MEHKA HRANA PO ORALNO-KIRURŠKIH POSEGIH

MEHKA HRANA PO ORALNO-KIRURŠKIH POSEGIH

Zobozdravniki in oralni kirurgi po oralno-kirurških posegih priporočajo prehranjevanje z mehko hrano vsaj nekaj dni po posegu. ​Včasih je težko sestaviti dnevne obroke z mehko hrano, ki jo je enostavno jesti in se je ne boste naveličali hitro. Ker je v določenih primerih potrebno dolgotrajnejše okrevanje in s tem tudi prehranjevanje s takšnim tipom živil, smo predstavili nekaj idej.
Ali ste vedeli?
Hrana naj bo prvi dan po posegu poleg tega, da je mehka tudi nekoliko bolj hladna ali le nekoliko mlačna in ne vroča ali topla.

Recepti - glavne jedi

RIŽOTA Z JURČKI
Pristna gobova rižota prihaja iz Italije, natačneje iz Piemonta. Za njeno pripravo si moramo vzeti dobre pol ure, a naš trud bo zagotovo poplačan z odličnim okusom. Vrhunski sladokusci jo obožujejo, saj jo lahko ponudimo kot samostojno in zelo nasitno jed.
Recept
PEČEN AVOKADO Z JAJCEM IN SIROM
Če želite dobro začeti dan, je pečen avokado z jajcem odlična izbira za zajtrk. Zaužili boste veliko zdravih maščob, beljakovin in vlaknin, poskrbeli boste pa tudi za to, da po zajtrku še dolgo ne boste lačni.
Recept
KORENČKOVA JUHA S KORIANDROM
Korenčkova kremna juha je zagotovo ena od bolj priljubljenih zelenjavnih juh. Običajno jo začinimo zgolj s poprom in soljo, mogoče še z malce svežega sesekljanega peteršilja, na dodatek koriandra pa običajno niti ne pomislimo. Pa vendar se koriander in korenje odlično ujemata in dopolnjujeta - za začetek lahko kombinacijo preizkusite kar v odlični kremni juhi.
Recept
PIŠČANČJA JUHA Z RIŽEVIMI REZANCI
Če se vam po shrambi že dolgo časa valjajo riževi rezanci, je najboljše, da jih zakuhajte v odlično piščančjo juho, ki bo v mrzlih dneh prijetno ogrela premraženo telo.
Recept
SPOMLADANSKA ENOLONČNICA S CMOČKI
Preprosta in hitro narejena enolončnica je primerna tudi za vegetarijance in za vse, ki radi jedo dobro, zdravo in manj kalorično hrano.
Recept
AJDOVA KAŠA
Stara slovenska (in slovanska) prikuha s šalotko in korenčkom.
Recept
KUSKUS S POPEČENO ZELENJAVO IN PINJOLAMI
Kuskus s popečeno zelenjavo in pinjolami je odlična priloga, ki jo postrežemo k pečenemu mesu. Če nam meso ne diši kaj preveč, samo nekoliko povečamo količino zelenjave in lahko kosilo ali večerja je v hipu pripravljeno!
Recept
TZATZIKI
Osvežilna grška zelenjavna specialiteta bo kot nalašč za poletne piknike in razne zabave.
Recept
UMEŠANA JAJCA S TARTUFI
Bi si radi privoščili obilnejši zajtrk? Izberite umešana jajca, ki vam ne bodo vzela preveč časa. Če jih boste potresli z nastrganimi tartufi, boste zadeli v polno. Bodite izvirni in se pustite razvajati. Ne bo hudega, če si boste ob tako kraljevskem zajtrku privoščili še kozarec penine. Morda primerno za romantičen zajtrk v dvoje?
Recept
LOSOS Z OMAKO IZ VODNE KREŠE
Kaj če bi tokrat kombinirali lososa in šparglje?
Recept
MAKARONI IN SIR
V Ameriki poznajo to jed kot "mac and cheese". Je jed iz makaronov in sirove omake, pripravljamo pa jo v ognjevarni posodi.
Recept
MESNE KROGLICE Z ANANASOVO GLAZURO
Da bodo mesne kroglice nekoliko drugačnega okusa, jih pripravite s sadno glazuro. Skupaj z različnimi omakami jih lahko postrežete kot prigrizek na zabavah.
Recept
MLEKO IN POLENTA
Kdo bi za večerjo polento in mleko? Serviramo jo v glineni skledi, namesto žlice pa uporabimo kar leseno žlico... Čisto po domače!
Recept
KREMNA ŠPINAČA
Čeprav špinača morda ni vaša priljubljena zelenjava, vas bo špinača z bešamelom in kislo smetano zagotovo navdušila. Lahko jo ponudite kot prilogo, odlično pa se obnese tudi kot nadev za palačinke, žepke ali pite.
Recept
Previous
Next

Recepti - sladice

MLEČNI RIŽ Z MARELICAMI
V mleku kuhan riž odišavimo z vanilijevim sladkorjem in cimetovo palčko. V sezoni ga zmešamo s svežimi marelicami, izven sezone pa uporabimo vložene marelice.
Recept
NARASTEK IZ PŠENIČNEGA ZDROBA
Se še spomnite preprostih jedi iz pšeničnega zdroba, ki so nam jih mame pripravljale v otroštvu? Naj zopet zadiši po tistih sladkih dneh, naj zadiši po pšeničnem zdrobu, ki ga bomo servirali v prikupnih ognjevarnih posodicah in spekli v pečici.
Recept
JABOLČNA ČEŽANA
Odlična jabolčna čežana bo kot priloga ali sladica navdušila vse generacije jedcev.
Recept
KOLAČ S SKUTO
Zapeljiv okus nežne skutne kreme. Pita, ki ne sme manjkati na popoldanskem klepetu ob čaju!
Recept
SKUTNI NAMAZ Z JAGODAMI
Jagode in ... skuta!
Recept
OVSENA KAŠA
Angleži prisegajo na ovseno kašo. Oves je zdrav, mleko in med tudi ... in zato so zdravi tudi Angleži, logično!
Recept
ZAMRZNJEN JOGURT
Narejen je podobno kot sladoled, vendar večina receptov vsebuje želatino, barvila in različna sladila. Mi vam ponujamo najbolj naravno različico.
Recept
POMARANČNI ŽELE
S poletno vročino se nikar ne borite, raje se s pomarančnim želejem osvežite.
Recept
BANANIN MLEČNI NAPITEK
Bananina fantazija, ki vas osveži in napolni z minerali.
Recept
VAFLJI Z MEDOM IN JAGODAMI
Ker so preprosti za pripravo, lahko pomagajo vaši družinski člani. Tudi najmlajši.
Recept
Previous
Next

Prehranjevanje po slamici

Slamice niso priporočljive, posebno pa ne, če vas je na to opozoril zobozdravnik ali oralni kirurg. Sesanje po slamici lahko odstrani krvni strdek, ki se tvori v rani in podaljšuje celjenje in poveča tveganje za nastanek zapletov. To je predvsem pomembno upoštevati, če so vam odstranjevali zgornje kočnike.

V kuharskih receptih izpuščajte semena in trše sestavine.

Včasih je težko najti okusno hrano, ki je dovolj mehka, da jo lahko jemo po odstranitvi modrostnih zob ali drugih oralno-kirurških posegih.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.