OBRAZNA BOLEČINA

OBRAZNA BOLEČINA

Med tipe obrazne bolečine lahko prištevamo tudi trigeminalno nevralgijo. Trigeminalna nevralgija je bolečinsko stanje, ki se ga pogosto zamenjuje z zobobolom. Pri trigeminalni nevralgiji nastane ostra in intenzivna obrazna bolečina, ki lahko zajame tudi zobe ali čeljust. Podobna je bolečini pri počenem ali pa abscesnem zobu.
Ali ste vedeli?
Trivejni živec ali trigeminalni živec je peti možganski živec, ki vsebuje motorična in senzorična vlakna.

Kaj je trigeminalna nevralgija?

Trigeminalna nevralgija je nevropatska motnja, ki vključuje sistem trigeminalnih živcev in ni povezana s težavami zob. Čeprav je v nekaterih primerih zdravljenje zob lahko vzročni dejavnik. Je kronično stanje, ki povzroča močno, sporadično, nenadno in obrazno bolečino (kot elektrika), ki pa redko traja več kot nekaj sekund na epizodo.

Trigeminalni živec je eden glavnih možganskih živcev, ki izhaja v možganskem deblu, preide na obraz in se razdeli na tri glavne veje – oftalmično, maksilarno in mandibularno. Njegova glavna funkcija je zagotoviti občutek dotika, bolečine in temperature v obraznem predelu ter nadzorovati žvečne mišice.

Trigeminalna nevralgija je verjetnejša pri ljudeh starejših od 50 let, pogosteje pa se pojavlja pri ženskah. Sicer je redka bolezen, ki prizadene 4-5 bolnikov na 100.000 ljudi.

Trigeminalna nevralgija ali zobna bolečina?

Več dejavnikov lahko povzroči bolečino v področju zobovja, za katero se sprva lahko zdi, da je povezana z zobmi. Ti vključujejo motnje v čeljustnem sklepu, sinuzitis in celo težave s srcem, vendar trigeminalna nevralgija je tista, ki jo je najtežje diagnosticirati.

Tipična trigeminalna nevralgija je značilna epizoda intenzivne bolečine, ki se lahko prične v očeh, ušesih, ustnicah, nosu, lasišču, čelu, obrazu, zobeh, čeljusti ali kjerkoli drugje na obrazu. Včasih je bolečina lahko zelo intenzivno locirana na določene zobe.

Tipični simptom je konstantna, zbadajoča zobna bolečina, ki traja nekaj sekund. Je zelo podobna tisti, ki jo povzroča počen zob. V napredovalih stopnjah trigeminalne nevralgije bolečinski napadi postanejo pogostejši in hujši, kot na primer v primeru zobnega abscesa.

Bolečina se lahko poslabša zaradi izpostavljenosti različnim sprožilcem, kot sta na primer veter in mraz.

Vzroki trigeminalne nevralgije?

Najpogostejši vzrok trigeminalne nevralgije je stiskanje trigeminalnega živca, ki vodi do demielinizacije (izguba živčnega mielinskega pokrova), ki sproži močne bolečine.

Stiskanje trigeminalnega živca je lahko posledica več dejavnikov (npr. tumorji, pritisk iz bližnjih krvnih žil, anevrizme).

Tudi fizična poškodba živca (poškodbe, okužbe, kraniofacialne travme, multipla skleroza, staranje) lahko povzroči simptome trigeminalne nevralgije.

Izguba zaščitne mielinske plasti okrog živca lahko povzroči njegovo neredno in hiperaktivno delovanje. To pomeni, da pošilja močne signale bolečine do živčnega sistema že ob najmanjši stimulaciji katerekoli površine, ki jo živec oživčuje. Travma lahko vpliva na živec tudi tako, da ne preneha pošiljati bolečinskih signalov tudi po koncu stimulacije.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.