KORONAVIRUS IN ZOBOZDRAVNIK

KORONAVIRUS IN ZOBOZDRAVNIK

Nov koronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) je vzrok pandemije in izrednih razmer v svetu. Povzroča obolenje zgornjih in spodnjih dihal ter se je prvič pojavil v Wuhanu na Kitajskem konec leta 2019.
Ali ste vedeli?
Bolezen, ki jo povzroči koronavirus, je dobila ime koronavirusna bolezen 2019 (COVID-19).

KaJ je koronavirus?

Ilustracija koronavirusa na desni je ustvarjena v Centru za nadzor in preprečevanje bolezni v Ameriki in razkriva podrobno morfologijo koronavirusa. 

Tako kot drugi koronavirusi so tudi delci SARS-CoV-2 kroglasti in z njihove površine štrlijo proteini, imenovani trni. Ti trni se prilepijo na človeške celice, nato pa se strukturno spremenijo, kar omogoča, da se virusna membrana spoji s celično membrano. 

Virusni geni tako vstopijo v gostiteljsko celico z namenom kopiranja in tako ustvarijo še več virusov. Podobno kot virus, ki je povzročil izbruh SARS-a leta 2002, se tudi trni SARS-CoV-2 vežejo na receptorje na človeški celici, ki se imenujejo angiotenzin pretvarjajoči encim 2 (ACE2).

koronavirus

Ob mikroskopski povečavi je zaznati strukture podobne trnom, ki se nahajajo na zunanji površini virusa in mu dajejo videz krone. Po tej lastnosti je dobil virus tudi ime.

Kako koronavirus vpliva na delo zobozdravnikov?

Zobozdravstvene ambulante so lahko prostori, kjer se koronavirus lahko zlahka širi. Problem niso le čakalnice, kjer se nahaja veliko število čakajočih pacientov na majhnem prostoru, ampak tudi sami posegi. V zobozdravstvu se uporabljajo naprave, ki ob vrtanju zob oddajajo aerosol. Aerosol je mešanica delcev snovi, ki lebdi v zraku in v katerem so lahko prisotni slina, in kri pacienta. Če je ta pacient okužen, je kužen tudi aerosol. Koronavirus pa se širi prav kapljično, torej po zraku. 

Narava zobozdravniškega dela je taka, da se pacient in zobozdravnik  ne nahajata na dovolj veliki razdalji drug od drugega, zato se lahko virus preneša iz pacientov na zdravstveno osebje in od tam naprej na ostale paciente. Za delo s kužnimi pacienti je nujno potrebna posebna zaščita, ki pa ni na voljo pri vseh zobnih ambulantah. Po koncu dela s pacienti, je potrebno vse dezinficirati in sterilizirati, kar še znatno poveča stroške obratovanja. 

Zaradi razglašene pandemije so ukrepi zelo poostreni in z 16. marcem 2020 vse zobozdravniške ambulante zapirajo svoja vrata za naslednje tri tedne.

Kam k zobozdravniku v času pandemije koronavirusa?

Na podlagi 3. člena Odredbe o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS št. 22/2020 z dne 13. 3. 2020), ki jo je izdal minister za zdravje in se začne uporabljati 16. 3. 2020, morajo vsi izvajalci zobozdravstvenih storitev do nadaljnjega prekiniti izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev.

V primeru potrebe po nujnih zobozdravstvenih storitvah se obrnite na nujne zobozdravstvene ambulante (na primarni in sekundarni ravni), ki so organizirane v:

 • Zdravstvenem domu Ljubljana,
 • Zdravstvenem domu Maribor,
 • Zdravstvenem domu Celje,
 • Zdravstvenem domu Kranj,
 • Zdravstvenem domu Novo mesto,
 • Zdravstvenem domu Koper in
 • Zobozdravstvenem domu Nova Gorica.

Na terciarni ravni zdravstvene dejavnosti na področju zobozdravstva delujeta Stomatološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

 

Med nujna stanja v zobozdravstvu sodijo:

 • Močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga).
 • Akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura).
 • Večja krvavitev, ki se sama ne zaustavi v določenem časovnem obdobju.
 • Poškodbe v področju zob (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline).

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.