NOSEČNICE IN USTNO ZDRAVJE

NOSEČNICE IN USTNO ZDRAVJE

Zakaj je dobro obiskati zobozdravnika pred zanositvijo?

Najpomembnejše je vstopiti v nosečnost z zdravimi in saniranimi zobmi, kar pomeni manjšo potrebo po zobozdravniških posegih v času nosečnosti in s tem manj težav.

Preventivni obisk pri zobozdravniku pred nosečnostjo je pomemben. Zobozdravnik nosečnico seznani o stanju njenega zobovja in ji pomaga vzdrževati optimalno stanje skozi vso nosečnost. Pouči jo tudi o pravilni higieni ustne votline, ki mora biti v tem obdobju še temeljitejša. S tem se prepreči nastanek vnetja dlesni, oz. tako imenovani nosečniški gingivitis

 

Kakor se priporoča opustitev kajenja, uživanja alkohola in pravilno prehranjevanje, je potrebno posebno pozornost nameniti tudi zobem in dlesnim. Zadosten vnos fluoridov in odlična ustna higiena pripomorejo k ohranitvi zdravega zobovja nosečnice.

Kdaj je potrebno obiskati zobozdravnika med nosečnostjo?

  • krvavenje dlesni med ščetkanjem
  • rdeče, otekle ali občutljive dlesni
  • dlesni, ki so odmaknjene od zob
  • stalen slab zadah
  • zobobol
  • pojav gnojenja, otekanje mehkih tkiv
  • izguba ali majavost zob
  • spremenjena lega zob ob ugrizu
  • sprememba v prileganju zobne proteze

Ali vsaka nosečnost stane nosečnico en zob?

Zgornji naslov ne drži popolnoma, saj se ob redni skrbi za zobe lahko nosečnica uspešno prebije skozi to obdobje brez izgube zoba. Res pa je, da se težave v ustni votlini nosečnice se lahko pojavijo prej, kot bi se sicer. To se lahko zgodi predvsem zaradi  pogosto spremenjenega življenjskega sloga in v manjši meri tudi zaradi hormonskih sprememb. Kakšne so torej spremembe, ki lahko povzročijo težave v ustni votlini nosečnice?

1. Spremenjeno prehranjevanje. Med nosečnostjo se lahko spremini način prehranjevanja, kar pomeni, da lahko nosečnica morebiti uživa več kisle hrane, sladkarij ali pa celo je ponoči. Vse to lahko poveča tveganje za nastanek kariesa.
 
2. Hormonske spremembe. Zaradi hormonskih sprememb lahko postane dlesen bolj občutljiva. Pojavi se lahko nosečniški gingivitis.Takrat dlesni otečejo in krvavijo, ter so hkrati lahko vstopno mesto za številne infekcije. 

3. Slabost in bruhanje. V zgodnji nosečnosti je lahko prisotno tudi bruhanje. Pogosto bruhanje in posledično kisel pH v ustni votlini nosečnice prav tako škodljivo deluje na zobe, saj lahko poveča tveganje za nastanek zobne erozije. 

 
4. Slabša ustna higiena. Morda nosečnica v tem posebnem obdobju tudi nekoliko popusti z dobro ustno higieno, kar pomeni večji nabor zobnih oblog, pojav vnetja dlesni in zobne gnilobe.
Spremenijo lahko tudi vnos fluoridov. 

5. Manjša količina sline. Pogosto nosečnice navajajo občutek suhih ust, kar je posledica zmanjšane količine sline. To nastane predvsem zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo. Suha usta lahko povečajo tveganje za številne težave z zobmi, ena izmed njih je tudi večje tveganje za nastanek kariesa.

Pomembno je, da se držijo uravnotežene in zdrave prehrane, ker blagodejno vpliva tako na materino kot otrokovo zdravje.

Kako zanemarjeno zobovje matere vpliva na otroka?

Znano je, da parodontalna bolezen pri nosečnicah lahko vpliva na prezgodnji porod. Razvije se lahko cerebralna paraliza ali težave z očmi otroka. Ker se mlečno zobovje otroka začne formirati že v šestem tednu nosečnosti, v času nosečnosti ni priporočljivo jemati antibiotikov tetraciklinov, ker lahko zabarvajo otrokove zobe.

zobozdravniški posegi pri nosečnicah?

Vse zobozdravniške posege je najbolje opraviti v drugem trimesečju nosečnosti. V prvem in tretjem trimesečju nosečnosti se odsvetuje kakršnekoli posege, razen nujnih. Vse posege je dobro preložiti na obdobje po porodu. 

Dolgi posegi v pozni nosečnosti niso ugodni, že zaradi neugodnega položaja nosečnice na zobozdravniškem stolu.

Kaj pa uporaba lokalnega anestetika med nosečnostjo?

Najpogosteje uporabljeni lokalni anestetik v zobozdravstvu je lidokain, ki je nadomestil v preteklosti pogosto uporabljan anestetik novocain, ki je pogosteje povzročal alergične reakcije in druge stranske učinke. 

V času nosečnosti injicirani anestetik sicer lahko prehaja skozi placento, a kljub vsemu so koncentracije lokalnih anestetikov v zobozdravniških ordinacijah zelo nizke in ne vplivajo na plod.

Kako je Z rentgenskim slikanjem nosečnice?

V nekaterih primerih je pred zobozdravniškimi posegi potrebno rentgensko slikanje zob. Rentgensko slikanje zob sodi med diagnostične postopke, ki so nujno potrebni za opravljanje določenih posegov. Iz rentgenske slike kompletnega zobovja ugotovimo stanje zob in obzobnih tkiv. 

Količina rentgenskega sevanja, ki bi lahko vplivala na razvoj kongenitalnih anomalij ali tumorjev pri otroku je zanemarljiva. Pacienti ob rentgenskem slikanju vedno prejmejo zaščito (svinčeni predpasnik), kar še dodatno zmanjšuje tveganje. Kljub vsemu pa se rentgensko slikanje nosečnic, posebno v prvih treh mesecih, ne priporoča. 

Rentgensko slikanje opravljamo med nosečnostjo le, če je res nujno potrebno.

Rentgensko slikanje zob naj se opravi pred zanositvijo ali po porodu.

Kako izboljšati ustno higieno?

Pomembno je pravilno ščetkanje zob. Čistimo z nežnimi krožnimi gibi, desetkrat vsak zob in se s ščetko počasi premikamo naprej. Notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da držalo obrnemo pokonci in ščetkamo od dlesni proti zobu. Žagajoči gibi naprej in nazaj so napačna tehnika ščetkanja s katero povzročamo škodo na dlesni. 

Pomembna je tudi uporaba dobre zobne ščetke. Za izboljšanje ustne higiene priporočamo uporabo električne zobne ščetke Sonicare Healthy White. Naročite jo lahko TUKAJ.

Sonicare HealthyWhite zobna ščetka

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.