VNETJE OB VRŠKU ZOBNE KORENINE

VNETJE OB VRŠKU ZOBNE KORENINE

Kaj pomeni vnetje, ki se pojavi na vrhu zobne korenine?

Zobni granulom oz. periapikalno vnetje je splošen izraz za več histološko različnih tipov obolenj zobne pulpe in njihovih posledic. Gre za lokalizirano bakterijsko žarišče.

Zakaj periapikalno vnetje sploh nastane?

Najpogostejši vzrok obolenja zobne pulpe je karies, ki prodre do pulpe. Na prisotnost karioznih bakterij se zobna pulpa odzove z vnetjem, kar imenujemo pulpitis. Pulpitis pogosto poteka neboleče in lahko le občasno občutimo bolečino ob hladnih ali vročih dražljajih. 
 
Prav zaradi tega vzroka pacienti pogosto ne vedo, da imajo vnetje zobne pulpe in stanje prepustijo naravni poti, ki se konča z odmrtjem zobne pulpe. Nastane tako imenovan mrtev zob. 
 Odmrla zobna pulpa se okuži z bakterijami ustne votline in povzročiteljicami kariesa in iz zobne krone počasi prodirajo v koreninske kanale. Ko dosežejo vršek korenine, lahko izstopijo v okoliška zdrava obzobna tkiva, kjer spet povzročijo vnetje. Kost ob zobnem vršku se zaradi vnetja raztopi, prostor pa zapolnijo vnetne granulacije, ki so vidne na rentgenski sliki kot temne lise ob vršku korenine. 
 
V redkih primerih pride do akutnega poslabšanja z močno bolečino in oteklino. Bolniki prepogosto pridejo na pregled šele ob težavah.

Kaj pa, če se takšnega zoba ne zdravi?

Če se mrtvega zoba ne zdravi, se lahko bakterije razmnožijo in občasno izstopijo v zdrava obzobna tkiva in celo v krvni obtok, zato bakterije lahko vplivajo na druge organe v telesu. Najbolj pa so ogroženi srčni bolniki oziroma bolniki z umetnimi srčnimi zaklopkami. 

Nezdravljen mrtev zob je kot tempirana bomba. Lahko miruje vrsto let, nikoli pa ne vemo, kdaj se bodo začele težave, v smislu bolečine, vnetja in celo tvorbe gnoja ter otekline.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.