KAKŠNE ZOBE BI IMELI, ČE BI ŽIVELI V SREDNJEM VEKU?

KAKŠNE ZOBE BI IMELI, ČE BI ŽIVELI V SREDNJEM VEKU?

Manj sladkorja, kislih živil, tobaka in kave

Ljudje, ki so živeli v srednjem veku, niso imeli veliko zobne gnilobe. Dejstvo je, da se je skozi stoletja spreminjala tudi prehrana, ki je postajala vedno bolj ugodna za ustne bakterije. Nekatera živila so slabša za zobe, predvsem rafinirani ogljikovi hidrati, sladkorji in kisline.

Sladkor

Predvsem sladkor je odlična hrana za škodljive ustne bakterije. Te danes povzročajo veliko zobno nadlogo, to je zobna gniloba ali karies. Naši srednjeveški predniki takšnih živil niso imeli v izobilju, kar se je odražalo tudi pri zdravju njihovih zob. 

Kisla živila

Kisline v hrani in pijači pa so krive predvsem za topljenje zobne sklenine in nastanek zobne erozije, ki naknadno še bolj izpostavi zobe k hitrejšemu nastanku zobne gnilobe, saj so takšni zobje potem manj odporni na škodljive bakterije. Najpogostejši kislini, do katerih so v srednjem veku imeli dostop sta bili citronska kislina in kis. 

Danes zaužijemo veliko ogljikove kisline, jabolčne in vinske kislin, kot tudi kis in citronsko kislino. Danes zaužijemo veliko več kislih živil, velikokrat tudi na način, da sploh ne vemo, da so živila kisla. Vse te kisline poškodujejo sklenino in topijo zobno površino. Toda to ni niti najslabša stvar, ki jo delamo zobmi.

Tobak in kava

Tobak in kava, obe snovi, ki sta pogosti v današnjem modernem življenju, nista pretirano dobri za naše zobe. V srednjem veku ljudje niso uporabljali toliko kave in tobaka kot danes.

Mladi ljudje in njihovi zobje v srednjem veku

Slika prikazuje lobanjo mladega človeka v njegovih zgodnjih dvajsetih, ki je bil ubit v bitki pri Visbyju. Za mladega človeka so bili njegovi zobje zelo zdravi. Vidna je belina zobne sklenine in zobne krone so še vedno ohranjene v celoti. Vsekakor bi imel lep nasmeh.  Tako so pogosto izgledali zobje mladih ljudi, ki so živeli v srednjem veku. 

Ko bi se staral, bi zobje postajali manj lepi. Prehrana, ki je bila dnevno na krožniku srednjeveških ljudih je bila zelo groba. Moko so mleli z mlinskimi kamni. Mali koščki kamenčkov iz mlinskega kamna, ki se znajdejo v kruhu, ne naredijo prav veliko usluge zobem. Zobje so postajali vedno bolj obrabljeni in ravni, predvsem zadnji kočniki, katerih primarna funkcija je mletje hrane.  

Starejši ljudje in njihovi zobje v srednjem veku

Ko so se ljudje v srednjem veku starali, so izgubili veliko zob. Obe čeljusti na sliki sta od oseb, ki sta umrli v svojih petdesetih letih.

Pri obeh čeljustih se na zobeh lahko opazi precej veliko zobnega kamna. Zobni kamen je rumene barve, povzroča zadah in na svoji površini ima običajno veliko bolj neugodne bakterije, kot bi bile sicer ter pomaga obdržati bakterije stran od površine zoba.

Ironično je, da ščetkanje zob vsak dan hkrati poveča potrebo po njem. Ampak to je le majhna cena, da ohranimo zdrave zobe.

Ali bi torej imeli boljše zobe, če bi živeli v srednjem veku?

Če povzamemo, tudi v srednjem veku ljudje niso imeli popolnih zob. Zobje so še vedno gnili in jih je bilo potrebno odstraniti, ljudje so tudi dobili abscese (otekline), ki jih niso znali dobro zdraviti. Tako bi v srednjem veku ob zobobolu lahko nekdo preprosto prestrukturiral vaš obraz s kladivom, ki ni bilo prav nič dobro prilagojeno anatomiji zob in samemo posegu. Zdravje zob v srednjem veku le ni bilo tako dobro kot danes, vendar pa so le imeli boljše stanje kot jim ga morda pripisujemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.