POKANJE V ČELJUSTNEM SKLEPU

POKANJE V ČELJUSTNEM SKLEPU

Pokanje in kliki čeljustnega sklepa med odpiranjem ust so pogosta težava. Poleg zvokov se lahko pojavi tudi občasna občutljivost čeljustnega sklepa zaradi preobremenjenosti mišic (npr. po dolgotrajnem žvečenju).
Ali ste vedeli,
da je v tem primeru dobro relaksirati mišice in sklep ter prenehati z žvečenjem. Čez nekaj ur se bo sklep normaliziral.

Zakaj čeljustni sklep poka?

Čeljustni sklep omogoča, da se čeljust odpira in zapira z namenom prehranjevanja, žvečenja, govorjenja in dihanja. 

Težave v sklepu (temporomandibularne motnje, TMM) se kažejo kot poki, kliki, dolgotrajna bolečina čeljusti ali občutljivost in/ali nezmožnost popolnega odpiranja in zapiranja ust. Poka lahko en ali oba sklepa naenkrat. Pogosto so težave s pokanjem in klikanjem v čeljustnih sklepih povezane s sklepnim diskom. Ta je lahko včasih nepravilno oblikovan ali premajhen.

PREMIK SKLEPNEGA DISKA MED ODPIRANJEM IN ZAPIRANJEM UST

Disk je hrustančni, neoživčeni del čeljustnega sklepa in skrbi, da se spodnja čeljust gladko premika. Zelo pogosto se dogaja, da se sklepni disk dislocira (premakne iz svoje prave lege).

Premik diska in pokanje sklepa

Najpogosteje se disk pomakne naprej od sklepne glavice. Takrat se tkivo, ki se pripenja za disk, prav tako pomakne naprej. Sklepna glavica tako pritiska nanj, kar je lahko zelo boleče, saj je tkivo oživčeno in prekrvavljeno, za razliko od diska. Disk, ki se je dislociral navzpred, predstavlja oviro katero mora sklepna glavica premostiti pri popolnem odpiranju ust. Takrat se zasliši pok (klik). Isto se zgodi pri zapiranju ust, ko prehaja preko diska nazaj v svoje ležišče. Govorimo o dislokaciji diska z redukcijo

Premik diska in zapora ust

Sčasoma lahko disk leži za kondilom ves čas, kar pomeni, da ga kondil nič več ne drsi preko njega med odpiranjem in zapiranjem ust. Takrat zvoki izginejo, pojavi pa se omejeno odpiranje ust (zapora ust), saj postane disk neke vrste blokada, da bi se lahko spodnja čeljust popolnoma odprla. To je stanje z najmočnejšo simptomatiko (dislokacija diska brez redukcije). Stanje se lahko čez nekaj časa razreši samo od sebe, saj se tkivo za diskom prilagodi z zabrazgotinjenjem, kar nadomesti disk.

Kdaj je potrebno ukrepati?

Če se pokanje (brez bolečine) v sklepu pojavi kot nenadna epizoda in se še nikoli prej ni zgodila, je dobro, da stanje spremljate vsaj dva do tri tedne, če se morebiti razreši samo.

Če so poleg pokanja prisotne še bolečine v sklepu, je potrebno ukrepati, zato obisk pri zobozdravniku oz. ustreznem specialistu ni odveč, saj lahko v nasprotnem primeru nastanejo večje težave. Bolečina ponavadi označuje napor v mišicah ali vnetno stanje, ki lahko sčasoma privede tudi do artritične degeneracije sklepnih površin. 

kako ublažimo težave s čeljustnim sklepom?

1. Prehrana

Za začetek lahko poizkusite zmanjšati napor čeljustnega sklepa z zmanjševanjem njegovega obremenjevanja. Prehod na mehkejšo hrano lahko ugodno vpliva na sklep, prav tako je dobro, da hrano razrežete na manjše koščke.

Sčasoma se naučite, kaj vam čeljust dopušča. Če hrana, ki jo zaužijete, povzroča bolečine v sklepu, je dobro, da se takšni obliki pripravljene hrane izognete, vsaj dokler se čeljust ne relaksira.

2. Stiskanje zob

Če se zalotite, da pogosto stiskate zobe, poskusite prenehati in relaksirajte čeljust, tako da so ustnice v kontaktu, zgornji in spodnji zobje pa se ne dotikajo. Pogosto škrtanje z zobmi ali njihova prekomerna obraba lahko nakazuje, da imate bruksizem

3. Obkladki

Bolečino v  sklepu lahko lajšate tudi s hladnimi obkladki.

4. Opornica za zobe

Zobozdravnik se lahko odloči, da vam naredi opornico, ki ublaži sile na zobe in sklep. Opornica se maksimalno prilagodi posameznikovem ugrizu, tako da ne povzroči dodatnih stresov za mišice in sklep. Razbremeni čeljustne mišice in ostale sklepne strukture, tako da se vnetje lahko pomiri.

KAKO GROBA JE ZOBNA PASTA DO VAŠIH ZOB?

Izogibajte se pretiranemu odpiranju ust (zehanju, kričanju, petju, žvečenju žvečilnih gumijev, itd.). Z mehkejšo hrano se lahko stanje znova normalizira. Če se to ne zgodi, je potreben pregled pri zobozdravniku. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.