KAVA IN USTNO ZDRAVJE

KAVA IN USTNO ZDRAVJE

Kava je pijača pripravljena iz praženih kavnih zrn in je znano poživilo. Jutranja rutina ob skodelici kave lahko vpliva na zdravje zob, tako s pozitivnega kot negativnega vidika.
Ali ste vedeli?
Kava z dovolj visoko koncentracijo kofeina ima antibakterijski učinek.

Kako kava vpliva na vaše ustno zdravje?

Kava z dovolj visoko koncentracijo kofeina lahko uniči bakterije, ki sodelujejo pri nastajanju zobnih oblog. 

Takšna je kava robusta (Coffea Canephora). Robusta vsebuje od 40–50 % več kofeina od kave arabice. Robusta je bolj grenkega in manj izrazitega okusa, zato je tudi manj cenjena in cenejša od arabice. Kavna zrna robuste so pogosteje prisotne v kavnih mešanicah za espresso. Ta posebna vrsta kave sestavlja približno 30 % kave proizvedene po vsem svetu, v glavnem pa jo gojijo v Vietnamu, Braziliji in Afriki. Robusta vsebuje velike količine polifenolov, to so spojine, ki so znane, da lahko preprečujejo ustne bolezni.

Na žalost pa ne boste mogli uživati vseh ​​koristi kave, če jo raje pijete s sladkorjem, saj ta vpliva na zobe ravno obratno. Sladkor pospešuje rast škodljivih ustnih bakterij in poveča tveganje za nastanek kariesa, zato raje pijte črno in nesladkano kavo.

Zobne obloge so kompleksen biofilm, ki je glavni krivec za nastanek zobne gnilobe in bolezni dlesni.

Kislost kave (pH) se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca.

Kaj se zgodi, če spijemo preveč kave?

Kljub študijam, ki ugotavljajo koristno povezavo med pitjem kave in zdravjem zob, je potrebno biti zmeren pri njenem uživanju. Čeprav lahko kava pomaga uničiti škodljive ustne bakterije bakterije, lahko prekomerno uživanje kave povzroči tudi obarvanje zob in poveča kislost v ustni votlini, kar lahko privede do zobne erozije.

Zobna erozija ustvari zobe prosojnejše, občutljivejše in krhkejše.

Kava vsebuje snovi imenovane tanini. Tanini so vrsta polifenolov, ki se razgradijo v vodi, sicer pa jih najdemo tudi v pijačah, kot sta vino ali čaj. Tanini lahko sčasoma obarvajo zobe rumeno. Že ena skodelica kave na dan lahko prispeva k obarvanju zob. Kavo ne pijte po malem čez celi dan, ampak jo raje spijte na hitro, saj na tak način zmanjšajte možnost zabarvanja zob in hkrati zmanjšate razmnoževanje škodljivih bakterij. Na koncu splaknite usta z vodo.

Kava lahko povzroči tudi slab zadah. Da bi preprečili ali zmanjšali te težave, lahko pred pitjem skodelice kave kaj pojeste ali pa si pomagate z uporabo strgala za jezik in zobno ščetko, potem ko kavo spijete.

Kako torej ohranjati bel nasmeh brez odrekanja kavi?

Kljub temu, da ste ljubitelj kave, lahko še vedno pijete kavo in vzdržujete bel in zdrav nasmeh. Če želite uživati ​​kavo in se hkrati izogniti njenim negativnim vplivom, pijte kavo v zmernih količinah. Dve skodelici črne kave na dan v kombinaciji z rednim ščetkanjem in obiskovanjem osebnega zobozdravnika so dolgotrajen recept za zdravje vaših zob. Zabarvanje zob zaradi kave vam lahko na hiter, varen in neboleč način odstrani vaš zobozdravnik.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.