KAKO VEMO V KATERIH ŽIVILIH SE NAHAJA SLADKOR?

KAKO VEMO V KATERIH ŽIVILIH SE NAHAJA SLADKOR?

Pogosto se ljudje niti ne zavedamo, da jemo živila z dodanim sladkorjem. Živila imajo isti sladkor lahko poimenovan z različnimi imeni, kar lahko ustvari vtis, da živilo vsebuje “zdrava nadomestila sladkorja”.
Ali ste vedeli?
Ogljikovi hidrati so le drugo ime za sladkor.

Zakaj se sladkor dodaja živilom?

Sladkor se uporablja v živilih, da jim izboljša okus, teksturo, dodaja pa se tudi kot konzervans, ki ohranja hrano dlje časa užitno. 

Ne glede na to, kako zdravo ali drugače privlačno deluje ime sladkorja, je potrebno vedeti, da je sladkor pač sladkor. V kakršnikoli obliki škoduje zobem. Res pa je, da so nekateri sladkorji bolj kariogeni od drugih. 

Poleg sladkorja na nastanek kariesa vplivajo še ostali dejavniki. na kar ne smemo pozabiti.

Edini primer zdravega sladkorja je ksilitol. Ta se ponavadi dodaja žvečilnim gumijem. Kariogenim bakterijam za razliko od drugih sladkorjev ne služi kot hrana, prav tako ga bakterije ne morejo prebaviti.

Različna IMENA ZA SKRITE SLADKORJE V HRANI

Med, saharoza, glukoza, fruktoza, laktoza, maltoza, dekstroza, koruzni sirup, invertni sladkor, invertni sladkorni sirup, melasa, rjavi sladkor, kristali sladkornega trsa, evaporiran trsni sladkor, sladkorni sok, demerara sladkor, dehidriran sadni sok, koruzno sladilo, koncentrat iz sadnega soka (iz katerega koli sadja ali sladkih vrtnin, npr. pesa), sladni sirup, surov sladkor, turbinado sladkorni sirup, muscovado sladkor, glukozni sirup, barbados sladkor, sladkor sladkorne pese, rožičev sirup, javorjev sirup, rižev sirup, agavin sirup, rozinov sirup, sladkor v prahu, D-manoza, sorboza, galaktoza, ekološko pridelan rjavi sladkor, javorjev sirup, itd.

Pod katerimi imeni se skriva sladkor?

SUKROZA

Sukroza je najpogosteje uporabljen sladkor, ki ga ima večina doma oz. drugače poznan kot namizni beli sladkor. Sestavljen je iz glukoze in fruktoze. Nahaja se v večini sladkarij. Sukrozo se lahko pridobiva iz sladkornega trsa, javorja in sladkorne pese. Bakterije iz nje naredijo “lepilo”, ki drži zobne obloge še trdneje na zobeh in se jih zato težje odstrani.

fruktoza

FRUKTOZA

Fruktoza se nahaja v sadju, koruzi, repi, korenju, sladkem krompirju, itd. Je manj sladka od sukroze. Če je fruktoza visoko koncentrirana, postane bolj sladka in škodljivejša.

 
 

GLUKOZA

Glukoza je glavni vir energije za telo. Vse ostale sladkorje telo predela v glukozo. Nahaja se v različni hrani in pijači in je lahko prav tako uničujoča za zobe. Najdemo jo v suhem sadju, medu, svežem sadju, žitu, zelenjavi, oreških, itd. 

glukoza
laktoza

LAKTOZA

Laktoza je sladkor, ki ga najdemo v mleku in je sestavljena iz galaktoze in glukoze. Najdemo jo v mlečnih izdelkih, kot so mleko, sir, jogurt. Nima sladkega okusa, a kljub temu jo lahko bakterije prebavijo in proizvajajo škodljive kisline. 

Dokaz škodljivosti laktoze je pojav steklenične zobne gnilobe pri tistih otrocih, ki vse noči prespijo skupaj s stekleničko napolnjeno z mlekom. 

MALTOZA

Maltoza je sestavljena iz dveh molekul glukoze. Maltoza ne daje sladkega okusa, zato nas lahko zavede, da ne škoduje zobem. Najdemo jo v žitnih izdelkih, kot so kruh, riž, testenine, kosmiči, kot tudi v pijačah, ki so narejene iz žit, npr. pivo, ki poleg sladkorja vsebuje tudi kislino.

 

maltoza

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.