IZPADLA PLOMBA PRI ODRASLIH

IZPADLA PLOMBA PRI ODRASLIH

Kaj storiti, če izpade plomba?

Odpadla plomba lahko povzroči nevšečnosti in skrbi, predvsem, če se to zgodi med prehranjevanjem in jo pogoltnemo ali pa vanjo ugriznemo. Nerodno je tudi, če se odlomi plomba iz sprednjega zoba. 

Čim prej se zglasite pri svojemu zobozdravniku, da naredi novo plombo. Stare plombe ni potrebno shranjevati. Dokler nimate narejene nove plombe, je potrebno vzdrževati dobro ustno higieno, predvsem okoli mesta, kjer je plomba odpadla. Odstraniti je potrebno vse ostanke hrane in zobne obloge iz zoba, kjer je bila plomba. 

V odprt zob se namreč ulovijo zobne obloge in zob razkrajajo, predvsem, če se zoba ne čisti. Odprt zob je veliko bolj dovzeten za infekcijo z ustnimi bakterijami. Dobro je, da je nova plomba narejena čim prej. 

V primeru, da k zobozdravniku ne greste in pustite zob dolgo časa brez plombe, se lahko zgodi, da bo zob odmrl. Možnosti za to so večje, če je bila plomba globoka.

POČEN ZOB

Plombo odstranite iz ust, da je ne pogoltnite ali vdihnete. Če jo po nesreči pojeste, ni posebnega razloga za skrb, za razliko od aspiracije.

Zob je potrebno čim prej zapreti z novo plombo, potem bo tudi preobčutljivost izginila.

Ali je lahko zob po izgubi plombe občutljiv?

Plombe, ki so tako globoke, da segajo v dentin in odpadejo, pogosto pustijo za sabo občutljiv zob. Izpostavljeni so dentinski tubuli. To so majhne poti v zobu, ki vodijo do zobnega živca v sredici zoba. 

V dentinskih tubulih so živčna vlakna, ki se vzdražijo ob zunanjih dražljajih. Ker plombe ni, so izpostavljeni veliko zunanjim dejavnikom (mehanskim, temperaturnim, itd.), ki lahko sprožijo bolečino. Protibolečinske tablete lahko pomagajo, vendar to ni dolgotrajna rešitev.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.