KAKŠNA JE DOBRA ZOBNA ŠČETKA?

KAKŠNA JE DOBRA ZOBNA ŠČETKA?

S ščetkanjem masiramo dlesni in odstranjujemo zobne obloge iz površine zoba. Če je zobna ščetka slaba, bomo slabše odstranili obloge ali celo poškodovali dlesen. Sicer je tehnika ščetkanja pomembnejša, kot pa sama vrsta ščetke, a kljub temu obstajajo določena priporočila, kakšna naj bo.
Ali ste vedeli?
Zobno ščetko je priporočljivo menjati na 3 do 4 mesece.

Kakšna je dobra ščetka?

Mehka zobna ščetka

Pri ščetkanju s srednje trdo ali trdo ščetko imamo občutek zdrgnjenih zob, še zdaleč pa to ne pomeni, da so tudi čisti. Ščetine trdih ščetk so predebele, da bi dosegle prostor med dlesnijo in zobom ter odstranile obloge. Pretrda ščetka poškoduje dlesen, sploh če preveč pritiskamo. Dlesen odrinemo od zoba in razgalimo zobni vrat, ta pa je zelo občutljiv na dotik, zato močno pritiskanje s ščetko na tem mestu povzroči bolečino. Posledica bo slabo očiščeno mesto, ki lahko vodi do vnetja dlesni. V primeru umaknjenih dlesni, razgaljenih zobnih vratov in klinastih defektov se lahko uporabljajo le mehke goste zobne ščetke.

Obstojna vlakna

Vlakna ščetin naj bodo izdelana iz materiala, ki se v vodi ne mehča.

Manjša glava zobne ščetke

Z njo bomo lažje dosegli zobne ploskve zadnjih kočnikov. Zobna ščetka naj bo primerno velika in ne preširoka. Zajame naj enega do dva zoba. Velikost ščetke zbirajte glede na velikost ust. Glava zobne ščetke je lahko proti koncu tudi zožana. Tako se lažje dostopa do zadnjih zob ter notranjih ploskev sprednjih zob. Posebno tisti, ki imajo težave z žrelnim refleksom, naj izberejo manjšo glavo ščetke.

Fina tanka vlakna

Fina tanka vlakna ne poškodujejo dlesni. Tanke ščetine zdrsnejo v prostor med zobom in dlesnijo že ob nežnem pritisku in ustvarjajo mehkobo ščetke. Mehke ščetke imajo na tisoče ščetin. Tanjše so ščetine, več jih mora biti, da zapolnijo luknjice v glavi ščetke, v katere so vpete. Odvisno od velikosti glave ščetke imajo mehke ščetke od nekaj čez tisoč do več kot pet tisoč ščetin.

Zaobljene ščetine

Takšna vlakna ne poškodujejo dlesni.

Ravna pristriženost vlaken

Vlakna, ki so vsa enako dolga bolje očistijo površino zoba, kot tiste ščetke, ki imajo vlakna različno pristrižena.

Vlakna v več vrstah

Takšne zobne ščetke so bolj mehke in sežejo dlje v medzobne prostore.

Držalo, ki se prilega oprijemu

Držalo zobne ščetke ne sme biti pretanko. To oteži ščetkanje, prav tako pa je dobro, da ima tudi oporo za palec.

Kako izberemo mehkobo ščetke?

Na voljo so zobne ščetke z različnimi mehkobami. Kako mehka je zobna ščetka, ki jo kupujete, lahko preverite na embalaži, nekatere pa imajo ta podatek naveden tudi na ročaju. 

Mehkobo vlaken izbiramo individualno. Na mehkobo ščetke vplivajo kvaliteta vlaken, razmerje med številom snopov na površino glave, število vlaken, razmik med snopi in dolžina vlaken. 

Med proizvajalci obstajajo različne oznake mehkobe. Spodaj je naveden primer Curaprox zobnih ščetk. 

1. Mehke zobne ščetke (soft). Imajo do 1560 ščetin. Uporabna zobna ščetka za tiste, ki ste do sedaj uporabljali zelo trde ščetke in se na ultra mehke zobne ščetke ne morete privaditi. Zobna ščetka s 1560 ščetinami je lahko tudi prehodna zobna ščetka, dokler se ne navadite še na mehkejšo.

2. Zelo mehke zobne ščetke (super-soft). Imajo do 3960 ščetin. Gre za še mehkejšo  zobno ščetko kot tista s 1560 ščetinami. Prav tako jo lahko uporabljate tisti, ki ste navajeni na trše zobne ščetke že od prej ali pa vam služi kot prehodna zobna ščetka, dokler ne preidete na ultra mehko ščetko s 5460 ščetinami.

3. Ultra mehke zobne ščetke (ultra-soft). Imajo do 5460 ščetin. Ta mehkoba je najboljša za vsakodnevno uporabo in za vsakogar.

4. Mega mehke zobne ščetke (mega-soft). Vsebujejo tudi do 12.000 ščetin. Uporabljajo se po oralno-kirurških posegih, pri občutljivih dlesnih zaradi hudega akutnega vnetja, ob prisotnosti bolečih aft ter pri drugih stanjih, ki onemogočajo čiščenje zob. Mega mehke zobne ščetke so namenjene negi prvih nekaj dni, dokler se vnetje ali razdraženost dlesni ne pomiri. Nadaljujemo lahko z manj mehko zobno ščetko, ki jo običajno uporabljamo za dnevno nego (npr. ultra-soft, super-soft, soft).

KAKŠNA JE DOBRA ZOBNA ŠČETKA?

Kupite dobro zobno ščetko zase in svojo družino

Za tiste, ki ste bili navajeni na najtrše ščetke

soft

Za tiste, ki ste bili navajeni na malo manj trde ščetke

super-soft

Najboljše za vsakodnevno uporabo za vsakogar

ultra-soft

Najboljša po kirurških posegih, pri ranjeni sluznici ali dlesnih

mega-soft

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.