NAZOBČANI ROBOVI STALNIH SEKALCEV ALI MAMELONI

NAZOBČANI ROBOVI STALNIH SEKALCEV ALI MAMELONI

Ne, ne gre za poškodovane stalne zobke. Mameloni so majhne bunčice na griznih robovih na novo izraslih stalnih sekalcih. Starši so ob njihovem pojavu včasih zaskrbljeni, vendar to je le normalna anatomska oblika novo izraslih zob in ni razloga za skrb.
Ali ste vedeli?
Mameloni dajejo videz nazobčanih sprednjih zob.

Zakaj mameloni nastanejo?

Mameloni nastanejo na zgornjih in spodnjih enicah in dvojkah, torej na vseh stalnih sekalcih. Gre za normalno zgradbo zoba.  Nastanejo že med razvojem zoba. 

Vsi zobje nastanejo iz lobusov, ki počasi rastejo skupaj, vsak izmed njih pa tvori različen predel zoba. Mesta, kjer so se lobusi združili, lahko določimo z mameloni. Sekalec ima levi, sredinski in desni lobus. Ta pojav nazobčanih zob imenujemo tudi trikonodontija. 

Zakaj jih pri odraslih ponavadi ne vidimo?

Pri ljudeh z odprtim grizom ali tistih, pri katerih se zobje ne stikajo, se mameloni ne obrabijo in lahko ostanejo prisotni tudi v odrasli dobi. 

Če so za odsraslega pacienta zelo moteči, jih v takem primeru lahko na željo pacienta zobozdravnik tudi zagladi. Sicer pa gre za popolnoma zdrav in naraven zob, zato je to nepotrebno delo. 

S staranjem se mameloni počasi obrabijo, če se zobje primerno stikajo in zato jih odrasli praviloma nimajo več.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.