KAKŠNEGA ODTENKA PA SO VAŠI ZOBJE?

KAKŠNEGA ODTENKA PA SO VAŠI ZOBJE?

Sodobno življenje in želja ljudi po lepem videzu je danes že močno prisotna med različnimi populacijami in povsod po svetu. Tako se je hkrati povečalo tudi zanimanje za lepši nasmeh. Zabarvani zobje pa so tisti, ki ga velikokokrat poslabšajo. Zaradi velikega povpraševanja po odpravi zabarvanja so industrije pričele z izdelavo različnih belilnih sredstev.
Ali ste vedeli?
Zabarvanja zob so lahko zelo različna in variirajo od črne, rjave, modre, zelene, sive, oranžne, rožnate, rdeče in rumene barve. Vsaka barva lahko predstavlja različen izvor.

Beli zobje pred krivimi?

Estetski videz zob ima pomembno vlogo pri fizični privlačnosti osebe. Beli zobje so za mnoge posameznike bolj pomemben dejavnik, s katerim naj bi dosegli lepši videz. Belina je ljudem z vidika lepote pogosto celo bolj pomembna, kot pa sama postavitev zob v zobnem loku. 

Barve naravnega zoba

Zob je zelo kompleksen mineral. Sestavljen je iz številnih barvnih nians, ki se razvrstijo od dlesni do griznega roba. Zaradi tesnega stika dentina in sklenine ter tanjšanja sklenine proti dlesnim je del zoba ob dlesni ponavadi nekoliko temnejši kot pa ob griznem robu zoba. Te razlike v barvi so povezane s prosojnostjo sklenine in barvo spodaj ležečega dentina. 

V večini primerov so podočniki ponavadi temnejši od enic in dvojk. Tudi z leti postajajo zobje temnejši, zato imajo mlajši ljudje svetlejše zobe. Še posebej beli so otroški mlečni zobje. To spremembo barve zob lahko z leti povzroči tudi nalaganje dodatnega sekundarnega in terciarnega dentina, ki je posledica normalnega staranja.

KAKŠNA ZABARVANJA ZOB POZNAMO?

Zabarvanje zob lahko delimo na notranje ali zunanje. 

Notranje zabarvanje zoba se pojavi zaradi spremembe strukture trdih zobnih tkiv že med samim razvojem zoba. Pojavi se, če se kromogena sredstva (pigmenti) nalagajo v delu zoba (zlasti v dentinu). Gre za sistemski ali pulpni izvor pigmentov. Takšno obarvanje lahko razvrstimo še na 6 vzročnih podskupin: 

  1. presnovno,
  2. dedno,
  3. iatrogeno,
  4. travmatsko,
  5. idiopatsko notranje zabarvanje in
  6. notranje zabarvanje zaradi staranja.

Zunanje zabarvanje zoba nastopi, kadar se pigmenti nalagajo le na površini zoba. To zabarvanje lahko razdelimo na dva podtipa:

  1. nekovinsko in
  2. kovinsko zabarvanje. 

 

mrtev zob

Notranje zabarvanje avitalnega oz. mrtvega zoba, ki ga je povzročilo odmrtje zobnega živca. Takšna zabarvanja so trdovratna in težko odpravljiva.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.