NATALNI ZOBJE PRI NOVOROJENCU

NATALNI ZOBJE PRI NOVOROJENCU

Zobje, ki so prisotni že pri novorojenčku se imenujejo natalni zobje. Natalni zobje so lahko nadštevilčni, a v večini primerov so to normalni mlečni zobje, ki so izrasli 6 mesecev prezgodaj.
Ali ste vedeli?
Neonatalni zobje pa so tisti zobje, ki izrastejo v 30 dneh po rojstvu.

Zakaj nastanejo?

Natančen vzrok natalnih oziroma neonatalnih zob še ni popolnoma znan, domneva pa se, da so zametki takih zob nahajajo blizu površja dlesni. Kot vzrok se navajajo tudi infekcije, vročina, travma, podhranjenost, hormonska stimulacija in materina izpostavljenost okolnim toksinom med nosečnostjo.

Kdaj se pogosteje pojavljajo?

Natalni zobje so pogostejši pri ženskem spolu. Pojavljajo se tudi pri novorojenčkih z enostranskim razcepom ustnice in neba ter še pogosteje pri obojestranskem razcepu ustnice in neba.

Določene ciste, ki se tvorijo na dlesnih novorojenčka, kot so na primer gingivalne ciste, so lahko podobne natalnim zobem, vendar niso tako trde kot sklenina zoba, saj gre za keratinske tvorbe.

 

Natalni zobje so v 85% spodnji mlečni srednji sekalci, v 11% so zgornji mlečni sekalci, v 3% so spodnje mlečne trojke in kočniki in v 1% zgornji mlečni podočniki in kočniki.

Ali je potrebno zdravljenje?

V večini primerov terapija ni potrebna, saj v večinoma ne povzročajo težav.

Ali se lahko pojavijo težave?

Lahko pa se pojavijo določeni problemi, kot so:

Težave z dojenjem. Zaradi natalnega zoba je lahko dojenje boleče. Po potrebi je potrebno hranjenje z materinim mlekom po steklenički. Če mati vztraja z dojenjem, se novorojenček sčasoma odvadi grizenja med sesanjem.

Razjede na novorojenčkovem jeziku. Natalni zobje so lahko ostri in povzročijo razjedo na spodnji strani novorojenčkovega jezika. Ta pojav je znan kot Riga-Fede-jev sindrom. V tem primeru zobozdravnik zgladi grizni rob natalnega zoba ali pa doda majhen delček plombirnega materiala. Po tem ukrepu razjeda ponavadi izgine.

Možnost zadušitve. Veliko natalnih zob je čvrsto zasidranih v kosti, nekateri pa so lahko tudi majavi. Različni viri navajajo različne ukrepe. Nekateri viri pravijo, da je dobro majavi natalni zob izdreti, spet drugi pravijo, da ni dokumentiranih dokazov zadušitve in da je odstranjevanje takšnih zob neprijeten postopek tako za starše kot otroka. Najpomembnejše je odkriti ali je natalni zob navaden mlečni zob ali pa je nadštevilčni. Nadštevilčni natalni zob je priporočljivo odstraniti.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.