OBRABA ZOB

OBRABA ZOB

Na novo izrasli stalni zobje so še popolnem stanju in brez obrabe. Na stalnih sekalcih so ob izrasti vidni drobni vršički (mameloni) na griznih robovih in so ostanki razvoja zob. Mameloni ščasoma izginejo, ker se zobje obrabljajo. Kako močna in hitra je obraba zob je različno od posameznika do posameznika.
Ali ste vedeli?
Obrabo zob lahko razdelimo na abrazijo, atricijo, erozijo in abfrakcijo.​

Abfrakcija

Abfrakcija je obraba zob, ki se pojavlja v področju zobnega vratu ob dlesni na lični/ustnični strani zob. 

Vzrok je lahko v mehanskem stresu na zob, ki se vrši ob žvečenju, možen vzrok je tudi v abrazivnih zobnih pastah in trdih zobnih ščetkah ali nepravilni tehniki ščetkanja

Abfrakcije so globoke, ozke v obliki črke V in se lahko pojavljajo na enem ali skupini zob.

kislinska erozija zob

Erozija zob nastane, kadar so ti izpostavljeni kislemu okolju predolgo časa.

Erozija

Kisla pijača in hrana so lahko eden od vzrokov zobne erozije, če se prepogosto uživajo. Vedno kadar kislina pride v stik z zobmi, se ti začnejo raztapljati. Želodčna kislina ob bruhanju ali želodčnem refluksu ali pogosto lizanje šumečih tablet z vitaminom C lahko povzročijo zobno erozijo.

Atricija

Atricija nastane tam, kjer so zobje v stiku in se medsebojno obrabljajo. Atricija je normalen pojav do določene stopnje, saj se na takšen način obrabijo tudi mameloni. 

Težava nastane pri tistih, ki stiskajo ali škrtajo z zobmi (bruksizem). Veliko ljudi je bruksistov, mnogi se tega niti ne zavedajo, saj se to pogosto dogaja med spanjem. V takšnem primeru je dobro, da se med spanjem nosi zaščitna bruksistična opornica, ki zmanjša obrabo zob. 

Kadar obraba zob napreduje skozi povrhnjo zobno sklenino v spodaj ležeči dentin, se takšen zob obrablja sedemkrat hitreje.

Kritična mesta so predvsem odkriti zobni vratovi, kjer ni sklenine, ampak manj odporen zobni cement.

Abrazija

Abrazija pomeni, da se zobje mehansko obrabljajo. Zobje se na takšen način obrabljajo, če se jih uporablja za odpiranje steklenic, paketov hrane, žvečenje svinčnikov, tobaka, določene hrane in drugih trdih stvari. 

Zobne paste vsebujejo trde abrazivne delce, ki ob pomoči trde ščetke ali prekomernega ščetkanja lahko poškodujejo zobe in povzročijo obrabo.