KDAJ JE POTREBNO ZAMENJATI STARO PREVLEKO?

KDAJ JE POTREBNO ZAMENJATI STARO PREVLEKO?

Ali imate prevleko in ne veste ali je potrebna njena zamenjava?

Ali imate nameščeno prevleko, za katero ne veste ali je dovolj dobra, da bi vzdržala še nekaj let? Če je prevleka stara, še ne pomeni, da jo je potrebno menjati. 

Ugodni dejavniki so zobje, ki so pod prevleko zdravi in dobro funkcionirajo ter prevleka, ki dobro tesni in je estetsko zadovoljiva. 

Potreben je temeljit pregled pri zobozdravniku, kajti le tako lahko dobite pravi odgovor. 

Prevleke lahko trajajo tudi več deset let, brez da bi jih bilo potrebno menjati. 

V povprečju pa prevleke zdržijo od 10-15 let. Lahko torej manj ali pa tudi dlje.

Kaj so lahko razlogi z menjavo prevleke?

1. Karies okoli robov prevleke. Najpomembnejši razlog za menjavo prevleke. Včasih se dlesen nekoliko umakne, na izpostavljeni zobni korenini pa nastane karies, ki ga ne moremo v celoti odstraniti in sanirati s plombo, brez da snamemo prevleko. Včasih se vname zobni živec, kar pomeni, da je potrebno zdraviti zob preko prevleke ali pa se prevleko odstrani in se kasneje, ko je zob pozdravljen, naredi novo.

2. Umik dlesni. Zob, ki je oskrbljen s prevleko postane neestetski, lahko skeli, poveča pa se tudi tveganje za nastanek kariesa na korenini, kot omenjeno zgoraj.
Neestetska prevleka. Na primer, če se zobje belijo, postane obstoječa prevleka pretemna in zato neestetska. Kovinsko-porcelanske prevleke povzročijo temen rob ob zobnem vratu, kar deluje neestetsko in je to prav tako lahko razlog za menjavo s polnoporcelansko prevleko.

3. Slabi kontakti med nasprotnim zobom in prevleko.

4. Odlomljen porcelan. V nekaterih primerih se prevleko lahko popravi. Ali je v tem primeru potrebna menjava prevleke pa bo pravilno ocenil le zobozdravnik. Problem postane, če je oslabljena tesnost prevleke z zobom.

Prevleke se lahko uporablja tudi za spremembo oblike ali barve zoba. Dela se jih tudi na implantatih in endodontsko oskrbljenih zobeh. Če ponoči škrtate z zobmi, obstaja večja verjetnost, da boste morali prevleko zamenjati.

PREVLEKA JE NAREJENA ZATO, DA OJAČA OSLABLJENO ZOBNO KRONO. Pogost razlogza oslabljeno zobno krono je karies, ki je uničil njeno strukturo do te mere, da preprosta plomba ne bo več zadovoljila zahtev po stabilnosti in funkcionalnosti zoba.

Kakšne vrste prevlek obstajajo in kakšna je okvirna trajnost?

Poznamo več vrst zobnih prevlek, glede na vrsto materiala, iz katerega so lahko narejene. 

Najmočnejše prevleke so polnokovinske. Kovine iz katerih so lahko narejene so čisto zlato ali pa mešanice zlitin, kot so nikel, krom in paladij. Takšne prevleke so danes že zgodovina, naredi se jih le izjemoma, na željo posameznikov. So pa prevleke iz čistega zlata zelo dolgotrajne tudi zato, ker je možna njihova natančna izdelava, saj se lepo izlivajo. Obstajajo dokazi, da so lahko polnokovinske prevleke zdržale tudi do 6o let.

Danes so na trgu novi materiali, ki se tudi glede obstojnosti vedno bolj bližajo kovinam in so lepši ter lepo rekonstruirajo zobovje. 

Dentalna keramika je danes zelo pogosto uporabljen material za prevleke. Odkar obstaja možnost, da se porcelan kombinira s kovino, so te prevleke postale zelo popularne, ker zadostijo tako estetiki kot funkciji. 

Poleg kovinsko-porcelanskih prevlek poznamo še prevleke, ki so narejene le iz keramike, t.i. polnokeramične prevleke, in so lahko tako obstojne kot polnokovinske prevleke.

Keramike so različnih vrst in zato se tudi same polnokeramične prevleke med sabo razlikujejo, prav tako pa tudi njihova trajnost.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.