozdravniku.

Zaustavitev parodontalne bolezni

Zmanjšanje globine žepov in odstranjevanje bakterij sta pomembni za zaustavitev parodontalne bolezni. Vendar pa samo odstranjevanje bakterij z ustno higieno pri globokih žepih ni dovolj, saj je v takšnih primerih potrebno zmanjšati globino žepa za uspešno zajezitev bolezni in preprečitev ponovnega pojava bolezni. 

Le na takšen način se lahko vzdržuje parodontalno prizadete zobe v ustni votlini dlje časa in se preprečuje resnejše sistemske zdravstvene probleme, katere lahko parodontalna bolezen dokazano povzroča.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.