OTROŠKE DUDE

OTROŠKE DUDE

Duda lahko slabo vpliva na rast in razvoj zob in čeljusti. Dolgotrajna uporaba neprimerno oblikovane dude lahko spremeni obliko neba in prepreči pravilno rast čeljusti, poleg tega pa je lahko ovirana rast zob.
Ali ste vedeli?
Na trgu obstajajo medicinske dude, ki so boljše za otrokov razvoj.

Zakaj so dude tako priljubljene?

Sesanje nudi otroku ugodje in užitek, pa naj bo to sesanje prsne bradavice, lasten palec ali duda. Neprestano sesanje prsne bradavice ni prijetno in ji slina sčasoma začne škodovati, zato si matere pomagajo z dudami. 

Kakšne so prednosti dud?

Nekateri otroci imajo lahko zelo razvit sesalni refleks in ga mati le težko zadovolji, posebno, če se mati hitro po porodu vrne v službo in preneha z dojenjem. V takšnih primerih duda lahko zelo pomaga, vendar kljub temu ne sme postati pripomoček, ki se ga vsakič ko otrok zajoka, tlači v njegova usta. Uporaba otroške dude ima torej določene prednosti, prav tako kot tudi slabosti. 

Duda po nekaterih študijah zmanjša verjetnost nastanka sindroma nenadne smrti otroka med spanjem. Razlogi za ta pojav so povezani z motnjami dihanja, duda pa naj bi otroku oteževala prevalitev na trebuh in s tem zmanjšala verjetnost zadušitve. Otroci z dudo spijo manj trdno kot tisti brez nje. 

Otrokom s povečano verjetnostjo za nastanek sindroma (na primer nedonošenčki, otroci kadilk) nekateri pediatri priporočajo uporabo dude.

Kakšne so slabosti dud?

Tradicionalna duda prenese pritisk, ki se razvija med sesanjem, na nebo v ustih. Možen je nastanek deformacije mišic v ustnicah, a verjetnost za tako deformacijo je majhna. Potrebno pa se je zavedati, da proizvajalci dud poskušajo starše prepričati v koristi dudanja in pri tem radi pretiravajo. 

Ostale slabosti dude, ki se pojavijo redko, so lahko tudi možnost zadušitve, razvoj alergije na lateks, motnje dojenja in zgodnejše prenehanje dojenja ter podaljševanje čustvene in osebnostne nezrelosti. 

Vendar pa ob primerno izbrani dudi, ki je kakovostno izdelana iz enega dela, je verjetnost zadušitve ali poškodbe ustničnih mišic majhna. 

Ob sumu na alergijo na lateks, so na voljo tudi dude iz drugih materialov. Na razvoj otrokove osebnosti precej bolj kot dudanje vpliva odnos staršev. 

 

Če ‘crkljanja’ ne nadomeščajo z dudo, bo dudajoči otrok odrasel kot njegov nedudajoči vrstnik. Otroci, ki se navadijo dude v prvih 6 tednih življenja, imajo z dojenjem več težav, saj poteka sesanje dude drugače kot sesanje prsne bradavice. Novorojenček se lahko zmede in nepravilno sesa mleko, kar povzroči manjše izločanje mleka, zaradi česar je proces dojenja okrnjen. Takšni otroci se prej nehajo dojiti, kar lahko pripelje do zdravstvenih težav. Duda se zato priporoča šele po tem, ko je proces dojenja že lepo stekel. 

Duda naj ne postane nadomestilo starševske pozornosti. Ko se otrok potolaži, je potrebno dudo odvzeti, saj tako ne bo v ustih ves čas in ne bo povzročila deformacij čeljusti in zob. Otroci se pogosto z dudo igrajo na način, da jo držijo s čeljustmi in jo z roko vlečejo iz ust. Na tak način lahko izrivajo čeljustni greben in povzročijo razvoj deformacij, zato to poskušajmo preprečevati.

Ponavadi dudajoč otrok ne sesa prstov, kar bi lahko vodilo do kožnih vnetij in drugih težav. 

Kakšne otroške dude so najboljše?

Na trgu že obstajajo posebne medicinske dude (npr. Curaprox dude), ki previdno prenesejo pritisk na zobe, kar povzroči ugodno širjenje zgornje čeljusti. Zmanjšujejo tudi neugodni pritisk na nebo ter podpira naravno in zdravo rast čeljusti. 

Ni toliko pomembno iz kakšnega materiala je duda, bolj pomembno je, da izberete pravo velikost dude glede na starost otroka. 

Duda naj bo ta anatomska in naj posnema obliko prsne bradavice.

Duda naj ima ventilacijske luknjice, ki omogočajo dojenčku lažje dihanje. 

Curaprox duda

Do kdaj je dobro prenehati z uporabo dude?

Z uporabo dude je priporočljivo prenehati pri drugem letu starosti, saj se do tega leta v približno šestih mesecih po prenehanju navade še lahko popravijo vse nepravilnosti v zvezi z zobmi ali čeljustnim razvojem. 

Mnogo staršev ima z odvajanjem od dude kar velike težave. Pri odvajanju od dude, prosite za pomoč ostale okoli vas, da vas podprejo. Predvsem ponoči naj ima otrok dudo le toliko časa, da zaspi, potem pa jo odstranite. 

Dude ne odvzemite kar naenkrat, raje postopoma navajajte otroka na ločitev od nje. 

Dobro je, da izberite eno metodo in vztrajajte do konca in si zapomnite, da je to v dobro otroka. Uporabo dude omejite le čas preden zaspi. 

Dudo pred uporabo vedno očistite. Obrabljene stare dude vrzite stran in prav tako naj ima vsak otrok svojo dudo, ki si je ne izposoja od drugega.

kako prenehati z uporabo dude?

  • Rešite se dude z odločitvijo in pod nobenim pogojem ne vrnite dude jokajočemu otroku.
  • V trgovini peljite otroka do police z igračami kjer naj zamenja dudo za igračko po svojem izboru.
  • Odrežite dudo vse do plastike in mu pojasnite, da je duda strgana in da se ne more popraviti. Recite mu, da lahko obdrži plastični del dude če želi.
  • Dudo namažite z nečim, kar ima grozen okus ali pa jo potisnite v hrano, ki je otrok ne mara (npr. beli kis, česen, …)
  • Lahko preluknjate vrh dude ali jo skrajšate, kar zmanjša ugodje pri dudanju.
  • Poskusite lahko s sistemom nagrajevanja in skupaj z otrokom sestavite tabelo uporabo dude in za vsak dan določite nagrado.Po določenih dneh neuporabe dude pa mu dajte glavno nagrado, ki jo lahko zamenja za dudo.
  • Otroku povejte naj dudo pusti vili, da jo bo lahko nesla malim otrokom in da vedno v zameno pusti darilo. Vse dude nastavite vili in mu zjutraj na tem mestu pustite darilo, ki ga naj odkrije sam.
  • Če nobena od metod ne bo delovala pa dudo enostavno vrzite stran in otroku pojasnite, da jo je pojedel sosedov pes ali odnesla ptica. Če boste trdno stali za svojim vam bo otrok verjel in nekaj dni objokaval dudo in prosil za njo, vendar se bo po nekaj dneh navadil na življenje brez nje.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.