MATCHA ČAJ IN USTNO ZDRAVJE

MATCHA ČAJ IN USTNO ZDRAVJE

Med uživanjem zelenega čaja in zdravjem ust obstaja povezava. Mnogokrat se izdelki zelenega čaja uporabljajo za preprečevanje in lajšanje težav različnih ustnih in parodontalnih bolezni.
Ali ste vedeli?
Z zmanjšanjem simptomov depresije in tesnobe lahko dejansko izboljšate zdravje zob.

Kaj je matcha zeleni čaj?

Matcha zeleni čaj je bil skrivno orožje samurajskih bojevnikov, ki so ga pili, preden so se podali v boj. Japonski menihi so pili matcho v zenističnih budističnih obredih, preden so začeli intenzivno obdobje miru in meditacije.

Za povprečno osebo v tem modernem in hitrem svetu je sledenje sodobnemu življenjskemu slogu lahko zelo stresno. Zato vam ena ali dve skodelici tega svetlo zelenega napitka lahko pomagata, da boste vsak dan našli motiviranost in energijo, namesto da bi bili utrujeni in bi podlegli kaosu modernega življenja. Pitje zelenega čaja med obroki je preprosta navada, ki se ji je lahko privaditi.

 

Koristi matcha zelenega čaja naj bi bile po mnenju znanosti velike tako za um kot telo nasploh. Obstaja veliko načinov, kako Z matcha čajem koristiti tudi zdravju ustne votline.

1. Zmanjšuje depresijo in ščiti ustno votlino

Srkanje matcha čaja ima sproščujoč učinek na telo. L-teanin je redka aminokislina, ki jo najdemo le v čaju, matcha pa je najbogatejši vir le-te. L-teanin naj bi povečal možgansko raven serotonina in dopamina. To sta dva nevrotransmiterja, ki sproščata dobro počutje, uravnavata razpoloženje in ščitita pred depresijo in tesnobo, hkrati pa povečujeta občutke užitkov in motivacije. 

Ugotovoljen je tudi sinergistični učinek L-teanina in kofeina v čaju matcha, kar je izboljšalo uspešnost, povečalo osredotočenost in koncentracijo med daljšimi nalogami. Kombinacija kofeina z L-teaninom je tudi dejansko zmanjšala prevelike stimulirajoče učinke kofeina (npr. zamnjšala tresenje).

Kako tesnoba in depresija vplivata na ustno votlino?

Izboljšanje razpoloženja je več kot le možganska korist – koristno je tudi za bolj zdrava usta. Depresija in tesnoba sta povezana z večjim tveganjem za:

To postane še bolj pomembno s starostjo. Ena študija je nadzirala številne zunanje dejavnike v življenju, kot so spol, družina, dohodek in druge. Ugotovili so, da je boljše zdravje ust povezano z manjšim tveganjem za depresijo in izboljšano splošno počutje pri starejših odraslih, medtem ko je slabo zdravje zob povezano z večjim tveganjem za depresijo.

Depresija, tesnoba in splošno počutje so neločljivo povezane z vašim zdravjem zob. S pitjem matche in vključevanjem več življenjskih navad, ki zmanjšujejo simptome, boste morda tudi izboljšali svoje zdravje zob.

2. Zmanjša verjetnost pojava zobne gnilobe

EGCG je vrsta antioksidanta, ki ga najdemo v zelenem čaju in matcha zelenem čaju. Ta snov dokazano zmanjšuje rast bakterij v ustih, kar vodi v manj kariesa. EGCG je eden izmed večih katehinov v zelenih čajih, ti antioksidanti pa so eden od razlogov, da je zeleni čaj tako odličen za splošno zdravje.

Ti in drugi antioksidanti lahko preprečijo razraščanje do 10 različnih bakterijskih sevov, za katere je znano, da povzročajo propadanje zob. Tvorba zobnih oblog se naj bi tako ob rednem pitju čaja matcha zmanjšala.

Dodajanje polifenolov (katehinov) hrani z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (sladkarije, piškoti, mlečna čokolada, itd.) zmanjša pojavnost kariesa. Polifenole lahko vsebujejo tudi Nekateri žvečilni gumiji.

3. Lajša simptome obolelih dlesni

Med obolenja dlesni štejemo vse od gingivitisa do periodontitisa četrte stopnje. Simptomatika obolelih dlesni je v različnih stadijih različno in se lahko giblje od neprijetnega do bolečega. Zeleni čaji, vključno z matcho, lahko te simptome nekoliko omilijo.

Pitje zelenega čaja je povezano z manjšim pojavom bolezni dlesni. Nekatere spojine, ki jih najdemo v zelenem čaju  pa tudi močno omejujejo rast bakterije P. gingivalis, ki je odgovorna za bolezen dlesni.

Znanstveniki so preučili tudi vpliv izpiranja ust z zelenim čajem na bolezen dlesni. Ugotovili so, da zeleni čaj zmanjšuje število bakterij, ki povzročajo bolezni dlesni. Primerjali so tudi učinek izpiranja ust z zelenim čajem in s klorheksidinom. Tako čaj kot klorheksidin sta bila učinkovita, le da čaj ni imel stranskih učinkov v primerjavi s klorheksidinom (kot so draženje sluznice, motnja okuševalnih brbončic jezika, zabarvanje sluznice, itd.)

Medtem ko matcha, nima nujno več EGCG od navadnega zelenega čaja, vendar vsebuje približno trikrat več antioksidantov kot visokokakovosten zeleni čaj, kar je posledica načina pridelave čaja. 

Močni antioksidanti čaja so odlični za dlesni, podpirajo zdravo delovanje možganov in lahko pomagajo pri preprečevanju starostnih nevrodegenerativnih bolezni. Zanimivo je, da obstaja tudi tesna povezava med boleznimi dlesni in Alzheimerjevo boleznijo.

4. Zmanjša slab zadah

Ali ste vedeli, da je slab zadah lahko posledica neuravnoteženosti ustnega mikrobioma? Zeleni čaj lahko pri tem pomaga.

Antioksidanti, ki jih najdemo v matcha zelenem čaju (in drugih zelenih čajih), lahko spremenijo žveplove spojine v ustih, ki sicer povzročajo slab zadah. Morda boste zadovoljni tudi z žvečilnim gumijem iz zelenega čaja, ki lahko zmanjša proizvodnjo metil merkaptana, ki predstavlja še en vir slabega zadaha. 

Brez pravega razmerja med dobrimi in slabimi bakterijami v ustih lahko pride do slabega zadaha.

5. Zmanjša verjetnost za nastanek ustnega raka

Poznamo veliko tveganj za ustni rak, od kajenja do uživanja premalo zelenjave. Kot kaže, lahko zeleni čaji, kot je matcha, potencialno pomagajo zmanjšati tveganje za raka ustne votline in celo delujejo v boju proti celičnim spremembam, ki povzročajo rakava obolenja. 

Antioksidanti v zelenih čajih lahko v veliki meri vplivajo na manjši razvoj reaktivnih kisikovih vrst (ROS) v ustih (prosti radikali). Prosti radikali so odgovorni za oksidativni stres. Kadar se prosti radikali ne morejo razviti, je manj verjetno, da bodo zdrave celice v ustih mutirale v rakave celice. 

Pitje čaja lahko zmanjša ali prepreči nastanek predrakavih lezij v ustni votlini (levkoplakije, itd.).

6. Lajša glivično obolenje ustne votline

Protiglivična zdravila, ki se uporabljajo za preprečevanje razrasti glive Candida, imajo vrsto neželenih učinkov, toda ko imate ustno kandidiazo, boste verjetno naredili karkoli, da se je znebite. Spojine v matcha zelenem čaju, lahko pomagajo okrepiti vpliv protiglivičnih zdravil proti glivicam, kar lahko potencialno pomaga izboljšati simptome obolenja.

Luknja v zobu nastane sčasoma, če zobnih oblog ne odstranjujemo dovolj hitro.

7. skrbi za zdravo srce

Izkazalo se je, da ima protivnetno delovanje katehinov v zelenem čaju zaščitne učinke na srčno-žilni sistem. Ker imajo ljudje s hudim parodontitisom (napredovala bolezen dlesni) večje tveganje za bolezni srca, je pitje zelenega čaja lahko odlična preventiva za zmanjšanje tveganja za obe težavi.

Obolele dlesni povzročajo večje tveganje za nastanek srčnih zapletov, zato dobro skrbite za svoje dlesni in tako posledično poskrbite tudi za vaše srce. Skodelica zelenega čaja bo poleg ostalih preventivnih ukrepov vsekakor korak v pravo smer.

Zanimivosti iz sveta

Kako pridelujejo matcha zeleni čaj?

Pridelava matcha čaja

Nekaj tednov pred pobiranjem čajnih lističev grme prekrijejo in jih zaščitijo pred direktno svetlobo sonca. Gre za poseben način pridelave čaja matcha, saj jih dobesedno gojijo v temi. Tema upočasni rast, čajni listi pa zadržijo veliko klorofila (bogat z antioksidanti), ki daje čaju kasneje živo zeleno barvo. 

Gojenje čajevca v senci povečuje tudi količino L-teanina, to je aminokislina, ki je znana po tem, da uporabnika sprošča. Visoka vsebnost aminokislin je tudi razlog, kar daje matcha čaju njegov poseben okus.  Ko se listi matche poberejo, se uparijo, posušijo in zmeljejo v fin prah. Ta prah je potem pripravljen za uživanje. Lahko ga zmešate z vročo ali hladno vodo.

Razlika med matcha čajem in tradicionalnem zelenim čajem

Visokokakovostni čaji matcha imajo močan specifičen okus, ki ga drugi zeleni čaji nimajo. Več aminokislin kot vsebuje, bolj močan okus ima. 

Ključna razlika med matcha čajem in ostalimi zelenimi čaji je, da dejansko zaužijemo hranila iz celega lista. Listi pa imajo največjo vsebnost antioksidantov in aminokislin. Pri tradicionalnih zelenih čajih, se pije le raztopljene snovi, ki so prešle iz delov listov, namočenih v vroči vodi, katere pa pred pitjem odstranimo.

Matcha zeleni čaj gojijo na Japonskem, kjer obstajata dve glavni regiji, to sta Uji in Nishio.

Kako Matcha zeleni čaj v prahu?

Matcha čaj
V skodelico damo približno 1 čajno žličko matche v prahu in jo prelijemo z vodo segreto na okoli 80°C. Mešamo cik-cak tako dolgo, da se Matcha prične peniti in ostane brez grudic. Dober tek!
Matcha Latte
Segrejemo 0,5 dcl vroče vode, dodamo 1 čajno žličko matcha čaja in premešamo, da dobimo enakomerno kremasto mešanico. Posebej spenimo 2 dcl mleka s penilcem na baterije in mleko dodamo čaju. Dober tek!
Matcha Smoothie
V mešalniku zmešajte 1 mango, 2 banani, 2 peščici špinače, 2 žlici Matcha čaja, 240ml kokosovega mleka ter mešajte, dokler mešanica ne postane kremasta in gladka. Dober tek!
Previous
Next

REFERENCE:

1. Arab, Hamid & Maroofian, Ahmad & Golestani, Shayan & Shafaee, Hooman & Sohrabi, Keyvan & Forouzanfar, Ali. (2011). Review of The therapeutic effects of Camellia sinensis (green tea) on oral and periodontal health. Journal of medicinal plant research. 523. 5465-5469.

2. Nathan, P. J., Lu, K., Gray, M., & Oliver, C. (2006). The neuropharmacology of L-theanine (N-ethyl-L-glutamine) a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. Journal of Herbal Pharmacotherapy, 6(2), 21-30. 

3. Dietz C1, Dekker M1. Effect of green tea phytochemicals on mood and cognition. Curr Pharm Des. 2017;23(19):2876-2905. 

4. Okoro CA1, Strine TW, Eke PI, Dhingra SS, Balluz LS. The association between depression and anxiety and use of oral health services and tooth loss. Community Dent Oral Epidemiol. 2012 Apr;40(2):134-44.  

5. Bergdahl M1, Bergdahl J. Low unstimulated salivary flow and subjective oral dryness: association with medication, anxiety, depression, and stress. J Dent Res. 2000 Sep;79(9):1652-8.

6. Friedlander AH1, Mahler ME. Major depressive disorder: psychopathology, medical management and dental implications. J Am Dent Assoc. 2001 May;132(5):629-38.

7. Marques‐Vidal, P., & Milagre, V. (2006). Are oral health status and care associated with anxiety and depression? A study of Portuguese health science students. J Public Health Dent. 2006 Winter;66(1):64-6. 

8. Hassel AJ1, Danner D, Schmitt M, Nitschke I, Rammelsberg P, Wahl HW. Oral health-related quality of life is linked with subjective well-being and depression in early old age. Clin Oral Investig. 2011 Oct;15(5):691-7.

9. Narotzki B1, Reznick AZ, Aizenbud D, Levy Y. Green tea: a promising natural product in oral health. Arch Oral Biol. 2012 May;57(5):429-35.

10. Kushiyama M1, Shimazaki Y, Murakami M, Yamashita Y. Relationship between intake of green tea and periodontal disease. J Periodontol. 2009 Mar;80(3):372-7.

11. Hirasawa M1, Takada K, Makimura M, Otake S. Improvement of periodontal status by green tea catechin using a local delivery system: a clinical pilot study. J Periodontal Res. 2002 Dec;37(6):433-8.

12. AbdolHosain, Moghbel & Ahmad, Farajzadeh & Aghel, Nasrin & Nafiseh, Raisi. (2010). Formulation and evaluation of green tea antibacterial mouthwash effect on the aerobic mouth bacterial load. Scientific Medical Journal. 9.

13. Wang Y1, Li M, Xu X, Song M, Tao H, Bai Y. Green tea epigallocatechin‐3‐gallate (EGCG) promotes neural progenitor cell proliferation and sonic hedgehog pathway activation during adult hippocampal neurogenesis. Mol Nutr Food Res. 2012 Aug;56(8):1292-303.

14. Poole S1, Singhrao SK1, Chukkapalli S2, Rivera M2, Velsko I2, Kesavalu L3, Crean S1. Active invasion of Porphyromonas gingivalis and infection-induced complement activation in ApoE-/-mice brains. J Alzheimers Dis. 2015;43(1):67-80.  

15. Yasuda, Hideyuki & Moriyama, Takafumi & Tsunoda, Masatake. (1995). The Effect of Chewing Gum for Halitosis by Gas Chromatograph. (III). Investigation for Chewing Gum Containing Tea Extracts.. Nihon Shishubyo Gakkai Kaishi (Journal of the Japanese Society of Periodontology). 37. 141-148. 10.2329/perio.37.141.

16. Petti, S. (2009). Lifestyle risk factors for oral cancer. Oral Oncol. 2009 Apr-May;45(4-5):340-50.

17. Li N1, Sun Z, Han C, Chen J. The chemopreventive effects of tea on human oral precancerous mucosa lesions. Proc Soc Exp Biol Med. 1999 Apr;220(4):218-24. 

18. Simonich MT1, McQuistan T, Jubert C, Pereira C, Hendricks JD, Schimerlik M, Zhu B, Dashwood RH, Williams DE, Bailey GS.. Low-dose dietary chlorophyll inhibits multi-organ carcinogenesis in the rainbow trout. Food Chem Toxicol. 2008 Mar;46(3):1014-24. Epub 2007 Nov 4.

19. Hirasawa M1, Takada K. Multiple effects of green tea catechin on the antifungal activity of antimycotics against Candida albicans. J Antimicrob Chemother. 2004 Feb;53(2):225-9. Epub 2003 Dec 19.

20. Babu PV1, Liu D. Green tea catechins and cardiovascular health: an update. Curr Med Chem. 2008;15(18):1840-50.

21. Bahekar AA1, Singh S, Saha S, Molnar J, Arora R. The prevalence and incidence of coronary heart disease is significantly increased in periodontitis: a meta-analysis. Am Heart J. 2007 Nov;154(5):830-7. Epub 2007 Aug 20.

22. Eggink, L. L., Park, H., & Hoober, J. K. (2001). The role of chlorophyll b in photosynthesis: hypothesis. BMC Plant Biology, 1(1), 2.

24. Nobre, A. C., Rao, A., & Owen, G. N. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 17(S1), 167-168. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.