KISLINSKA EROZIJA ZOB

KISLINSKA EROZIJA ZOB

V začetnih fazah je erozija zob skorajda neopazna, saj proces poteka počasi. Na dolgi rok pa lahko ugotovite, da se vaši zobje spreminjajo, da postajajo bolj občutljivi na toplotne spremembe ter rumeni in prosojni na griznih robovih. Spremeni se lahko celo njihova oblika. Zobna erozija je danes na žalost že precej pogosto stanje.
Ali ste vedeli?
Zobna erozija pomeni kemično razgradnjo trdih zobnih tkiv, ki jo povzročijo nebakterijske kisline.

Kaj je zobna erozija?

Zobna erozija nastane zaradi prepogostega uživanja kisle hrane in pijače. Poznamo sicer še druge vzroke, kot so želodčni refluks, pogosta bruhanja, okolje s kislim ozračjem (delavci v tovarnah z baterijami, …), itd. 

Ko je zob erozijsko že prizadet, se vedno hitreje obrablja in stanje se s časom poslabšuje. Raztopljenih skleninskih mineralov ni več možno izgraditi nazaj, če je erozija že močno napredovala. Izgubljena sklenina je izgubljena za vedno.

 

V vseh primerih je vzrok zobne erozije kislina, ki se zadržuje v ustni votlini.

Kakšna je razlika med zobno erozijo in kariesom?

Pri kariesu in zobni eroziji pride do izgube trde zobne substance. Glavna razlika je v izvoru kisline. Karies nastane zaradi kislin, ki jih proizvajajo kariogene bakterije na zobeh. Zobna erozija pa nastane zaradi kislin nebakterijskega izvora. To so kisline iz hrane oz. pijače, želodčna kislina, kisline iz okolja.

Kako vemo, kako kislo je živilo?

Kislost je merjena s pH lestvico. pH = 7 pomeni nevtralen pH. Nižji (nižji od pH = 7) kot je pH, bolj je živilo kislo. Večji kot je pH (višji od pH = 7), bolj je živilo bazično.

Veliko pijač ima kisel pH. Naša slina ima pH okoli 6.5, kar je najbolj zdravo okolje za zobe. Ko se pH spusti pod 5.5, se zobje začnejo raztapljati. 

 

7 korakov kako preprečiti zobno erozijo

  1. ZMAJŠAJTE VNOS KISLE HRANE IN PIJAČE. Izogibanje prepogostemu uživanju kisle pijače in hrane. Ne srkajte kislih pijač čez cel dan, raje jih spijte naenkrat, še bolje preko slamice, saj imajo tako zobje manjši stik s kislo tekočino. Zaužijte manj kot štiri kisla živila na dan.
  2. FLUORIDNE PASTE Z NIZKO ABRAZIVNOSTJO. Vsakodnevna uporaba fluoridnih zobnih past okrepi sklenino. Zobne paste, ki so namenjene preobčutljivim zobem so nizko abrazivne in zato primerne za zobe z erozijo (Pronamel – Sensodyne, Mirasensitive hap – Miradent, itd.). 
  3. MEHKE ZOBNE ŠČETKE. Uporabljajte mehke zobne ščetke z zaobljenimi ščetinami, ki so gosto posejane. Ščetkajte z nežnimi majhnimi krožnimi gibi.
  4. PROFESIONALNI PREMAZI. Pogosti koncentrirani fluoridni premazi pri zobozdravniku utrdijo sklenino.
  5. SPERITE USTA PO OBROKU. Po vsakem kislem obroku si sperite usta z navadno vodo ali pa z ustno vodo s fluoridi, ki ne vsebujejo alkohola (npr. ustna voda Pronamel, ustna voda Sensodyne, itd.).
  6. ŽVEČILNI GUMI. Po kislem obroku žvečite žvečilni gumi.
  7. NE ŠČETKAJTE ZOB TAKOJ PO JEDI. Sklenina je razmehčana, s ščetkanjem pa lahko odnesete mehki del sklenine in prispevate k zobni eroziji. Slina ta razmehčani del remineralizira, če pa ga odnesete, pa tega učinka ni. Že v treh tednih se lahko pojavi preobčutljivost zob, če ščetkate takoj po jedi, zato raje počakajte eno uro preden poščetkate zobe. 

Zakaj nimajo vsi, ki uživajo kisla živila, zobne erozije?

Ali zobna erozija nastopi ali ne, je odvisno od več dejavnikov. Kljub pitju kislih pijač ali uživanju kisle hrane imamo še vedno lahko zdrave zobe. Odvisno je od tega, kako pogosto uživate kisla živila, kako kislo je živilo in koliko časa ostaja v ustih, kjer je v stiku z zobmi. Že do štiri kisla živila na dan lahko oslabijo površino vaših zob.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.