PARODONTALNA BOLEZEN IN ZOBNI APARAT?

PARODONTALNA BOLEZEN IN ZOBNI APARAT?

Ker parodontalna bolezen vpliva tudi na videz zobovja in njegovo postavitev, se veliko posameznikov vpraša, ali je krive zobe mogoče ponovno postaviti na pravilno mesto in jih poravnati z zobnim aparatom. Odgovor je da in ne.
Ali ste vedeli?
Parodontalna bolezen lahko z leti spremeni vaš nasmeh, saj se zobje lahko premaknejo.

parodontalna bolezen premika zobe

Znano je že, da je parodontalna bolezen kronično vnetje obzobnih tkiv, ki vpliva na dlesni in kostnino, v kateri so zasidrani zobje. Parodontalna bolezen ne vpliva le na pojav krvavenja dlesni, zadaha in majavosti zob, temveč povzroča tudi premikanje zob in s tem povezane ortodontske težave. Griz se z leti prične rušiti in spreminjati. 

 

ortodont lahko pomaga pri parodontalno prizadetih zobeh, ki so nepravilno postavljeni.

Parodontalna bolezen in zobni aparat?

Kadar govorimo o pozdravljeni in ves čas kontrolirani parodontalni bolezni, samo ortodontsko zdravljenje, torej namestitev ortodontskega fiksnega aparata ni ovira. 

Parodontalna bolezen, ki je še aktivna in ni bila zdravljena s strani zobozdravnika, ustnega higienika in specialista parodontologa je kontraindikacija za ortodontsko zdravljenje.

Po zaključenem ortodontskem zdravljenju, se zobje povežejo z žičkami iz notranje strani, da se prepreči ponovno pomikanje zob v prejšnji položaj.

Kakšen je videz parodontalno prizadetih zob?

Morda vaš nasmeh ni več takšen, kot je bil včasih? Razlog je lahko ravno to, da imate razvito parodontalno bolezen. Zelo tipično se sprednji zobje pahljačasto razmaknejo in štrlijo naprej. Takšna postavitev zob lahko prispeva tudi k motnjam hranjenja in govora. Pojavijo se lahko tudi razmaki med zobmi (diasteme) in še druge težave. 

Razlog za premike zob pri napredovani parodontalni bolezni je majhna kostna opora, kjer zobje ležijo. Kostnina tipično izginja in zobje se hkrati tudi podaljšujejo. Pokaže se zobni vrat, to je tisti bolj rumeni del zoba, ki pri zdravih tkivih leži pod dlesnijo. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.