STE MORDA OPAZILI VZDOLŽNE POKE ZOBA? PREVERITE, ZAKAJ NASTANEJO!

STE MORDA OPAZILI VZDOLŽNE POKE ZOBA? PREVERITE, ZAKAJ NASTANEJO!

Z leti se lahko v najboj zunanji plasti zoba (sklenini), pojavijo kot las tanke vertikalne poke. So ponavadi zelo svetle in se v ogledalu bolje opazijo pod močnejšo svetlobo.
Ali ste vedeli?
Poke se ponavadi nahajajo le v zunanji plasti zoba (sklenini) in ne segajo v notranjo plast (dentin).

Kaj pomeni, če imate poke zobne sklenine?

Skleninske poke same po sebi niso bolezensko stanje. Ponavadi se pojavijo tekom let, saj zobje nenehno meljejo in trgajo hrano ter se izpostavljajo termičnim spremembam. 

Krušenje in pokanje zobne sklenine sta pogosta pojava. Vsaj 50% takšnih poškodb se da preprečiti, če se poskušate izogibati nekaterim spodnjim dejavnikom, ki povečajo tveganje za njihov pojav.

Skleninske poke se lahko tudi zabarvajo, končni rezultat pa je slabša estetika zobovja. Bolečina ni prisotna.

Kakšni so vzroki njihovega nastanka?

1. Piercing na jeziku. Trda kovina stalno udarja po zobeh in jih lahko poškoduje, predvsem sprednje zobe.

2. Nenošenje športnih ščitnikov za zobe.

3. Grizenje trdih predmetov (led, nerazpočene kokice na dnu posode,  pločevink, nohtov itd.) ali ugriz v trdo stvar v hrani.

4. Uporaba zob namesto orodja (odpiranje steklenic z zobmi, trganje samolepilnih trakov, itn.)

5. Škrtanje in stiskanje zob. V primeru, da smo seznanjeni z lastnim bruksizmom je potrebno ukrepati. Dobro je nositi bruksistične opornice, ki preprečijo poškodbo zob in se jih nosi med spanjem.

6. Staranje. S staranjem postajajo zobje vedno bolj krhki in se hitreje poškodujejo. Temu sicer ne moremo izogniti, lahko pa se poskušamo izogibati ostalim tveganjem, ki bi povzročile poškodbe zob.

7. Karies. Takšni zobje so oslabljeni in se še hitreje poškodujejo. Za izboljšanje ustne higiene priporočamo uporabo zobne ščetke Sonicare Healthy White. Naročite jo lahko TUKAJ.

8. Zobje, ki niso poravnani. Zobje, ki nimajo svoje prave lege se hitreje poškodujejo, ker se nanje lahko izvajajo večje grizne sile.

9. Temperaturne spremembe, ki so jim zobje podvrženi, zato ni priporočljivo gristi ledu po pitju toplih napitkov.

Ali poke nakazujejo, da bo zob počil?

Razloga za skrb, da bi zob počil zaradi skleninskih pok, ni. Sklenina je gosto mineralizirano tkivo, skleninske prizme, iz katerih je sklenina sestavljena, pa so urejene tako, da zagotavljajo visoko odpornost na rast pok. 

Sklenina je v notranjosti bolj odporna proti pokam kot na sami površini, kar preprečuje rast pok, zato se te ustavijo na poti do dentina. 

Sklenina je trikrat bolj trda kot posamezni kristali hidroksiapatita, iz katerih je sestavljena.

Zdravljenje za skleninske poke ni potrebno.

Kako odpraviti skleninske poke?

Skleninske poke niso nevarne in ne gre za bolezensko stanje, zato njihovo odpravljanje ni potrebno. 

V izjemnih primerih pa je najmanj invazivna tehnika beljenje zob. Skleninske poke se raje pokažejo, če so zobje zabarvani. 

Ostali posegi so bolj invazivni. Potrebno je omeniti, da so to le estetska popravila sklenine. Zobe se lahko restavrira z zobnimi luskami ali prevlekami. To ima edino smisel, če je poleg skleninskih pok prisoten še večji karies, ki je oslabel zobno krono in bi takšna protetična dela zobno krono ojačala. 

Nobeno protetično delo ni boljše od naravnega zoba, zato je zob najbolje pustiti v obliki kot je, če govorimo o zdravem intaktnem zobu brez velikih plomb ali drugih pridruženih težav. 

0 0 vote
Article Rating
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments