OBOLELA TKIVA OKOLI IMPLANTATA

OBOLELA TKIVA OKOLI IMPLANTATA

Obolenje tkiv okoli implantata je vnetne patologije. Vnetje lahko zajame mehka in/ali trda tkiva okoli implantata (dlesen in/ali kost). Sprva se vname le dlesen, nato pa se vnetje lahko prenese na kost v kateri je zasidran implantat.
Ali ste vedeli?
Podobno kot pri naravnem zobu, se tudi okoli implantata pod dlesnijo kopičijo bakterije.

Faze vnetja tkiv okoli implantata

Poznamo dve fazi vnetja okoli implantata. 

1. Periimplantni mukozitis. Začetno vnetje dlesni okoli implantata zajema le mehka tkiva brez vidnih vnetnih znakov spodaj ležeče kostnine. Bolezen pa lahko napreduje v naslednjo fazo imenovano periimplantitis. Začetno fazo vnetja se lahko dobro pozdravi, če jo ujamemo dovolj zgodaj.

2. Periimplantitis. Periimplantitis pa že zahteva kirurško zdravljenje. Simptomi periimplantitisa so podobni simptomom parodontalne bolezni, ki lahko nastane okoli naravnih zob. Dlesni so pordele in občutljive ter krvavijo ob ščetkanju. Prav tako kot naravni zobje tudi umetni zobje na implantatih potrebujejo vsakodnevno ščetkanje in nitkanje oz. uporabo medzobne ščetke. Potrebne so tudi redne kontrole pri zobozdravniku.

Zakaj nastane vnetje tkiv okoli implantata?

Poleg slabe ustne higiene so rizični faktorji za razvoj vnetja tkiv okoli implantata tudi prisotnost parodontalne bolezni, kajenje in sladkorna bolezen. 

Pozitivna lastnost implantatov je, da funkcionirajo kot naravni zobje, slaba lastnost pa je, da se lahko prav tako kot pri naravnih zobeh tudi okoli implantatov razvije obolenje obzobnih tkiv. 

S primerno higieno in kontrolami lahko implantati ostanejo v ustni votlini doživljenjsko.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.