NAVODILA PO FRENULOTOMIJI

NAVODILA PO FRENULOTOMIJI

USTAVLJANJE KRVAVITVE

Nekaj krvavitve po posegu je normalno. Pritisnite gazo na mesto krvavitve (ali pod jezik ali pod ustnico) in tesno zaprite usta, da držite gazo na mestu z namenom, da ustavite krvavitev. Zamenjajte gazo na 10-15 minut prve pol ure. Ne žvečite gaze. Postopek ponovite, če je potrebno. Če ta ukrep ni dovolj, pokličite v ambulanto, kjer je bil poseg opravljen.

Pritisnite gazo na mesto krvavitve

Izogibajte se zelo vroči hrani.

Prehrana

Jejte in pijte kot običajno. Poskusite se izogniti mestu operacije medtem ko jeste. Po jezični frenulotomiji ne uporabljajte slamice za pitje. Po ustnični frenulotomiji se za nekaj dni izogibajte grizenju v hrano, kot sta na primer sendvič ali jabolko. Izogibajte se lepljivih, trdih, začinjenih ali kislih živil. 

TELESNA AKTIVNOST, KAJENJE IN ALKOHOL

Izogibajte se naporu 2-3 dni po operaciji za preprečevanje in zmanjševanje krvavenja. 
 
Izogibajte se pitju alkohola vsaj do naslednje kontrole pri zobozdravniku.
 
Priporočljivo je, da vsaj 1 teden po posegu ne kadite. Tobačni dim draži tkiva in upočasni proces celjenja. 

SPIRANJE UST

Zobe skrbno in redno umivajte, kot do sedaj. Po 24 urah, lahko poleg rednega ščetkanja zob, nežno spirate usta z mlačno raztopino soli in vode (½ žličke kuhinjske soli damo v 8 dcl tople vode). Spirate lahko 3 do 4 krat na dan 4 do 5 dni.

24 ur po posegu ne sprirajte ust z ničemer.

ZDRAVILA

Morebitna zdravila, ki so vam bila predpisana s strani zobozdravnika jemljite po navodilih.

PROTIBOLEČINSKE TABLETE

Po posegu je normalno, če občutimo nekaj nelagodja ali bolečin. Črno-modra območja na mestu operacije so modrice in jih prav tako lahko pričakujemo. 1 do 2 ibuprofen protibolečinske tablete vsake 4 ure običajno zadostujejo. 

Vedno preberite navodila za uporabo pred jemanjem tablet in upoštevajte navodila dobljena pri zobozdravniku.

HLAJENJE

Po posegu se lahko pojavi oteklina. Področje lahko hladite s hladilno blazinico, ki jo lahko kupite v lekarni, ali pa uporabite doma narejen hladen obkladek. Obkladek postavite na zgornjo ustnico ali pod jezik, odvisno od tega kje je bil operativni poseg izveden. 
 
Pod jezik lahko daste zdrobljen led zavit v gazo. Obkladek pustite na mestu 20 minut, nato ga odstranimo za naslednjih 20 minut. Hlajenje doprinese k manjšanju otekline prvih 24 ur po posegu. Po tem času prenehajte z uporabo obkladkov. 
 

V primeru ogromnih oteklin pokličite v ambulanto, kjer je bil poseg opravljen.

PREOBČUTLJIVOST ZOB

Po posegu so lahko zobje preobčutljivi predvsem na hladno, kar pa navadno izgine nekaj tednov po operaciji. Preobčutljivost lahko zmanjšate tudi tako, da ohranjate zobe čiste in odstranite vse zobne obloge.

Če je občutljivost zelo velika, se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

ŠIVI

Resorbilnih šivov, če so bili uporabljeni, ponavadi ni potrebno odstranjevati in vam je tako tudi povedal zobozdravnik, ki je poseg opravil.  
V primeru neresorbilnih šivov, torej tistih, ki niso samorazgradljivi, jih bo odstranil vaš zobozdravnik pri naslednji kontroli. Pomembno je tudi, da ne privzdigujete ustnic ali lica, samo da bi pogledali rano.

Vedno sledite navodilom zobozdravnika.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.