LEPILNE KREME ZA PROTEZE

LEPILNE KREME ZA PROTEZE

Ljudje se pogosto težko navajajo na novo protezo, posebno če je to njihova prva proteza. Pogosto se pojavijo skrbi, da bo proteza "zletela" iz ust. Lepila za zobne proteze lahko ob pravilni uporabi izboljšajo stabilnost zobnih protez ter zmanjšajo nabiranje hrane pod protezami, celo v dobro prilegajočih se protezah.
Ali ste vedeli?
Lepilna krema za zobne proteze ni vedno potrebna, v nekaterih primerih pa  vendarle lahko olajša nošenje proteze.

uporaba lepilnih krem za proteze

 

Totalne proteze so retenirane v ustni votlini s pomočjo različnih faktorjev, ki vključujejo dobro adptacijo baze proteze na spodaj ležeča tkiva, primerno ekstenzijo robov proteze, tanko plast primerno viskozne sline med protezo in tkivi ter tlak. Po puljenju zob prične nastajati resorpcija kostnine čeljustnih grebenov, predvsem v obdobju od 3 do 12 mesecev po odstranitvi zoba. Resorpcija se nadaljuje na manjši stopnji še naprej. Medtem ko kostnina izginja, se spreminja tudi adaptacija proteze, katera se posledično vedno slabše prilega tkivom. Pacient s staranjem proteze ponavadi vedno težje grize. Pojavijo se lahko problemi z zmanjšano živčno-mišično kontrolo, zmanjšano žvečno silo, spremembami v kvaliteti in količini sline zaradi zdravil in staranja. Nekaj metod pomaga pri zmanjševanju problemov z adaptacijo in retencijo starajoče proteze. Nošenje proteze se lahko izboljša z lepilnimi kremami, podložitvami in implantati. Adhezivni produkti za proteze so v obliki krem, praškov, blazinic, trakov, tekočin.

Lepila za zobne proteze lahko izboljšajo posameznikovo nošenje protez, izboljšajo retencijo, stabilnost in kakovost življenja, vendar pa ni dovolj dokazov.

Dokazi o učinkih lepilnih krem za zobne proteze pri uporabi daljši od 6 mesecev so pomanjkljivi. Tako je dolgotrajna uporaba lepil za proteze brez rednih zobozdravniških pregledov ni priporočljiva. 

 

Navajanje na novo protezo se vam bo morda od začetka zdelo težavno, vendar s časom in nekaj vaje, bo skrb za vašo novo zobno protezo postala del vsakdanje rutine. Ali boste uporabljali lepilno kremo za proteze je odvisno predvsem od vaše osebne izbire. 

Če se odločite za njeno uporabo, je pomembno, da se naučite odstranjevanja proteze iz ust, predvsem pa kako očistiti lepilno kremo iz proteze in ustne votline vsaki dan. 

Lepilne kreme za pritrjevanje proteze se lahko uporablja na vlažni ali osušeni protezi, odvisno od proizvajalca. Proteza je stabilna cel dan in celo ob uživanju tople hrane ali ob toplejšem vremenu, kar lahko zelo izboljša samozavest posameznika. 

Praviloma lepilna krema dlje drži na mestu zgornjo protezo kot spodnjo, saj se spodnje proteze že same po sebi prej snamejo ob hranjenju in pitju.
 

Toksičnost adhezivnih produktov za proteze, ki vsebujejo cink 

Nepravilna uporaba lepilnih krem, ki vsebujejo cink ima lahko neželene sistemske učinke. Zato se je iz previdnosti bolje izogibati lepilnih krem s cinkom. Pri neprimerni in pretirani uporabi tovrstnih produktov se lahko pojavi nevrotoksičnost (mielopolinevropatija) zaradi cinka. Cink je potreben mineral, ki se normalno najde v hrani ali prehranskih dopolnilih, vključen je tudi v različne metabolne mehanizme celic. Dnevni priporočeni vnos cinka je 8 mg za ženske in 11 mg za  moške. Predoziranje lahko vodi do bruhanja, slabosti, izgube apetita, krčev, driske in glavobola. Maksimalni zgornji nivo cinka je 40 mg na dan. Lepilne kreme je dokaj težko odstraniti iz ustne votline. Nekatere niti nimajo navedene količine cinka, ki ga vsebujejo.

Lepilne kreme za proteze delujejo tako, da protezo tesno pritisnejo ob podporno površino in tako preprečijo vdor hrane pod protezo ter s tem razvoj slabega zadaha.

Ali je vaša proteza nestabilna?

V primeru nestabilne zgornje proteze lahko lepilne kreme bolj zadostijo uporabnikovim željam po boljši adheziji proteze in manjšem premikanju ob žvečenju in govorjenju.
 
Potrebno pa se je zavedati, da lepilne kreme niso čudežno zdravilo in ne odpravijo nestabilnosti proteze, če je vzrok v njeni izdelavi že od samega začetka ali pa, če se je kost na kateri proteza sedi, tekom časa zelo spremenila. 

V VEČINI PRIMEROV JE SPODNJA PROTEZA PRECEJ MANJ STABILNA KOT ZGORNJA. TO SE ZGODI ZARADI OBLIKE SPODNJEGA GREBENA ČELJUSTI IN GIBANJA JEZIKA. POSVETUJTE SE S SVOJIM ZOBOZDRAVNIKOM O PODPORI SPODNJE PROTEZE Z ZOBNI VSADKI, SAJ JE TO EDINA NAJBOLJŠA REŠITEV, DA PROTEZA POPOLNOMA SEDELA NA MESTU. LEPILNE KREME V TEH PRIMERIH NISO PRIMERNA REŠITEV. Vsadki se lahko uporabljajo za stabilizacijo proteze in vam omogočajo bolj učinkovito žvečenje ter samopodobo. 

 
Pomembno je vedeti, da se lepilnih krem ne sme uporabljati v namen boljše stabilizacije tiste proteze, ki ne sedi več dobro v ustni votlini. Pogosto je potrebno protezo tudi podložiti, če le ta ne sedi več dobro. V takem primeru je potreben obisk zobozdravnika, ki bo najbolje znal oceniti situacijo. 
 
Če boste v kratkem dobili novo protezo, se je dobro posvetovati še o lepilni kremi. Če že imate protezo, obiskujte zobozdravnika na 6 mesecev oziroma se v primeru težav čim prej naročite na pregled. 

Pravilna uporaba adhezivov

Lepilno kremo za zobno protezo se naj uporablja v zmerni količini. Bazo proteze je potrebno posušiti in očistiti. Na zgornjo protezo se nanese 3-4 nanose kreme za velikost grahovega zrna na sprednji del grebena, sredino in zadnji del proteze. Na spodnjo protezo pa se nanese 3 nanose v velikosti grahovega zrna na različne predele. To bo zagotovilo zadostno stabilnost proteze. Če se vam zdi, da je potreben večji nanos lepila za zadostno stabilnost proteze, se naročite na pregled v zobni ambulanti, saj je lahko težava v protezi sami. Morda bo celo potrebna izdelava nove, posebno če je proteza že zelo stara.

Če se uporablja produkte v obliki adhezivnega praška, se bazo protez zmoči z vodo in se nanese tanek film praha po celi površini baze proteze, ki pride v stik z grebenom. Višek praha se strese stran.

Adhezivne blazinice pa je potrebno kupiti v pravilni velikosti, višek pa se obreže z ostrimi škarjami. 

Proteze z adhezivom se vstavi v usta in zadrži za 5-10 s. Nato se čvrsto ugrizne, da se adheziv porazporedi. Višek materiala je potrebno odstraniti iz ust.

KAKO ODSTRANITI PRILEPLJENO PROTEZO IZ UST?

Odstranjevanje zgornje proteze je lahko težje od spodnje, zaradi večje površine. S palcem ali kazalcem z obema rokama podrsajte med protezo in licem na levi in desni strani. Da se izognete poškodbam ustne sluznice se izogibajte uporabi ostrih predmetov, prav tako bodite previdni z nohti pri odstranjevanju proteze iz ustne votline.

Nežno s tresočimi gibi povlecite protezo s prsti navzdol dokler ne popusti. Ustvarite lahko enakomeren vlek na obeh straneh proteze ali pa poskusite močno povleči najprej na eni strani in nato še na drugi.

V primeru, da zobne proteze nikakor ne morete odstraniti, lahko obiščete svojega zobozdravnika, ki vam bo pri tem pomagal.

Kako odstraniti OSTANKE lepilnE kremE iz ust?

Krpo omočite s toplo vodo in obrišite dlesni. Na zobno ščetko dajte zobno pasto v velikosti grahovega zrna in poščetkajte dlesni ter tako poskusite odstraniti morebitne ostanke lepilne kreme. Pomembno je skrbeti za higieno ustne votline, četudi nimate nobenih zob več. Pri čiščenju dlesni ne uporabljajte čistilnih snovi, ki so namenjene čiščenju protez!

Lepilne kreme za zobne proteze, ki niso topne v vodi, so sestavljene iz dveg glavnih sestavin. Polivinilacetat je adheziv in deluje le na suhih površinah. Da se čeljust ohranja suho se uporablja še karboksimetilceluloza, ki deluje kot spužva, ki vpije slino. Če omenjena snov doseže svojo maksimalno kapaciteto vpijanja potem se čeljusti greben ponovno omoči in polivinilacetat izgubi kontakt z grebenom in lepljenje ne deluje več, torej proteza stoji v ustih le še po načelih sukcije. Takrat se protezo enostavno odstrani iz ust, vsi ostanki lepilne kreme pa ostanejo na protezi.

 

Zvečer je potrebno lepilo odstraniti iz proteze in ust. Če lepilno kremo uporabljate pravilno, po odstranitvi proteze ne sme biti veliko ostankov lepila na ustni sluznici. Obstaja več načinov, kako odstraniti preostanek lepila iz ust, eni izmed njih so robci, mokra zobna krtačka, vlažna krpa, itd.

PROFESIONALNI PRODUKTI

Na trgu obstajajo profesionalni odstranjevalci lepilnih krem. Večina si jih je podobnih in delujejo dobro. Vedno preberite navodila o uporabi izdelka in jih upoštevajte. Ostanke lepilne kreme se z lahkoto odstrani iz proteze tudi s čistilnimi tabletami za proteze.

TOPLA VODA

Poslužite se lahko tople vode. Topla voda zmanjša delovanje lepilnih krem, zato boste protezo z lahkoto odstranili iz ust. Pazite, da ne porabljate provroče vode, saj se lahko poparite. S to metodo ni dobro odstranjevati ostankov lepilnih krem na dlesni, lahko pa hitro in enostavno odstranite lepilno kremo iz proteze, potem ko je enkrat že izven ust.

HLADNA VODA

S hladno vodo lahko odstranite lepilno kremo iz dlesni ali proteze, ki je že odstranjena iz ustne votline. Hladna voda strdi lepilno kremo in omogoča lažjo odstranitev.

ZAMENJAJTE TIP LEPILNE KREME

Če vam trenutna lepilna krema povzroča težave pri uporabi, poskušajte z drugo znamko. Lepilne kreme s cinkom lahko ob nepravilni in dolgotrajni uporabi povzročajo sistemske težave, zato se jim je bolje izogibati.

UPORABITE MANJ LEPILNE KREME

Ne nanašajte prevelikih količin lepilne kreme na protezo, saj jo boste ob koncu dneva težko očistili. Če se vam zdi, da proteza ne stoji dobro v ustni votlini ob manjši uporabi lepilne kreme, je morda čas, da obiščete zobozdravnika.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.