KAKO UPORABLJATI TABLETE ZA ČIŠČENJE ZOBNIH PROTEZ?

KAKO UPORABLJATI TABLETE ZA ČIŠČENJE ZOBNIH PROTEZ?

Komercialno dostopne čistilne tablete so lahko različnih vrst z raznovrstnimi aktivnimi snovmi. Vsebujejo aktivne agente kot so hipoklorit, perokside, encime, kisline, ki pomagajo v boju proti biofilmu, ki so tvori na zobnih protezah. Vsaka vrsta tablet ima svoj način in moč čiščenja protez.
Ali ste vedeli?
Čistilne tablete zmanjšajo število prisotnih patogenov na protezi.

Lastnosti idealnih tablet za čiščenje zobnih protez

  • Vsaj minimalno morajo dokazati delovanje proti oblogam na zobni protezi – odstranjujejo obloge in madeže.
  • Delovati morajo dezinfekcijsko, proti bakterijam in glivicam, da zmanjšajo tvorbo biofilma in potencialnih škodljivih patogenov v biofilmu.
  • Ne smejo biti toksične.
  • Morajo biti kompatibilne s proteznim materialom.
  • Ne smejo poškodovati površine proteze in zob v protezi ali jo narediti grobe.
  • Morajo imeti čas delovanja krajši ali enak 8 uram.
  • Morajo biti enostavne za uporabo.
  • Morajo imeti sprejemljiv okus oz. naj bodo brez okusa.
  • Morajo biti cenovno ugodne.

Čistilne tablete Dentipur - Sestavine: Potassium Caroate, Sodium Carbonate, Citric Acid, Glucose, VP/VA Copolymer, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Aroma, CI 73015

Uporaba čistilnih tablet za proteze

V kozarec vode damo tableto, ki je namenjena kemičnemu čiščenju protez. Uporaba zgolj tablet ne more nadomestiti čiščenja z zobno krtačko, lahko pa jih uporabimo kot dopolnilo k čiščenju. 

Tableta se uporablja tako, da jo potopite v kozarec poln tople vode, zatem pa potopite vanjo še protezo. Voda ne sme biti vroča, saj lahko škoduje protezi. Raztopina naj deluje na protezo vsaj 10-15 minut, lahko pa ostane v njej tudi čez noč. Nato protezo vzamemo iz tekočine in jo še poščetkamo. Preden vstavite protezo v usta, jo dobro izperite pod tekočo vodo. 

Te čistilne raztopine lahko uporabljate vsak dan ali pa vsaj na nekaj dni, da se proteza vsake toliko časa razkuži. 

Vedno preberite navodilo za uporabo na embalaži čistilnih tablet, ki jih kupite v trgovini.

Čistilne tablete s klorom

Nekatere čistilne tablete vsebujejo natrijev hipoklorit (NaOCl). Natrijev hipoklorit je sicer najbolj učinkovita spojina za dezinfekcijo proteze. Protez v njih ne smete namakati dlje od 10 minut, saj lahko ta poškoduje vašo protezo. Če protezo pustite v takšni raztopini čez noč, se lahko akrilat, iz katerega je proteza narejena, degradira. Spremeni se lahko barva proteze (se posvetli).

Pred uporabo čistilnih raztopin na protezah s kovinskimi deli, se pozanimajte, da le te ne škodujejo kovini, zato preberite navodila za uporabo ali se pozanimajte pri svojem zobozdravniku. 

Raztopine s klorom niso primerne za čiščenje protez s kovinskimi deli.

Shranjevanje protez v čistilni tekočini

Proteza naj bo vedno v vlažnem okolju. Kadar ni v ustih, naj bo v kozarcu vode ali v posebni škatlici namenjeni shranjevanju protez, kamor se nalije voda ali čistilna tekočina za proteze.deformacija.

S tem, ko je proteza vedno v vlažnem okolju, se prepreči njena

Stranski učinki čistilnih tablet

Nekatere čistilne tablete vsebujejo sestavino persulfat. Persulfat lahko povzroča alergijo. Uporablja se kot del čistilnega in belilnega procesa protez. 

Simptomi ob reakciji na persulfate lahko vključujejo iritacijo in poškodbo tkiva ustne votline, izpuščaje, občutljive dlesni, težave z dihanjem, nizek krvi pritisk. 

Drugi resni učinki (poškodbe požiralnika, trebušne bolečine, opekline, težave z dihanjem, nizek krvni tlak, razbeljenje tkiv, notranje krvavitve, bruhanje) se lahko pojavijo ob nepravilni uporabi čistilnih tablet.

Potrebno je biti pozoren, da se vse čistilne tablete za proteze uporabljajo izključno za čiščenje protez izven ustne votline.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.