VNETJE DLESNI PRI NOSEČNICAH

VNETJE DLESNI PRI NOSEČNICAH

Zakaj lahko med nosečnostjo dlesni krvavijo?

To je pogosto preprečanje marsikatere bodoče mame. Pa vendar ni vse tako črno-belo. Prvi pogoj za nastanek nosečniškega gingivitisa – to je vnetja dlesni, je neodstranjen plak na zobeh. 

Povečana raven hormonov estrogena in progesterona v nosečnosti pa lahko v kombinaciji s slabo ustno higieno hitreje povzroči gingivitis.

Nezdravljeno vnetje dlesni pa vodi v nastanek parodontitisa.

Kakšni so znaki vnetja dlesni in kdaj se lahko pojavi?

Nosečnostni gingivitis ali nosečnostno vnetje dlesni, ki se kaže kot pordele, otekle, krvaveče in občutljive dlesni, se lahko pojavi na začetku drugega ali tretjega meseca nosečnosti, ko je nivo hormonov v porastu, in se lahko stopnjuje do osmega meseca nosečnosti. Po osmem mesecu nivo hormonov upade, prav tako pa se zmanjša tudi vnetje dlesni.

V začetni fazi je vnetje omejeno na dlesen brez obzobnih žepov, če pa je dlesen že močno vneta in nabrekla, se tvorijo lažni obzobni žepi (psevdožepi). Značilno je krvavenje dlesni že ob rahlih stimulusih, kot sta ščetkanje zob in nitkanje.

Kako preprečimo vnetje dlesni?

Nosečnice morajo še dodatno paziti in skrbeti za dobro ustno higieno in tako preprečiti, da bi se vnetje dlesni razvilo v napredovalo obliko parodontalne bolezni. 

Potrebno je upoštevati priporočila za zdravo in uravnoteženo prehrano in redno obiskovati zobozdravnika. Nosečnostni gingivitis ni stanje, ki bi ga razvile vse nosečnice. Pojavi se ob neustrezni ali opuščeni skrbi za ustno zdravje. 

Z mehko zobno ščetko je potrebno odstranjevati zobne obloge zjutraj in zvečer. Zvečer je nujno tudi čiščenje medzobnih prostorov z medzobno ščetko ali nitko.

Priporočamo uporabo električne zobne ščetke Sonicare Healthy White. Naročite jo lahko TUKAJ.

Ali lahko nosečniški gingivitis preide v parodontalno bolezen?

Vnetje se pojavi pod robom dlesni in poleg dlesni prizadene še vlakna pozobnice, cement in kost. Periodontitis zdravimo z luščenjem in glajenjem korenin, s čimer očistimo okužena in vneta območja pod dlesnijo in okrog korenin. Če je treba terapijo izvesti med nosečnostjo, se to priporoča v drugem trimesečju nosečnosti.
 
Znano je, da lahko parodontalna bolezen vpliva na prezgodnji porod in prenizko porodno težo novorojencev. Med nosečnostjo moramo biti pozorni na vsako okužbo, tudi parodontalno. Pri napredovali obliki parodontalne bolezni je verjetnost za prezgodnji porod in prenizko porodno težo novorojenčka sedemkrat večja kot pri nosečnici z zdravimi dlesnimi.

Nekatere nosečnice lahko razvijejo nosečniško parodontalno bolezen.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.