OLJE ČAJEVCA IN USTNO ZDRAVJE

OLJE ČAJEVCA IN USTNO ZDRAVJE

Olje čajevca (ang. tea tree oil, melaleuca oil) se pridobiva iz listov drevesa čajevca Melaleuca alternifolia, ki raste v Avstraliji. Drevo spada v isto družino rastlin kot evkaliptus in nima povezave z rastlinami, iz katerih pridobivamo čaj. Olje čajevca je mešanica različnih terpentinov.
Ali ste vedeli?
Olje je poznano po svojih močnih dezinfekcijskih učinkih, ker deluje na mnoge bakterije, glive in viruse.

Kaj je olje čajevca?

Avstralski čajevec sploh ni drevo, ampak zelen grm, ki raste v obalnih regijah Avstralije. Ti grmi rastejo zelo hitro in lahko dosežejo višine od 2 do 6 metrov. Ima mehko, debelo, belo lubje in bele cvetove, ki cvetijo poleti. Listi drevesa se nabirajo dvakrat letno in skozi postopek destilacije nastane olje. Nekaterim olje diši po muškatnemu oreščku.

Svetlo rumeno oz. oranžno olje čajevca se uporablja v medicini za nego opeklin in zobozdravstveno oskrbo. Čajevec se uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih.

Leta 1920 je dr. A. Penfold prvič testiral lastnosti olja. Ugotovil je, da je bilo olje čajevca dvanajstkrat močnejše od takrat sprejetega močnega antiseptika, karbolične kisline, in vendar nestrupeno za ljudi. 

Močne antivirusne, protibakterijske in protiglivične lastnosti olja pomagajo pri številnih težavah. Uporablja se pri zdravljenju kandide in vseh vrst okužb, prhljaju, sončnih opeklinah, aknah, atletskih nogah, zobeh in boleznih dlesni. Zdi se, da se olje danes uporablja v skoraj vseh “naravnih” zobnih izdelkih. Olje čajevca se uporablja v zobnih pastah, zobnih nitkah in ustnih vodah. 

 

Strokovnjaki menijo, da je olje čajevca varno kot topikalno sredstvo in ga lahko vsakodnevno uporabite neposredno na koži. Tudi pri nanosu na kožo v 100% oljni obliki redko povzroča draženje. Še vedno pa morate biti previdni, saj je odvisno od posameznika in njegove občutljivosti.

Olje čajevca vsebuje kemične spojine, znane kot terpenoidi (terpinen-4-ol), za katere se domneva, da dajo olju zdravilne lastnosti, vendar se morajo nahajati vsaj v 30 do 60% deležu.

Olje vsebuje še spojino cineol, za katero je najbolje, da se v olju nahaja pod 10%, kar zagotovi večjo varnost pri zunanji uporabi. 

Terpentin je sestavina, ki je odgovorna za zdravilne lastnosti olja. Cineol pa prispeva dezinfekcijske lastnosti, v velikih količinah pa je lahko tudi škodljiv. 

 

Olje čajevca se lahko uporablja le kot dodatek k osnovni in priporočeni ustni higieni in ne predstavlja nadomestila ščetkanja in nitkanja zob dvakrat na dan. Uporaba olja brez ščetkanja ne prepreči nastanka ustnih bolezni.

Kako lahko uporabimo olje čajevca pri negi ustne votline?

Olje čajevca, znano tudi kot Melaleuca alternifolia, se je že tisoče let uporabljalo kot splošni antiseptik. Zanimivo je, da so čajevec uporabljali že plemenski pripadniki avstralskih aboridžinov. Ti so žvečili liste čajevca. Olje čajevca so uporabljali kot zdravilo pri urezninah, opeklinah, ugrizih in kožnih boleznih. 

Znani britanski raziskovalec in kapitan James Cook je leta 1770 s svojimi možmi pristal v zalivu Botany Bay, kjer je bil priča aboridžinom, ki so pili čaj iz listja čajevca. Cook in njegova posadka je pričela piti listje čajevca, z namenom, da bi preprečili skorbut. 

Že leta 1923 so klinična testiranja v Avstraliji začela zagotavljati znanstvene dokaze o antiseptičnih in baktericidnih lastnostih čajevca.

Olje čajevca ima protibakterijsko aktivnost proti periodontopatskim in kariogenim bakterijam (npr. P. gingivalis, itd.). Ugotovljeno je, da je varen za celice ustne sluznice.  Olje ubija bakterije in preprečuje njihovo rast še nekaj dni kasneje. Za razliko od klasičnih antibiotikov, kompleksna kemična sestava olja otežuje, da klice razvijejo odpornost proti njemu. 

Olje čajevca se lahko nanaša na kožo ali ustno sluznico, vendar ni namenjeno uživanju. Olje čajevca lahko pomaga pri naslednjih stanjih ustne votline:

1. Slab zadah. Olje, ki se ga uporabi kot ustno vodo, zmanjšuje količino bakterij, ki povzročajo slab zadah. 

3-5 kapljic olja kanemo v kozarec vode in požvrkljamo po ustni votlini dvakrat na dan. 

2. Zmanjševanje števila ustnih bakterij. Olje lahko zmanjša število bakterij, ki škodujejo zobem in dlesnim. Kljub temu pa tu nastane težava. Bakterije se združujejo v kolonije ter tako tvorijo zobno oblogo, katero pa je potrebno mehansko odstraniti s ščetko. Prilepljene zobne obloge olje samo ne bo odstranilo. 

1 kapljico olja kanemo na zobno pasto na ščetki in si umivamo zobe vsaj 2 minuti.

3. Otekle, krvaveče in boleče dlesni. Avstralijski zobozdravniki pogosto svetujejo svojim pacientom, naj uporabljajo olje čajevca kot ustno vodo pred zobozdravniškimi posegi in kot preventivo pred nastankom parodontalne bolezni.  

3-5 kapljic olja kanemo v kozarec vode in požvrkljamo po ustni votlini dvakrat na dan. Olje lahko dodate tudi v vodo v vodni prhi, s katero ponavadi spirate medzobne prostore, dlesen in žepke. 

4. Ustne rane (herpes, rane, opekline, razjede). Olje čajevca lahko pomaga blažiti simptomatiko razjed v ustni votlini.

3-5 kapljic olja kanemo v kozarec vode in žvrkljamo dvakrat na dan.

5. Ustna kandidiaza. Pri bolnikih, ki trpijo zaradi ustne kandidiaze, lahko olje čajevca učinkovito lajša simptome.

6. Črno zabarvanje zob. Črne pike oz. zunanje zabarvanje, ki se pojavi na zobeh lahko poskusite odpraviti z oljem čajevca.

1 kapljico olja čajevca kanete na zobno pasto in umijete zobe. 

 

Kakšni so možni stranski učinki olja čajevca?

Pri uporabi olja čajevca pazimo, da ga nikoli ne pogoltnemo in na koncu usta vedno dobro speremo z vodo, da odstranimo vse preostanke olja iz ustne votline. Visoko koncentrirano olje je seveda manj škodljivo, če se ga razredči.

Če ga pogoltnemo, se lahko pojavijo stranski učinki. Že majhne količine (količina čajne žličke) sprožijo poškodbe živcev ali pljuč. Če olje pogoltnete, ne sprožite bruhanja, ampak popijte vodo ter takoj poiščite zdravniško pomoč. Izogibajte se stiku z očmi. 

Problematična so predvsem olja, ki so stara in nepravilno shranjena ter se pogosto nanašajo na kožo ali sluznico. V teh primerih lahko pričakujemo večje tveganje za nastanek alergičnih reakcij (zaradi nastalih peroksidov). Olje je potrebno shranjevati v temnem prostoru, da preprečimo oksidacijo terpentinov v njem. Olju škodi kisik, svetloba in visoka temperatura. 

Olja čajevca naj ne uporabljajo nosečnice in ženske, ki dojijo. Prav tako se ga naj izogibajo tisti, ki so alergični na timijan ali zeleno, saj ima olje čajevca isti alergen (d-limonen).

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu olja?

Olje čajevca je naravni proizvod in spada pod kozmetiko ter ni klasificiran kot farmacevtski produkt, ki bi se ga lahko kupilo le v lekarnah. Olje čajevca lahko kupimo tudi v različnih drogerijah. Pri nakupu je dobro, da smo pozorni predvsem na to, da je olje 100 % naravno. Priporočljivo je, da torej vsebuje le olje rastline Melaleucae alternifoliae in je brez dodatkov. 

Pri nakupu olja glejte številke na embalaži. Pri cineolu naj bo procent čim manjši (najbolje okoli 2,5%), pri terpinen-4-ol-u pa čim večji. Olja z visoko vsebnostjo cineola naj bi bile slabše kakovosti in bodo bolj verjetno povzročila draženje. Terpinen-4-ol pa je odgovoren za večino protimikrobne aktivnosti olja čajevca.

 

 

olje čajevca

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.