KAKO STAROST VPLIVA NA IZGLED VAŠEGA ZOBOVJA?

KAKO STAROST VPLIVA NA IZGLED VAŠEGA ZOBOVJA?

Ko postajamo starejši, se dogaja veliko sprememb v našem telesu. Morda boste opazili več gubic na obrazu ali morda ne boste mogli več dvigniti toliko, kot ste lahko nekoč, ali pa boste potrebovali nekoliko več časa, da pridete od točke A do B. Vaša usta se prav tako spreminjajo tekom staranja. Poveča se tveganje za pojav bolezni dlesni, ustne votline in izgube zob.
Ali ste vedeli?
V nekaterih primerih ima proces staranja veliko vlogo pri spreminjanju zobovja.​

Kaj pozitivnega prinese staranje za vaše zobe?

Tekom staranja vaša zobna sklenina zori. To pomeni, da poteka proces raztapljanja manj odpornih kristalov in nastajanje močnejši kristalov (fluoroapatita). Velika večina med čiščenjem zob uporablja fluoridne zobne paste. Fluor, ki se nahaja v teh pastah se lahko vgrajuje v zobe in jih dela močnejše ter s tem bolj odporne. Starejši so zobje, bolj so odporni na kisline in karies počasneje nastane. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da karies v starosti ne more nastati. 

Kaj se zgodi na zobeh, ki že dolgo časa grizejo?

Tekom staranja, se videz zob spreminja. Nastane vidna obraba zob (abrazija). To pomeni, da ni več trikonodontije (nazobčani grizni robovi sekalcev, ki so vidni pri otroci in mladini), ustnične ploskve zob so bolj ravne. Zobje so tudi v tesnem prilegajočem stiku z nasprotnimi zobmi. K hitrejši izgubi sklenine in obrabi lahko prispeva tudi bruksizem (škodljivo škrtanje in stiskanje zob). 

Povprečna obraba zob je 29 mikrometrov na leto. V 30 letih lahko v povprečju izgubimo do 1 mm sklenine. Seveda pa lahko to nekoliko variira od posameznika in njegovih življenjskih navad.

Kakšni so lahko še drugi znaki staranja zob?

1. Podaljšani zobje. Pogosto so pri starejših vidni podaljšani zobje in izpostavljeni vratovi. Nastanejo lahko zaradi umika dlesni, parodontalne bolezni ali ob izraščanju zob, kadar ni prisotnih nasprotnih zob, na katere bi lahko grizli.

2. Karies. Če se slabše čisti in se preveč akumulirajo zobne obloge, karies še vedno lahko nastaja, predvsem na vratnem delu zob.

3. Zobna erozija. Kislo okolje je škodljivo za zobe, saj lahko sproži nastanek zobne erozije. Kisline, ki škodijo, so lahko zunanje  (hrana, pijača, zdravila) in notranje (refluks). Erozija je lahko ploskovna, lahko zajame vrške zob ali kar celo zobno površino v hujših primerih.

4. Poke sklenine. Zaradi dolgotrajnih žvečnih sil in temperaturnih sprememb, ki so se dogajale tekom življenja in stalne uporabe zob, se lahko na zobni sklenini pojavijo skleninske poke. Če niso pregloboke ni razloga za strah. Postanejo lahko sicer estetsko moteče, če se zabarvajo. Bolj nevarne so poke, ki nastanejo ob črnih plombicah.

5. Rumeni zobje. Obraba zob tudi prispeva k nekoliko bolj intenzivno rumeni barvi, ki jo pogosto zasledimo pri starejših zobeh. Razlog za to pa so tudi mineralizacijske spremembe znotraj zoba.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.