KATERI ANALGETIKI SE UPORABLJAJO ZA LAJŠANJE ZOBNIH BOLEČIN?

KATERI ANALGETIKI SE UPORABLJAJO ZA LAJŠANJE ZOBNIH BOLEČIN?

Analgetiki oz. tako imenovana sredstva za lajšanje bolečine, so običajno potrebni za pomoč pri obvladovanju zobobola. Lajšanje bolečine z analgetiki, ki jih dobimo v lekarni brez recepta, so lahko dovolj za lajšanje blage zobne bolečine. Kadar pa zobobol postane hujši, pa ponavadi pomagajo le veliko močnejši analgetiki na recept, ki jih predpisujejo zobozdravniki.
Ali ste vedeli?
Preden vzamete katero koli sredstvo proti bolečini, se vedno pozanimajte pri svojem zobozdravniku glede varnosti jemanja, posebno, če jemljete še kakšna druga zdravila.

ZAKAJ NASTANE ZOBOBOL?

Zobobol lahko nastane zaradi številnih vzrokov. Najpogosteje nastane kot simptom različne ustne patologije (npr. zobna gniloba, zobni absces, zlom zloma,…), lahko pa sledi tudi po zobozdravstvenih posegih (ekstrakcija, koreninsko zdravljenje, plombiranje,…). Bolečina je ne glede na vzrok v večini primerov posledica draženja zobnih ali obzobnih tkiv. Zaradi tega se običajno za lajšanje bolečine v zobozdravstvu uporabljajo protivnetna analgetična sredstva.

Analgetiki, ki se najpogosteje uporabljajo za lajšanje zobne bolečine se imenujejo nesteroidni protivnetni analgetiki in imajo analgetične (zmanjšujejo bolečino), antipiretične (znižujejo vročino) in protivnetne lastnosti. Za določene primere, običajno za zobne bolečine po oralni kirurgiji, se uporabljajo tudi narkotiki. Zdravila za zobobol vključujejo različne snovi, posamezne ali pa v kombinaciji z drugimi, za povečan učinek.

KATERI ANALGETIKI SE UPORABLJAJO ZA LAJŠANJE ZOBNIH BOLEČIN?

Nekateri analgetiki so na voljo brez recepta, druge pa lahko kupite le na recept, KI VAM GA PREDPIŠE VAŠ zobozdravnik.

Analgetiki brez recepta

Kadar je prisoten blag zobobol, so analgetiki brez recepta običajno dovolj za obvladovanje bolečine. Manjše težave z zobmi bodo le redko zahtevale uporabo močnejših analgetikov.

V večini primerov zobobol nastane nepričakovano in bolečina se lahko močno ojača v nekaj urah. Kadar se to zgodi ponoči ali ko ne morete k zobozdravniku, lahko analgetik brez recepta zagotovi nekaj olajšanja tudi pri močnejših zobobolih. 

V to kategorijo protibolečinskih zdravil spadajo nesteroidna protivnetna zdravila, paracetamol in analgetični geli. Brez recepta jih je mogoče kupiti v lokalnih lekarnah, vendar je kljub temu potrebna previdnost, saj nekatera zdravstvena stanja nasprotujejo njihovi uporabi.

 

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID)

Nesteroidna protivnetna zdravila so najpogosteje uporabljena zdravila za zmerne zobne bolečine in vnetja. Ne lajšajo samo bolečin, ampak tudi pomagajo zmanjšati morebitno oteklino. Najpogosteje uporabljena nesteroidna protivnetna zdravila so Ibuprofen, Naklofen, Nalgesin…

Paracetamol

Paracetamol (Panadol, Lekadol) se prav tako uporablja pri blagih do zmernih bolečinah v zobozdravstvu. Omogoča hiter analgetični in antipiretični učinek, vendar ima malo protivnetnega delovanja. V primerjavi z njim NSAID zagotavljajo boljše rezultate za lajšanje zobne bolečine že pri manjših odmerkih, vendar delujejo počasneje. Paracetamol lahko nudi alternativo bolnikom, ki ne morejo jemati nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Topični geli za omrtvičenje

Topični geli za omrtvičenje (Orajel,…), se dajejo neposredno na boleči zob. Vsebujejo benzokain, ki  omrtvi področje in tako takoj olajša bolečino, vendar njegov učinek ne traja dolgo. Orajel je na voljo v več različicah za dojenčke, otroke in odrasle ter v različnih jakostih. Obstajajo tudi posebni izdelki za različna stanja, ki povzročajo zobne bolečine.

Analgetiki na recept

Če imate razvijajoč zobni absces, globoko zlomljen zob, če ste ravnokar odstranili zob ali imeli drugo oralno-kirurško operacijo, obstaja verjetnost za razvoj močnega zobobola, ki ga ni mogoče nadzorovati z blagimi protibolečinskimi sredstvi. V teh primerih boste potrebovali močnejše analgetike, ki so na recept. Sem spadajo večji odmerki nesteroidnih protivnetnih zdravil in opioidi.

Nekatere skupine analgetikov na recept (opioidi) delujejo na centralni živčni sistem in lahko povzročajo odvisnost pri njihovi dolgotrajnejši uporabi. Pred nakupom teh zdravil je potreben obisk zobozdravnika. Zobozdravnik bo preveril vaše stanje in predpisal najboljši analgetik za obvladovanje zobne bolečine.

 

Narkotiki iz družine opioidov so nadzorovane snovi, zato so zobozdravniki na splošno previdni pri predpisovanju tovrstnih sredstev. Predpisujejo se le, kadar so resnično potrebni zaradi močnih bolečin.

Analgetiki za otroke

Sredstva proti bolečinam, ki temeljijo na paracetamolu, lahko uporabljajo tudi otroci. Posebno pazljivost je potrebno nameniti pravilnemu odmerjanju glede na otrokovo težo. 

 

Analgetiki, ki vsebujejo aspirin, niso primerni za otroke, ker lahko povečajo tveganje za nastanek resnega zdravstvenega stanja, znanega kot Reyejev sindrom.

Varnostni pomisleki glede analgetikov

Kot katero koli zdravilo lahko povzroči tudi neželene stranske učinke, zlasti če se ne uporablja po predpisanih navodilih.

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID)

Najpogostejši kratkoročni stranski učinki uporabe NSAID so bolečina v želodcu, slabost ali razjede in krvavitve prebavil. Preden vzamete nesteroidna protivnetna zdravila, se prepričajte, da imate zdrav želodec ali da vzamete poleg še antacid, da preprečite težave.

Dolgotrajna uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil  je bila povezana s prebavnimi težavami, poškodbami ledvic in srčno-žilnimi težavami. Ne smejo se uporabljati v kombinaciji z nekaterimi zdravili za povišan krvni tlak, ker lahko interakcija zmanjša njihovo učinkovitost. Aspirina (NSAID) ne dajajte neposredno na dlesni v bližino obolelega zoba, ker lahko povzroči kemično opeklino dlesni.

Paracetamol

Paracetamol lahko poškoduje jetra, če prekoračite priporočeni odmerek. Ne povzroča pa odvisnosti, saj ne deluje na centralni živčni sistem.

Opioidi

Prekomerna uporaba opioidnih zdravil lahko povzroči zasvojenost. Njihov nakup je dovoljen le na recept. Narkotiki vas lahko naredijo zaspane. Med uživanjem tovrstnih zdravil bi morali prekiniti svoje dejavnosti (vožnja, upravljanje strojev itd.).

 

Maskiranje bolečine , ki jo povzroči okužba zob, z močnimi protibolečinskimi tabletami, ne da bi obiskali zobozdravnika, okužbo samo poslabša, okvara zob pa lahko postane nepopravljiva.

Izogibajte se jemanju zdravil, ne da bi se posvetovali s svojim zobozdravnikom ali zdravnikom, posebej, če jemljete še kakšna druga zdravila za druga zdravstvena stanja.

Nikoli ne prekoračite priporočenega odmerjanja. Celo zdravila proti bolečinam, ki se dobijo brez recepta lahko povzročijo resne zdravstvene težave v primeru prevelikega odmerjanja.

Nikoli ne uživajte alkohola, medtem ko uživate analgetike.

 

Zdravila proti bolečini se ne smejo uporabljati kot sredstvo za izogibanje obiska zobozdravnika. Nadaljevanje reševanja zobne bolečine z zdravili in odlašanje zdravljenja lahko povzroči ne le resne zobozdravstvene težave in izgubo zob, ampak lahko vodi tudi do resnih zdravstvenih težav.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.