MOSTIČKI SO LAHKO REŠITEV ZA VAŠE MANJKAJOČE ZOBE

MOSTIČKI SO LAHKO REŠITEV ZA VAŠE MANJKAJOČE ZOBE

Kadar vam manjka posamezni zob ali skupina zob, lahko le te nadomeščate z mostičkom, implantati ali pa snemno zobno protezo.
Ali ste vedeli?
Mostiček so umetni zobje, ki skrijejo vrzel in je fiksno nameščen v ustni votlini.

Kakšne so razlike med mostičkom in protezo?

SNEMLJIVOST. Mostički predstavljajo umetne nadomestke zob in so fiksno cementirani na vaših zobeh (nosilcih). To pomeni, da mostičkov ne morete snemati in dajati iz ust, medtem ko snemne zobne proteze lahko.

ČIŠČENJE. Izziv pri mostičkih postane njihovo vzdrževanje in čiščenje, kar je zelo pomemben faktor, ko govorimo o dolgoročnosti takšnega nadomestka v ustni votlini. Pri slabi ustni higieni se lahko vname dlesen okoli mostička, na zobeh nosilcih pa lahko nastane tudi karies. Mostičke za razliko od protez seveda čistite v ustni votlini, ker so nesnemljivi.

Snemne proteze pa lahko preprosto vzamete iz ust in jih očistite izven ust, kar posledično olajša dostopnost za čiščenje preostalih zob v ustni votlini.

STABILNOST. Mostički so tudi bolj stabilni kot same proteze, saj so cementirani na vaši zobeh. Proteze se lahko bolj premikajo po ustni votlini, predvsem po nekaj letih nošnje, ko se podlaga na kateri proteze sedijo nekoliko spremeni. Pri določenih tipih protez se lahko vidijo zapone okoli vaših zob tik ob dlesni. Z zaponami se proteza sidra v ustni votlini. Tega seveda pri mostičkih ni.

TRAJNOST. Življenjska doba mostička je daljša od protez, seveda pa je zopet vse odvisno od posameznikove angažiranosti do ustne higiene, rednih zobozdravniških pregledov in splošnega stanja ustne votline. Mostički lahko zdržijo tudi 10 let ali več. Mostički prav tako tudi bolj ohranjajo kostnino zobnega grebena za razliko od protez.

Izdelava mostička

Mostiček se izdela tako, da so obrusi zoba ob vrzeli, ki bosta služila kot bodoča nosilca. Med nosilcema je vrzel, ki se jo bo premostilo s členom. Člen je torej tisti element mostička, ki dejansko nadomešča manjkajoči zob.

Ko sta sosednja zoba obrušena, se naredi odtis zobovja, nato pa zobotehnik v laboratoriju izdela ogrodje mostička. Sledi proba in v naslednjem obisku še cementiranje končanega mostička.

Kakšne vrste mostičkov obstajajo?

Materiali, iz katerih je lahko mostiček narejen, se lahko razlikujejo. Danes obstajajo različne možnosti, odvisno od želj posameznika.

Dobite lahko mostičke, ki vsebujejo kovinsko ogrodje, za najbolj estetsko zahtevne paciente, pa obstajajo tudi brezkovinski mostički, ki so narejeni samo iz keramike. Odvisno od materiala in velikosti mostička, se razlikujejo tudi cene takšnih konstrukcij.

Glede materialov mostičkov lahko izbirate med: kovinsko-porcelanski mostiček (kovina in porcelan), fasetirani mostiček (kovina in kompozit) in polno-porcelanski mostiček (porcelan).

Polnokeramični mostički so dražji od kovinsko-porcelanskih. Najcenejši so fasetirani mostički, ki vsebujejo kovinsko ogrodje in belo kompozitno faseto (neporcelansko) spredaj, zadaj (jezična oz. nebna stran mostu) pa je vidna kovina.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.