POČEN ZOB

POČEN ZOB

Za počen zob je značilna ostra bolečina pri žvečenju in / ali občutljivost pri zaužitju hladne ali vroče hrane. Stanje je znano kot sindrom počenega zoba. Intenziteta zobne bolečine je odvisna tudi od tega, kako globoko poka poteka in kako blizu zobnega živca je.
Ali ste vedeli?
Zobna sklenina je najtrše tkivo v telesu, a kljub temu ni nezlomljiva.

Kakšni so znaki in simptomi počenega zoba?

Manjše poke zoba verjetno ne bodo povzročile simptomov, zato lahko ta težava obstaja že kar nekaj časa, preden pacient prične karkoli čutiti. Če je iz kakršnegakoli razloga nastanejo poke v zobni sklenini (zunanji plasti zoba), se lahko te zlahka razširijo do mehkejšega dentina pod sklenino ali celo do pulpne komore, kjer leži zobni živec. 
 
Najpogosteje poke izhajajo iz grizne površine zobne krone in se s časom lahko počasi raztezajo do korenine. Poke, ki so omejene na sklenino, redko povzročajo bolečino ali neugodje.
 
Če pa se poka razširja globlje v dentin, zob lahko postane občutljiv na vročino, mraz ali dotik. Žvečenje povzroči gibanje tekočine v dentinskih mikrotubulih, kar ima za posledico ostro bolečino, podobno pri občutljivosti zob pri razgaljenih zobnih vratovih. Bolečino se čuti zlasti med grizenjem, ko se tlak sprosti iz zoba.
Če je poka nastala do zobnega živca, lahko žvečenje povzroči premikanje počenega dela zoba, ki draži zobni živec, kar ima za posledico kratko in ostro bolečino. Če se stanje ne zdravi, lahko zobni živec postane trajno poškodovan. V tem primeru se zobobol ojača in lahko nastane tudi brez kakršnihkoli zunanjih dražljajev (npr. grizenja,…). Bakterije lahko vdrejo skozi poko v zobu in okužijo zobni živec.
 
Poka, ki povzroča zobobol, včasih ni vidna s prostim očesom, posebno, če je zelo majhna ali če je v področju, ki se nahaja pod dlesnimi. Včasih celo rentgenski žarki ne bodo razkrili za las tanke poke. 
POČEN ZOB

S starostjo se pogostost zobnih pok se povečuje. Potrebna je čimprejšnja terapija, da ne pride do resnih zapletov.

Zakaj lahko zob poči?

 
Zob poči zaradi prekomernih sil pri normalni obrabi zoba, stiskanju ali škripanju z zobmi (bruksizem), žvečenju trdih predmetov in hrane (oreški, bonboni, svinčnik, …), udarcu v usta, večjih zalivkah, pogostem menjavanju plomb, večjem kariesu, zapletu endodontskega zdravljenja (odstranitvi živca) in cementiranju koreninskega zatička (»štifta«). 

Možnost za nastanek poke lahko zmanjšamo z odpravo slabih žvečnih navad, odpravo bruksizma ali okluzijsko opornico.

Kakšno je zdravljenje počenih zob?

Ker se zobje ne obnavljajo, poka ne izgine in se pogosto ob njej razvije vnetje zobnega živca, zlom zoba ali vertikalna poka. Zob je potrebno stabilizirati. Terapija se razlikuje se glede na lego, globino in razširjenost poke. 
 
Če se nahaja v zunanji plasti sklenine in dentina, se zob stabilizira z zalivko ali prevleko. 
 
 Izpraznjene zobne bolečine, kot se ne kaže noben drug zobobol, se ne sme prezreti. Obisk zobozdravnika lahko pomaga pri diagnosticiranju zlomljenega / razpokanega zoba, preden crack povzroči nepopravljivo škodo na zob. Zobne razpoke se ne zdravijo kot razpoke v kosti. Počitek se bo le še poslabšal in se bo povečal tveganje, da bi potrebovali zapleteno zdravljenje ali izgubili zob. Pravzaprav tudi že po zdravljenju v prihodnosti ostane že prej razpokan zob občutljiv na nove zlome.
 
Zdravljenje za razpokane zobne bolečine je odvisno od vrste, lokacije in resnosti razpoke.
Če poka ni pregloboka in jo diagnosticiramo dovolj zgodaj, ko je še v sklenini ali le delno v dentinu, lahko zob rešimo s preprosto zalivko. Zobozdravnik oceni obseg škode in se odloči ali je potrebna morda prevleka. Zobe z globokimi in obsežnejšimi pokami je bolje oskrbeti s prevleko, ki lahko pomaga vzdrževati integriteto zoba in preprečiti nadaljnjo škodo.
 
Primeri pok, ki segajo v pulpno komoro, kjer leži živec, ki je okužen in poškodovan, se rešuje s koreninskim zdravljenjem. Vstavi se lahko zatiček in naredi prevleka, odvisno od velikosti poškodbe krone.
 
Vertikalne poke korenine, ki potekajo proti središču zoba oz. njegovemu razcepišču, se včasih pri večkoreninskih zobeh lahko rešuje z resekcijo korenin – to je odstranitvijo le prizadete korenine.
 
Kadar gre za vertikalno poko enokoreninskega zoba, pa je stanje nerešljivo, zato je potrebno zob izdreti.

Kako preprečiti poke zoba?

  • Prenehajte s slabimi razvadami, kot so grizenje svinčnikov in nohtov.
  • Ne stiskajte in ne škrtajte z zobmi. Nosite nočno opornico za zaščito.
  • Med igranjem športa nosite športni ščitnik.
  • Bodite previdni, ko jeste trdo hrano.

Čeprav lahko poka zoba nastane kadarkoli in po naključju, lahko naslednja priporočila pomagajo zmanjšati tveganje za njihov pojav.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.