KAKŠNA ZOBNA PASTA JE NAJBOLJŠA?

KAKŠNA ZOBNA PASTA JE NAJBOLJŠA?

Ali so zobne paste nujno potrebne za zdrave zobe?

Zobe bi si tako rekoč lahko dobro čistili le z zobno ščetko in vodo.  Pogosto na embalažah zobnih past najdemo trditve kot so antikariozno, učinkovito beljenje, kontrola nad zobnim kamnom, svež dah, itd… Ali zobne paste zares zmorejo uresničiti vse to, kar navajajo?

Zobna pasta pomaga pri čiščenju zob s pomočjo majhnih abrazivnih delcev, ki odnašajo zobne obloge s površja zob. S fluoridom pomaga krepiti sklenino, z mentolom pa nam da občutek svežine. Tu pa se tudi konča. Zobna pasta ni švicarski nožek, s katerim lahko rešimo vse težave v ustni votlini. 

Problem zobnih past je, da zaradi arom, kot je na primer mentol, dajejo občutek svežine in dobro umitih zob, kar lažno sporoča, da smo zobe hitro in dobro umili. Največkrat svežina past prispeva le k temu, da ne ščetkamo zob dovolj dobro in temeljito, predvsem pa premalo časa. Posebno če so paste zelo pekoče, lahko to občutno zmanjša čas ščetkanja.

Zobne paste ali zobne kreme so le dodatek k ustni higieni in jih lahko uporabljamo le kot kozmetični pripomoček.

Zobne paste vsebujejo vsaj eno tretjino abrazivov. Če jih vsebujejo preveč, se jih raje izogibajte (belilne zobne paste).

Če pa zobno pasto že uporabljamo, kakšna pa je potem najboljša?

Dobro je, da zobna pasta, ki jo uporabljamo, ne vsebuje penilcev (natrijev lauril sulfat, ang. SLS – sodium lauryl sulphate), posebno če imate težave z aftami in belil (vodikov peroksid).

Prav tako naj vsebuje čim manj polirnih delcev (abrazivov), saj lahko z grobimi pastami v kombinaciji s trdimi ščetkami in nepravilno tehniko ščetkanja povzročimo več škode kot koristi. Poškodujejo se dlesni in odnesemo zobno sklenino. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.