KAKO VARNI SO MRTVI ZOBJE V NAŠI USTNI VOTLINI?

KAKO VARNI SO MRTVI ZOBJE V NAŠI USTNI VOTLINI?

Kdaj se je teorija o škodljivih vplivih mrtvih zob sploh začela?

Leta 1920 se je pojavila teorija Dr. Weston A. Price-a, da naj bi bakterije ujete v dentinskih tubulih zoba uhajale ter povzročale sistemske bolezni, od artritisa, bolezni ledvic, srca, živčnih, gastrointestinalnih, endokrinoloških in drugih sistemskih bolezni.

To je bilo v času, ko uradna medicina še ni poznala vzrokov teh bolezni. Omenjeni doktor je zagovarjal teorijo, da je potrebno vsak mrtev zob odstraniti, bodisi dobro ali slabo pozdravljen. Sledila je doba masovnih puljenj zob.

Deset let kasneje so znanstveno pričeli dokazovati, da njegove domneve niso pravilne in da se mrtvi zobje lahko korektno in uspešno pozdravijo s pomočjo endodontskih postopkov.

Teorije o škodljivosti zdravljenih mrtvih zob v ustni votlini izvirajo že iz zgodovine.

Endodontsko zdravljenje mrtvega zoba je možno opraviti V enem do treh obiskih.

Ali torej zobje vplivajo na naše splošno zdravje?

Povezava med našimi zobmi ter sistemskim zdravjem je nedvomno znanstveno potrjena in dokazana. Zdravi zobje so zelo pomembni za kvalitetno življenje, kjer zahtevni zobozdravstveni posegi sploh niso potrebni. Z zdravimi zobmi dobro prispevamo tudi k splošnemu počutju in zdravju v celoti.

Včasih pride do situacije, da lahko prične kakšen zob boleti, kar poznamo kot zobobol. Takšen zob, kjer je zobni živec vnet, postane mrtev zob. To pa še ne pomeni, da je izgubljen, saj se tudi takšne zobe lahko dobro pozdravi in puljenje ni potrebno. To lahko opravijo splošni zobozdravniki ali pa specialisti endodonti, ki se ukvarjajo le s tovrstnim zdravljenjem. Odvisno od zahtevnosti zdravljenja.

Ali je potrebno vsak mrtev zob izdreti?

Endodontija je specialistična veda v zobozdravstvu, ki se ukvarja z zdravljenjem obolelih zob in tako pomaga pri odpravljanju infekcije in bolečine zob ter hkrati omogoča ohranjanje takšnih zob v ustni votlini še dolgo časa. Mrtvi zobje, ki so ustrezno endodontsko zdravljeni niso škodljivi za organizem. Če pa mrtvi zobje niso dobro pozdravljeni, pa lahko predstavljajo kronično žarišče in vplivajo na naše zdravje.

Kar nekaj predstavnikov alternativne medicine še danes zagovarja stališče, da je potrebno vse mrtve zobe (kvalitetno in slabo endodontsko pozdravljene) odstraniti. Takšen način zdravljenja je lahko precej radikalen za posameznega pacienta.

Pri starejših pacientih lahko v ustni votlini najdemo precej endodontsko zdravljenih zob, ki pa ne kažejo znakov infekcije, so asimptomstski in še vedno zelo dobro služijo svojemu namenu. Poleg tega pa so ob uspešni endodontiji lahko tudi dobri nosilci protetičnih konstrukcij, katerih namen je doprinos k izboljšani funkciji kot estetiki zobovja.

Če na primer pri kakšni starejši osebi odstranimo vse zares slabe zobe (za katere ni več rešitve v nobenem aspektu s stališča strokovne doktrine) ter vse endodontsko dobro oskrbljene zobe, kaj nam potem še sploh ostane?

Na takšen način lahko pacient še veliko hitreje ostane brez vseh zob, kar pa vsekakor ni cilj sodobnega zobozdravstva.

Naravnega zoba noben umetni nadomestek ne more nadomestiti v njegovi popolni funkciji, zato je potrebno biti preudaren, kdaj se odločati za odstranjevanje zob in kdaj ne.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Obvestilo o