KAKO ZMANJŠATI OTEKLINO PO IZDRTJU MODROSTNEGA ZOBA?

KAKO ZMANJŠATI OTEKLINO PO IZDRTJU MODROSTNEGA ZOBA?

Če želimo oteklino ublažiti, je potrebno upoštevati nekaj nasvetov.
Ali ste vedeli?
Otekanje po izdrtju zoba je normalen potek celjenja.

Zakaj po izdrtju modrostnega zoba otečejo lica?

Oteklina lic se pojavi po izdrtju zoba kot del naravnega procesa celjenja in ni nič neobičajnega. Nemalokrat se zgodi, da mora oralni kirurg prerezati dlesen in odnesti nekaj kosti, da lahko dostopi do modrostnega zoba. V takšnem primeru je oteklina pričakovana.

 

OTEKLINA ZARADI OKVARJENEGA ZOBA

Kako zmanjšati otekanje po odstranitvi modrostnega zoba?

Nastanek večje otekline oz. manjšanje že nastale otekline lahko dosežete predvsem s hlajenjem prvi dan po posegu. Prvi dan je dobro, da uživate hladno hrano in pijačo.

1. Hladni obkladki

Po izdrtju modrostnega zoba se po večini svetujejo hladni obkladki, ki blažijo oteklino. 0-24 ur po izdrtju modrostnega zoba držite mrzli obkladek na licu 20 minut. Uporabite lahko kupljeno hladno vrečko z gelom, ki je temu že namenjena, če je nimate, pa lahko uporabite tudi vrečko z ledenimi kockami ali vrečko zamrznjene zelenjave zavito v krpo. Hladnih obkladkov ne smete položiti direktno na kožo, ampak jih vedno zavijte v krpo, da preprečite poškodbo kože.

2. Pokončna drža glave

Tudi na takšen način lahko manjšate oteklino, saj lahko na ta način tekočina lažje drenira zaradi gravitacije in vstopi nazaj v obtok. Zato so lica bolj otečena zjutraj kot popoldne. Ponoči si lahko pomagate z blazinami, ki dvignejo vzglavje, tako da ne ležite popolnoma horizontalno in se lahko zjutraj zbudite z manjšo oteklino kot sicer.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.