6 POGOSTIH TEŽAV PRI NOŠENJU NOVE PROTEZE

6 POGOSTIH TEŽAV PRI NOŠENJU NOVE PROTEZE

Kakšne težave se lahko pojavijo po vstavitvi nove proteze?

1.MOTEN GOVOR. Proteze še niste navajeni ali pa je predebela.

2.ZVOKI OB GRIZENJU. Proteze še niste navajeni ali pa so prerahle.

3.PROTEZA SLABO DRŽI. Nekateri imajo bolj suha usta od drugih, kar pomeni, da imajo manjšo količino sline. To se lahko zgodi pri tistih posameznikih, ki jemljejo določena zdravila ali pa so morebiti na zdravljenju zaradi rakavih obolenj. V primeru majhne količine sline, lahko proteza slabše drži. V takšnih primerih jo poskusite zmočiti z vodo pred vstavitvijo v ustno votlino. Na trgu obstajajo tudi nekatera zdravila, ki pomagajo v tem primeru. 

Če vam proteza skače in draži sluznico (protezo, ki jo sicer že nosite nekaj časa), je v takšnih primerih je pogosto potrebna njena podložitev. S tem se izboljša naleganje proteze na čeljustne grebene, prav tako vam bo tudi boljše držala.

Količina in oblika kostnine (čeljustnega grebena) pod protezo  je prav tako pomemben faktor, ki določa kako dobro bo proteza držala. Nebo, ki je zelo plosko ali pa zelo globoko, bo slabše zadržalo protezo. Pravilna konkaviteta neba zagotovi boljšo stabilnost zgornje proteze. Ta dejavnik se lahko med posamezniki zelo razlikuje. To je lahko tudi razlog, zakaj nekateri ljudje lažje nosijo proteze od drugih. K tem razlikam lahko prispevajo genetika, pridružene bolezni, proces staranja in spreminjanje brezzobega čeljustnega grebena tekom let.  

Kako stabilna bo vaša nova proteza je odvisno od več dejavnikov. Od kostne podpore, oblike čeljustnih grebenov, suhosti ust in same izdelave proteze.

4.ŽULJI. Če proteza žuli, jo je potrebno na določenih delih skrajšati. Obiščite vašega zobozdravnika, ki bo pritezo prilagodil. Potrebno pa je, da pred obiskom ambulante protezo nosite vsaj dva dni, kljub temu da vas žuli. Tako se lažje vidi, kateri del proteze je tisti, ki je moteč za vašo sluznico.

5.ŽRELNI REFLEKS. Večinoma izgine v roku 24 ur, če vztrajate pri nošnji proteze ves čas.  Zgornja proteza lahko tudi sega predaleč nazaj.

6.SLAB IZGLED PROTEZE. Ko je proteza izgotovljena, se ne da kaj več dosti narediti za izboljšavo estetike. To je potrebno urediti prej, ko je proteza še v izdelavi. En obisk tekom izdelave proteze je namenjen prav tej problematiki, zato je dobro, da pacient že takrat pove kaj ga moti.4 

6 POGOSTIH TEŽAV PRI NOŠENJU NOVE PROTEZE

Na začetku boste morali biti potrpežljivi, da se boste navadili na novo protezo. Prav tako dajte čas vaši sluznici, da se nanjo prilagodi.

Kako olajšati začetno obdobje nošenja proteze?

  1. HRANO RAZREŽITE. Hrano razrežite na manjše koščke in posegajte po manj zahtevni hrani za žvečenje (solate, kruhovo skorjo itd. raje jejte kasneje, ko boste nošnjo proteze že nekoliko osvojili). Več o tem, kakšno hrano lahko jeste s protezo si lahko preberete tukaj.
  2. ČAS. Vzamite si čas, da se navadite jesti in govoriti z novo protezo.
  3. VADITE IZGOVORJAVO IN GLASNO BERITE. Ponavljajte besede, ki jih ne morete pravilno izgovarjati, dokler vam ne uspe.
  4. SPANJE S PROTEZO. Prvih nekaj noči lahko spite s protezo, ker se boste tako nanjo prej navadili, prav tako se bodo tudi tkiva v ustni votlini prej prilagodila nanjo. Več o spanju s protezo si lahko preberete tukaj. Kadar proteza ni v ustih pa mora biti v kozarcu z vodo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.