ODSTRANITEV ZOBNEGA ŽIVCA

ODSTRANITEV ZOBNEGA ŽIVCA

Zobni živec je v bistvu zobna pulpa in se nahaja v sami sredici zoba. Vsebuje snope živčnih vlaken in žile, ki dovajajo hrano celicam, ki se nahajajo v zobnem tkivu. Zobni živec se lahko okvari in vname. V takšnem primeru lahko pride tudi do hudega zobobola. Takšno stanje živca je velikokrat nepovratno, kar pomeni, da je potrebno okuženo živčno tkivo odstraniti iz zoba.
Ali ste vedeli?
Zobni živec se lahko vname zaradi zobne gnilobe, ki se je razširila do njega.

Zakaj odstranjujemo zobni živec?

To je stanje, ko zoba ni več možno popraviti zgolj z odstranitvijo zobne gnilobe in plombo.

Zobno pulpo je potrebno v celoti odstraniti iz zobne krone in koreninskih kanalov. To je tako imenovano endodontsko zdravljenje. Takšen zob je “mrtev”, saj ne vsebuje več vitalnega zobnega živca.

Endodontsko zdravljenje zoba je možno opraviti v dveh do treh obiskih. Pri prvem obisku se še uporablja lokalno anestezijo, pri kasnejših obiskih pa je že možna brezbolečinska obravnava tudi brez anestetikov.

Kako končamo zdravljenje takšnega zoba?

Kadar odstranjujemo zobni živec iz zoba, govorimo o endodontskem zdravljenju. Po odstranitvi zobnega živca iz koreninskih kanalov, kanale očistimo, razširimo in prazen prostor zapolnimo z zdravilom, pri naslednjem obisku pa z biokompatibilno naravno smolo (gutaperčo), ki pomeni dokončano zdravljenje zoba.
 
Potrebna je čim bolj temeljita odstranitev tkiva zobnega živca in zatesnitev koreninskih kanalov.
 
Sicer pa ima endodontsko zdravljenje zob dobro uspešnost in se lahko takšen zob še dolgo obdrži v ustni votlini.

Ali se koreninsko zdravljenje lahko tudi zaplete?

Včasih se zgodi, da tudi med endodontskim zdravljenjem pride do zapletov. Razlogov za neuspešnost takšnega zdravljenja je lahko veliko. Pomembno vlogo igra tudi imunski sistem posameznika, rezistentnost bakterij, anatomija samega zoba, prikrite poke zoba itd. V primeru, da se endodontsko zoba ne da rešiti, je potrebna njegova odstranitev in nadomestitev z mostičkom ali implantatom oz. protezo, odvisno od preostalega zobovja.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.