KDO JE SPECIALIST PARODONTOLOG?

KDO JE SPECIALIST PARODONTOLOG?

Parodontolog je zobozdravnik specialist, ki je specializiran v preventivo, diagnostiko in zdravljenje parodontalne bolezni in vstavljanje implantatov. Zdravijo vse vrste vnetij v ustni votlini. Ukvarjajo se tudi z izvajanjem estetskih periodontalnih posegov. Parodontologi zdravijo komplicirane primere parodontalne bolezni tudi pri pacientih s pridruženimi sistemskimi boleznimi.
Ali ste vedeli?
Specializacija iz parodontologije obsega še dodatna 3 leta izobraževanja po končanem študiju dentalne medicine.

Kdaj k parodontologu?

 Nekatera parodontalna stanja so lahko zdravljenja pri splošnem zobozdravniku. Vedno več pacientov kaže znake parodontalne bolezni, kateri so vedno pogosteje pridružene razne sistemske bolezni in višja starost pacientov. To so pogosto razlogi, da se pacienta napoti k specialistu parodontologu. 

Parodontologi nudijo širok spekter zdravljenja. Posegi se vrstijo od luščenja in glajenja korenin ter kiretaž pri parodontalni bolezni, raznih parodontalno kirurških operacij, vstavljanja, vzdrževanja in popravil implantatov.

KDO JE SPECIALIST PARODONTOLOG?

Bolj kompleksne primere z zmerno do močno napredovalo parodontalno boleznijo ponavadi obravnavajo specialisti.

Kakšen je prvi obisk pri parodontologu?

Pri prvem obisku parodontolog najprej s pomočjo vprašalnika o zdravju pregleda pacientovo ustno in splošno zdravje. 

Zelo pomembna informacija za parodontologa je, ali pacient jemlje kakšna zdravila ali se zdravi za kakršnokoli boleznijo (npr. srčna bolezen, diabetes, nosečnost,…), ki bi lahko vplivala na parodontalno zdravljenje.

Parodontolog pregleda dlesni in je pozoren ali je prišlo do kakšne recesije dlesni, parodontalnih žepov, kako zobje grizejo in ali so kakšni zobje majavi. S parodontalno sondo premeri dlesnin žleb okoli vseh zob in s tem preveri, ali so prisotni kakšni žepi in koliko merijo. Naredi tudi rentgenski posnetek zobovja.

Vsak pacient pri prvem obisku izpolne vprašalnik o zdravju.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.