KDAJ DO ORTODONTA?

KDAJ DO ORTODONTA?

Kdaj naj otrok prvič obišče ortodonta?

Dobro je, da otroci obiščejo ortodonta pri vsaj 7 letih. Takrat izraščajo stalni sekalci ter vse šestice, kar pomeni, da se že vzpostavlja griz v fronti in zadaj, zato lahko ortodont že oceni medsebojno postavitev zob. 
 
Ni škode, če otrok obišče ortodonta prehitro, več škode nastane, če ga obišče prepozno. To je obdobje, ko mlečni zobje izpadajo in jih zamenjujejo stalni zobje. 
 
V teh letih se lahko določi načrt zdravljenja ob morebitnih ortodontskih anomalijah in se pravočasno ukrepa, saj je to obdobje rasti, ko se lahko vpliva na ugriz tudi s snemnimi aparati. Tako zmanjšamo verjetnost, da bi se v poznejših letih potrebovalo fiksni aparat ali celo ortognatsko operacijo. Oceni se lahko rast čeljusti. Če ena čeljust prehiteva rast druge, se lahko takšne anomalije korigira v času rasti.

Otrok naj ortodonta obišče še preden izpadejo vsi mlečni zobje, če je za to potreba.

Ali so zgodnje položajne nepravilnosti zob razlog za skrb?

Ko stalni zobje začnejo izraščati, sploh zgornji sprednji zobje, se neredko zgodi, da izgleda njihova lega izrasti nepravilna. V takšnih primerih so starši ponavadi zaskrbljeni, ker se bojijo “krivih zob” pri njihovem otroku. Pa vendar je potrebno vedeti, da so to šele začetki izraščanja, ki ne nakazujejo dokončne lege stalnih zob. To je čas, ko čeljust še vedno raste in se stalni zobje še vedno nekoliko prilagajajo. 
 
Stalni zobje ob izraščanju resorbirajo korenine njihovih mlečnih predhodnikov, ki se posledično začnejo majati in izpadejo. Lahko pa se zgodi, da stalni zob izrašča nekoliko ob mlečnem zobu, ki pa še vedno ni izpadel, kljub temu, da stalnik že gleda v ustno votlino. V takšnem primeru lahko izdremo mlečen zob in naredimo prosto pot stalnemu zobu. 
Četudi je stalnik že nekaj časa izraščal ob svojem mlečnem predhodniku in le tega izdremo kasneje, se bo stalnik, ki je do tedaj izraščal na ne čisto pravem mestu, sčasoma v večini primerov popravil sam od sebe. 
 
Pogosto male položajne nepravilnosti v legi zob izravnajo uravnotežene sile ustnice in jezika, ki delujejo na tak zob, poleg tega korenine stalnega zoba še niso dokončno oblikovane, kost pa je mehka z dobrim rastnim potencialom.

Kdaj zavarovalnica v celoti krije stroške ortodontskega zdravljenja?

Če je ortodontska obravnava potrebna, otrokov osebni zobozdravnik napiše napotnico. V ortodontski ambulanti se lahko opravi pregled čeljusti in zob in se pridobi mnenje o potrebi po ortodontskem zdravljenju kljub temu, da napotnice starši še niso pridobili. V takem primeru zdravstvena zavarovanja ne krijejo stroškov pregleda oz. morebitnega zdravljenja, kar pomeni da je takšen specialističen pregled samoplačniški. Če ortodont po diagnostični analizi našteje dovolj točk, ki nakazujejo vsaj srednje težko nepravilnost (to je 16 točk), potem zavarovalnica v celoti krije stroške zdravljenja, ter seveda pod pogojem, da je bil otrok do vključno 16. leta vpisan pri ortodontu. 
 

Zavarovalnica ne krije manjših nepravilnosti zobovja oz. estetskih nepravilnosti, kar zopet pomeni, da je takšno zdravljenje samoplačniško.

Kdaj ortodont prične z ortodontskim zdravljenjem?

Osnovne zahteve za pričetek ortodontskega zdravljenja so:
 
  • Odlična ustna higiena. Ortodont lahko pri prvih obiskih otroka kontrolira, kako čisti so zobje in to v razmaku 2-3 mesecev. Neustrezna higiena lahko predstavlja vzrok, da se ortodontske obravnave ne prične ali pa se jo celo prekine, če je higiena slaba med samo obravnavo (oralno-higienski indeks 20% in več ).
  • Redno prihajanje na kontrole, ki jih odredi ortodont. Neopravičeni izostanki niso dovoljeni, morebitno odsotnost je potrebno sporočiti. Daljša odsotnost pacienta (več kot 6 mesecev), izguba ali namerno poškodovanje zobnega aparata, pomeni prekinitev ortodontskega zdravljenja oz. njegovo samoplačniško nadaljevanje (pravila ZZZS).
  • Otrok je sposoben sodelovati.
  • Upoštevanje navodil ortodonta.
  • Sanirano zobovje, brez kariesa ali drugih bolezni zob in obzobnih tkiv.
  • Vsi stalni zobje so izrasli, kar pomeni, da se nanje že lahko pričvrstijo nosilci za aparat.

Ortodontsko zdravljenje ortodonti pričnejo, ko je izpolnjenih nekaj osnovnih zahtev.

Kdaj je obisk ortodonta nujen?

Ortodonta pa je vseeno dobro obiskati ob skeletnih nepravilnostih. Kadar otrokova rast čeljustnic ni pravilna, lahko nastanejo skeletne anomalije. Interceptivni posegi so tisti, ki lahko že pri majhni starosti otroka, ko ima ta še vse mlečne zobe, posežejo v razvoj kosti in pomagajo vzpostaviti njihovo pravilno rast. 

Otrokov zobozdravnik bo najbolje vedel, kdaj otroka poslati k ortodontu, kar je še en pomemben razlog za redne obiske pri izbranem osebnem zobozdravniku.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.