ODSTRANJEVANJE MODROSTNIH ZOB

ODSTRANJEVANJE MODROSTNIH ZOB

Včasih modrostni zobje (t.i. tretji kočniki ali osmice) izrastejo v zobno vrsto in ne povzročajo posebnih skrbi, pogosto pa se zgodi, da ostanejo v kosti ali pa izrastejo le delno. V takšnem primeru lahko povzročajo težave. ​Modrostne zobe se pogosto odstrani zaradi preventivnih razlogov.
Ali ste vedeli?
Če v ustih ni dovolj prostora, da bi zob izrasel v zobno vrsto, ostane ujet v kosti in se imenuje impaktiran zob.

Kdaj je potrebno izdreti modrostne zobe?

Izdreti jih je smiselno, če je čeljust preozka in so zobje postrani in zagozdeni, kadar ne prodrejo povsem skozi dlesen in povzročajo vnetje (perikoronitis), kadar uničujejo sosednje zobe s tem, da povzročajo topljenje njihovih korenin. 

Kadar modrostni zob komunicira z ustno votlino, vendar še ni viden, se lahko razvije ob njemu parodontalni žep, ki postane vir bakterij. Te bakterije lahko povzročijo karies na kroni modrostnega zoba. Okrog takšnega zoba se lahko v kosti v redkejših primerih razvijejo tudi ciste ali tumorji. 

 

Modrostni zobje, ki so že izrasli, se težje čistijo kot ostali zobje. ker so postavljeni zelo zadaj  v zobnem loku, pogosto razvijejo karies.

Do kdaj je priporočljivo odstraniti modrostne zobe, ki ne izrastejo?

Modrostni zobje izraščajo do približno 30. leta in se pogosto odstranijo iz povsem preventivnih razlogov, vendar ni nujno.  

Priporočljivo jih je odstraniti do 30. leta, saj pri teh letih poseg navadno ni zahteven, z leti pa postaja vedno bolj.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.