ALI VAŠA PROTEZA NI VEČ STABILNA?

ALI VAŠA PROTEZA NI VEČ STABILNA?

Kdaj je čas za podlaganje proteze?

Če je proteza stara in že dolgo časa niste bili pri zobozdravniku, ki bi pregledal trenutno stanje, potem je morda čas, da se odpravite.

Stare proteze namreč izgubljajo na svoji stabilnosti in retenciji, saj ves čas sedijo na kostni podlagi, ki se tekom življenja spreminja. Kost v čeljustih tekom let vedno bolj izginja, zato lahko proteza sčasoma začne skakati po ustni votlini ali celo pada iz ust. 

V nekaterih primerih se lahko to težavo odpravi s pomočjo podlaganja baze proteze. Ali je ta postopek izvedljiv na vaši protezi bo odločil zobozdravnik. 

Podlaganje povzroči, da je proteza zopet stabilna, se prilega podlagi in bolje tesni.

Novo podložena proteza pomeni za posameznika kot da je proteza v celoti nova in temu primerno sledijo ob začetku nošenja proteze tudi iste težave.

Kakšne so lahko težave po podlaganju proteze?

V večini primerov se pojavijo žulji na ustni sluznici. Zobozdravnik takrat vedno odstrani predel proteze, ki povzroča žulj. 

Kontrole pri zobozdravniku so iz tega razloga potrebne tako dolgo, kot se pojavljajo žulji. Če se morebiti pojavi pretiran iztok sline po podlaganju proteze, je potrebna kontrola pri zobozdravniku. To se lahko pripeti, če proteza ni dobro vstavljena in se ustnice ne morejo dobro zapirati, kar rezultira v pojavu odvečne sline. 

Če lahko požirate, potem slino pogoltnite in količina te se bo sčasoma zmanjšala, potrebno bo le nekaj prilagoditve na novo podloženo protezo. V nasprotnem primeru obiščite zobozdravnika.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.