POOBSEVALNI KARIES IN KAJ PRIČAKOVATI?

POOBSEVALNI KARIES IN KAJ PRIČAKOVATI?

Če se zdravite z obsevanjem (radioterapijo), je morda zdravje vaše ustne votline zadnje, ki vam pade na misel. Toda presenetljivo je, da radioterapija pogosto povzroča številne stranske učinke tudi v ustih, vključno s poobsevalnim kariesom. V tem primeru gre za zobno gnilobo, ki se pojavi po zdravljenju z radiacijskimi žarki. Takšen razpad zobovja ima resne učinke na vaše ustno zdravje, vendar lahko s pomočjo vašega zobozdravnika ostane pod nadzorom.
Ali ste vedeli?
Poobsevalni karies nastane po obsevanju glave ali vratu.

Kaj so znaki poobsevalnega kariesa?

 

V zgodnjih fazah obsevanja morda ne boste opazili nobenih simptomov. To je zato, ker sklenina, zunanji sloj zoba, ni oživčena. Ko zobna gniloba preide skozi vašo sklenino v občutljivo tkivo v notranjosti (dentin), lahko pričnete čutiti bolečino in občutljivost v prizadetih zobeh. 

 

Ker se poobsevalni karies pogosto pojavi na večih zobeh hkrati, je ta vrsta propadanja močna in zato lahko opazite simptome pri več kot enem zobu.

Kaj povzroča poobsevalni karies?

Zobna gniloba nastane takrat, ko se na vaših zobeh pričnejo nabirati bakterije, ki tvorijo zobne obloge in proizvajajo kisline, ki načenjajo površino zoba pod njimi. Ta proces igra pomembno vlogo pri razvoju tovrstnega kariesa, vendar to ni celotna zgodba. 

Sevanje povzroči veliko sprememb v ustih, zaradi katerih ste bolj dovzetni za razvoj zobne gnilobe.

Sevanje poškoduje žleze slinavke, kar pripelje do nastanka suhih ust ali tako imenovanega stanja kserostomije. Pomanjkanje sline povzroči neprijetno suha usta. Slina pa ne le, da vlaži usta, ampak vsebuje tudi protimikrobne beljakovine, ki pomagajo obvladovati škodljive kariogene bakterije, ki povzročajo propad zobovja. Poleg tega pa slina vsebuje tudi mineralizirajoče sestavine, ki pomagajo ohraniti močno zobno sklenino.

Kako lahko preprečimo poobsevalni karies?

Če prejemate zdravljenje z visokim odmerkom radioterapije, boste imeli povečano tveganje za nastanek in napredovanje kariesa, zato je še bolj pomembno, da sprejmete ukrepe za preprečevanje zobne gnilobe. 

Ker se preventiva začne doma, poskrbite, da dvakrat dnevno umivate zobe vsaj dve minuti in da z zobno nitko počistite medzobne prostore vsaki dan. 

Če so zaradi radioterapije dlesni boleče, pričnite uporabljati mehko zobno ščetko. 

Toda ščetkanje in uporaba zobne nitke ni dovolj. Ključnega pomena je tudi nadzor nad simptomi suhih ust. Najprej upoštevajte domača sredstva in metode, kot je srkanje vode čez dan, žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja za stimulacijo žlez slinavk in uporabo komercialnih izdelkov, kot je umetna slina (kot začasni dodatek).

 

 

Vaš zobozdravnik vam lahko priporoči tudi različne vrste posegov v ordinaciji, ki bodo preprečili nastanek poobsevalnega kariesa. Več direktnih nanosov fluoridov na zobe poveča odpornost na zobno gnilobo. Za nadzor plaka v ustih se lahko uporabi tudi ustna voda s klorheksidinom, če vam jo predpiše zobozdravnik. 

Tudi profesionalno čiščenje zobnih oblog in zobnega kamna pomaga obvladovati zobno gnilobo.

Kako poteka zdravljenje poobsevalnega kariesa?

Če se je poobsevalni karies že razvil, se ga lahko zdravi z restavracijami, kot so plombe ali prevleke, odvisno od obsega razpadanja zob. Plombe se uporabljajo, če karies obsega manjši del krone zoba, medtem ko se prevleke uporabljajo za večja območja kariesa, ki so ogrozila strukturo zoba. Če se karies ne zdravi, lahko povzroči absces (okužbo). V takšnem primeru je včasih potrebno zob odstraniti. 

Poobsevalni karies je lahko resen zaplet radioterapije, vendar ga lahko s pomočjo rednih obiskov zobozdravnika preprečimo in zdravimo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.